Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Toegankelijkheid: Hoe maken we onze wereld bruikbaar voor iedereen?

Toegankelijkheid gaat over de mate waarin producten, diensten, gebouwen en informatie bruikbaar zijn voor alle mensen, ongeacht hun capaciteiten of beperkingen. In een steeds diversere samenleving wordt toegankelijkheid een steeds belangrijker thema – niet alleen als ethisch principe, maar ook als succesfactor voor organisaties. Van fysieke toegankelijkheid van gebouwen tot de begrijpelijkheid van communicatie, en van inclusieve arbeidsomgevingen tot gebruiksvriendelijk design: toegankelijkheid raakt veel aspecten van ons dagelijks leven.

In dit overzicht vind je een selectie van de beste boeken over toegankelijkheid in al zijn facetten. Deze werken bieden praktische handvatten om inclusiviteit te bevorderen en een wereld te creëren die werkelijk voor iedereen is ontworpen.

Hanan Challouki
Inclusieve communicatie
Communicatie die echt iedereen bereikt – dat is het uitgangspunt van Hanan Challouki's 'Inclusieve communicatie'. Ze biedt concrete handvatten om je boodschap toegankelijk te maken voor diverse doelgroepen, rekening houdend met zowel fysieke als taalkundige en culturele drempels.

Toegankelijkheid in ontwerp en communicatie

Toegankelijkheid begint bij goed ontwerp. Of het nu gaat om een app, een gebouw, of een communicatiestrategie – als ontwerper heb je een belangrijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je creatie zo veel mogelijk mensen kan bereiken en dienen. Zoals Jasper van Kuijk het treffend omschrijft: "Goed ontwerp helpt mensen, slecht ontwerp hindert mensen, en uitstekend ontwerp laat mensen niet eens merken dat ze ontwerp gebruiken."

Jasper van Kuijk
Hoe makkelijk kun je het maken?
In 'Hoe makkelijk kun je het maken?' neemt Jasper van Kuijk ons mee in de wereld van gebruiksvriendelijk ontwerp. Met een scherpe blik en humoristische toon laat hij zien hoe producten en diensten toegankelijker kunnen worden gemaakt door ze beter af te stemmen op de daadwerkelijke gebruikers.

SPOTLIGHT: Jasper van Kuijk

Als industrieel ontwerper, columnist en cabaretier weet Jasper van Kuijk als geen ander toegankelijkheid te koppelen aan gebruiksvriendelijkheid. In zijn columns en boeken analyseert hij met humor en scherpzinnigheid alledaagse ervaringen met producten en diensten. Van Kuijk is een voorvechter van gebruiksvriendelijk ontwerp en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke stem in het toegankelijkheidsdebat. Meer over Jasper van Kuijk

De digitale revolutie heeft nieuwe kansen gecreëerd om diensten en informatie toegankelijker te maken. Tegelijkertijd kunnen nieuwe technologieën zoals AI ook barrières opwerpen voor mensen met beperkingen. De uitdaging voor ontwerpers en ontwikkelaars is om technologie in te zetten op een manier die bijdraagt aan inclusie in plaats van deze te belemmeren.

Erdinç Saçan
AI voor iedereen
Erdinç Saçan laat in 'AI voor iedereen' zien dat kunstmatige intelligentie een krachtig instrument kan zijn om toegankelijkheid te verbeteren. Van spraakherkenning voor mensen met motorische beperkingen tot beeldherkenning voor slechtzienden – AI kan helpen om barrières te slechten.

Toegankelijkheid op de werkvloer

Een inclusieve samenleving begint bij een inclusieve arbeidsmarkt. Toch ervaren veel mensen met een beperking of andere 'afwijking' van de norm nog steeds barrières bij het vinden en behouden van werk. Organisaties die actief werken aan toegankelijkheid profiteren niet alleen van een diverser personeelsbestand, maar creëren ook een cultuur waarin iedereen tot bloei kan komen.

Steven de Jong
Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer
Steven de Jong neemt in 'Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer' de lezer mee in zijn persoonlijke ervaringen als iemand die stottert. Hij onderzoekt waarom de arbeidsmarkt nog steeds moeilijk toegankelijk is voor mensen die 'anders' zijn en biedt waardevolle inzichten voor werkgevers.
"Een inclusieve werkvloer ontstaat pas wanneer we bereid zijn onze definitie van 'normaal' te verruimen en actief ruimte creëren voor verschillende manieren van zijn en doen." Uit: Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer

Inclusie en toegankelijkheid zijn geen eenmalige projecten, maar vereisen een langdurige inzet en een structurele aanpak. Het gaat om een verandering in denken en handelen die organisatiebreed moet worden gedragen.

Kauthar Bouchallikht Zoë Papaikonomou
De inclusiemarathon
In 'De inclusiemarathon' laten Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou zien dat het creëren van een inclusieve organisatie een proces van lange adem is. Ze benadrukken dat toegankelijkheid voor mensen met een beperking een essentieel onderdeel is van echte inclusie.

Toegankelijkheid in zorg en dienstverlening

In sectoren als zorg en gezondheid is toegankelijkheid van levensbelang. Innovatieve businessmodellen kunnen helpen om barrières te slechten en ervoor te zorgen dat iedereen de zorg krijgt die nodig is, ongeacht achtergrond, locatie of financiële situatie.

Jeroen Kemperman Jeroen Geelhoed Jennifer op 't Hoog
Briljante businessmodellen in zorg en gezondheid
Het boek 'Briljante businessmodellen in zorg en gezondheid' is een klassieker in het denken over toegankelijke zorg. De auteurs presenteren vernieuwende businessmodellen die zorgen dat kwalitatief goede zorg bereikbaar wordt voor alle bevolkingsgroepen. Juist in tijden van toenemende zorgvraag en beperkte middelen is deze focus op toegankelijkheid cruciaal.
Briljante businessmodellen in zorg en gezondheid Toegankelijkheid moet integraal onderdeel zijn van het businessmodel, niet slechts een 'extraatje'. Door toegankelijkheid vanaf het begin in te bouwen in zorgconcepten, bereik je niet alleen meer mensen, maar creëer je ook duurzamere oplossingen die beter aansluiten bij de werkelijke behoeften van gebruikers.

De toekomst stelt ons voor nieuwe uitdagingen op het gebied van toegankelijkheid. Hoe zorgen we dat de digitale transformatie en andere maatschappelijke veranderingen leiden tot meer in plaats van minder inclusie?

Jo Caudron
De toekomstformule
Jo Caudron waarschuwt in 'De toekomstformule' dat toegankelijkheid van essentiële diensten onder druk staat door klimaatverandering, digitalisering en andere disrupties. Hij pleit voor een proactieve aanpak waarin toegankelijkheid wordt gewaarborgd ondanks deze uitdagingen.

Inclusieve taal en communicatie

Taal speelt een cruciale rol in het creëren van een toegankelijke samenleving. Woorden kunnen bruggen bouwen, maar ook barrières opwerpen. Hoe we communiceren bepaalt mede wie zich welkom en gehoord voelt.

Taha Riani
Kan ik dat nog wel zeggen?
Met 'Kan ik dat nog wel zeggen?' raakt Taha Riani de kern van inclusieve communicatie. Hij duikt in de wereld van taal en laat zien hoe woorden kunnen bijdragen aan een meer toegankelijke en inclusieve samenleving of juist het tegenovergestelde effect hebben.

Spotlight: Taha Riani

Als ervaren diversiteitsexpert en communicatieprofessional is Taha Riani een belangrijke stem in het debat over inclusieve communicatie. Door zijn werk als trainer en spreker heeft hij duizenden mensen geholpen om bewuster te worden van de impact van taal op inclusie. Met zijn boek 'Kan ik dat nog wel zeggen?' heeft hij een toegankelijk standaardwerk geschreven over inclusieve taal.

Brand design en toegankelijkheid

Ook voor merken wordt toegankelijkheid steeds belangrijker. Consumenten verwachten dat merken rekening houden met diverse doelgroepen en hun producten en communicatie daarop aanpassen. Dit is niet alleen een ethische kwestie, maar heeft ook commerciële voordelen.

Roel Stavorinus
Strategisch brand design
In 'Strategisch brand design' betoogt Roel Stavorinus dat toegankelijk design van cruciaal belang is voor moderne merken. Merken die inclusiviteit en toegankelijkheid verweven in hun designstrategie bouwen een sterkere, meer diverse klantenbasis op.

Relationele toegankelijkheid

Toegankelijkheid speelt niet alleen een rol bij producten en diensten, maar ook in onze persoonlijke relaties. Emotionele beschikbaarheid en openheid zijn cruciale factoren voor gezonde relaties, zowel privé als professioneel.

Karin Wagenaar
Relaties, hoe doe je dat?
Karin Wagenaar benadrukt in 'Relaties, hoe doe je dat?' dat toegankelijkheid een fundamentele bouwsteen is van veilige en gezonde relaties. Door emotioneel beschikbaar te zijn voor je partner wanneer die je nodig heeft, versterk je de onderlinge band.
Karin Wagenaar
Relaties, hoe doe je dat?
Karin Wagenaar benadrukt in 'Relaties, hoe doe je dat?' dat toegankelijkheid een fundamentele bouwsteen is van veilige en gezonde relaties. Door emotioneel beschikbaar te zijn voor je partner wanneer die je nodig heeft, versterk je de onderlinge band.

Boeken over 'toegankelijkheid' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'toegankelijkheid'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden