trefwoord
Toekomst
De toekomst fascineert en verontrust ons. We willen graag weten wat er komen gaat, terwijl we tegelijkertijd beseffen dat we die toekomst deels zelf vormgeven door de keuzes die we nu maken. In een tijd van snelle technologische ontwikkelingen, klimaatverandering en maatschappelijke transities is toekomstdenken belangrijker dan ooit. Hoe bereiden we onszelf en onze organisaties voor op wat komen gaat? Welke scenario's zijn denkbaar? En belangrijker nog: welke toekomst willen we eigenlijk?
Jitske Kramer
Tricky Tijden
In 'Tricky Tijden' onderzoekt Jitske Kramer verschillende toekomstscenario's en hoe we bewust kunnen kiezen welke toekomst we willen creëren. Een verfrissende kijk op hoe we als samenleving richting kunnen geven aan de tijd die nog moet komen.
Toekomstdenken en scenarioplanning
Een belangrijk onderdeel van toekomstgericht denken is het ontwikkelen van verschillende scenario's. Door systematisch na te denken over verschillende mogelijke toekomsten, kunnen we ons beter voorbereiden op wat komen gaat en proactief handelen in plaats van alleen reageren op veranderingen.
Michiel de Vries
Jeroen Toet
Scenarioplanning in de praktijk
Jeroen Toet en Michiel de Vries bieden in 'Scenarioplanning in de praktijk' concrete handvatten om systematisch met toekomstonzekerheden om te gaan. De methodiek helpt organisaties verschillende toekomstmogelijkheden te doordenken en zich hierop voor te bereiden.
Scenarioplanning in de praktijk
Toekomstgerichte organisaties doen het aantoonbaar beter dan hun concurrenten. Door verschillende scenario's te verkennen, verbreed je je blik en ben je minder kwetsbaar voor tunnelvisie en de valkuilen van voorspellingen die op slechts één mogelijke toekomst zijn gebaseerd.
Naast specifieke methoden voor scenarioplanning zijn er ook toegankelijke boeken die helpen om beter in toekomstmogelijkheden te denken. Een praktische gids hiervoor is:
Jan Nekkers
Wijzer in de toekomst
Jan Nekkers' 'Wijzer in de toekomst' heeft zich bewezen als hét handboek voor wie zelf met toekomstscenario's aan de slag wil. Het boek biedt praktische tools en inzichten om systematisch naar toekomstige ontwikkelingen te kijken.
De onzekere toekomst van organisaties
Organisaties staan voor de uitdaging om in een snel veranderende wereld relevant te blijven. Digitalisering, duurzaamheid, geopolitieke verschuivingen en demografische veranderingen vragen om een strategische heroriëntatie. Verschillende auteurs bieden hiervoor perspectieven.
De beste manier om de toekomst te voorspellen is door haar zelf te creëren. Strategisch denken is een continu proces van vernieuwen voordat het te laat is.
Uit: De strategie van de Kreeft
Yousri Mandour
Dorien van der Heijden
Sven Turnhout
De strategie van de Kreeft
'De strategie van de Kreeft' van Dorien van der Heijden, Sven Turnhout en Yousri Mandour gaat over hoe organisaties toekomstbestendig kunnen worden door tijdig te vernieuwen. Via scenario's en toekomstverkenning kunnen organisaties anticiperen op wat komen gaat.
Voor organisaties die zich willen voorbereiden op de toekomst, is het van belang om ook na te denken over de rol van leiderschap. Het vermogen om te anticiperen op wat komen gaat wordt steeds crucialere vaardigheid:
Rob-Jan de Jong
Anticipeer
In 'Anticipeer' legt Rob-Jan de Jong uit hoe leiders beter kunnen anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en hierop kunnen inspelen met hun strategie. Het boek leert leiders om verder vooruit te kijken en signalen van verandering vroeg op te pikken.
Technologie en de toekomst
Kunstmatige intelligentie, robotisering en andere technologische ontwikkelingen veranderen onze wereld in rap tempo. Ze roepen zowel hoop als vrees op. Verschillende denkers en wetenschappers verkennen wat deze technologieën voor onze toekomst kunnen betekenen.
Yuval Noah Harari is een van de belangrijkste denkers over de toekomst van de mensheid in relatie tot technologie. In zijn werk onderzoekt hij grote vragen over waar we als mensheid naartoe gaan:
SPOTLIGHT: Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari is een van de meest invloedrijke denkers over de toekomst van de mensheid. Als historicus bestudeert hij waar we vandaan komen om beter te begrijpen waar we naartoe gaan. Zijn werk combineert geschiedkundige inzichten met scherpe analyses van actuele technologische en maatschappelijke ontwikkelingen.
Meer over Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari
Homo Deus
In 'Homo Deus' verkent Harari de toekomst van de mensheid in een wereld waar technologie, wetenschap en nieuwe ideologieën de mensheid fundamenteel transformeren. Hij beschrijft hoe we van 'Homo sapiens' evolueren naar een nieuw type mens.
De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is een van de meest disruptieve technologische ontwikkelingen. Verschillende auteurs bieden inzicht in wat deze technologie voor onze toekomst betekent:
Matthijs Akkenaar
Hans Kazàn
Kasper Boon
De magie van AI
In 'De magie van AI' bespreken Hans Kazàn, Kasper Boon en Matthijs Akkenaar hoe AI zich ontwikkelt en wat dit betekent voor de toekomst, inclusief de groeiende rekenkracht en geheugencapaciteit van AI-systemen.
Ethan Mollick
Co-intelligentie - Slimmer werken met AI
Ethan Mollick verkent in 'Co-intelligentie - Slimmer werken met AI' de impact van AI op de toekomst van werk, onderwijs en de samenleving. Hij laat zien hoe de samenwerking tussen mens en machine er in de toekomst uit zou kunnen zien.
Klimaat, duurzaamheid en de toekomst
Een van de grootste uitdagingen voor onze toekomst is de klimaatverandering en het vormgeven van een duurzame samenleving. Deze transitie heeft ingrijpende gevolgen voor hoe we leven, werken en organiseren.
Jan Rotmans
De perfecte storm
Jan Rotmans schetst in 'De perfecte storm' zowel de uitdagingen als de kansen voor een betere toekomst na de huidige crisis. Hij geeft inzicht in hoe we door deze complexe periode kunnen navigeren naar een duurzamere en rechtvaardiger samenleving.
We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. We staan op de drempel van een nieuwe tijd die fundamenteel anders zal zijn dan de periode die we achter ons laten.
Uit: De perfecte storm
Voor organisaties die zich willen voorbereiden op een duurzame toekomst, biedt het volgende boek praktische handvatten:
Aniek Janssen
Boris Pulskens
Johan Hageman
Lian Bongers
Tess Barendrecht
De Transitiegids
'De Transitiegids' van Aniek Janssen en collega's biedt interventies om toekomstbeelden te creëren en wenselijke toekomsten vorm te geven. Het boek helpt lezers om bewust de toekomst vorm te geven in plaats van deze te ondergaan.
Een toekomst vol menselijkheid
Te midden van alle technologische ontwikkelingen en veranderingen is er ook een sterke beweging die pleit voor een toekomst waarin menselijkheid, ethiek en zingeving centraal staan. Deze denkers laten zien dat de toekomst niet alleen door technologie wordt bepaald:
Leon Schaepkens
Harrie Timmermans
Blablabla-management
In 'Blablabla-management' zijn Harrie Timmermans en Leon Schaepkens expliciet gericht op het 'uitvinden van de organisatie van morgen'. Ze bieden een toekomstvisie waarin duurzaamheid, welzijn en sociale rechtvaardigheid centraal staan.
Frederic Laloux
Reinventing organizations
Frederic Laloux presenteert in 'Reinventing organizations' cyane organisaties als de volgende stap in organisatieontwikkeling en schetst een toekomstbeeld van een cyane samenleving waarin zelforganisatie, heelheid en evolutie voorop staan.
Naast organisaties die veranderen, is er ook een groeiende aandacht voor hoe wij als individuen de toekomst tegemoet kunnen treden. Ben Tiggelaar biedt hiervoor praktische handvatten:
SPOTLIGHT: Ben Tiggelaar
Ben Tiggelaar is een autoriteit op het gebied van leiderschap, verandering en persoonlijke ontwikkeling. Hij verbindt wetenschappelijke inzichten aan praktische tips voor gedragsverandering. Zijn werk helpt mensen om vanuit het heden de toekomst vorm te geven door bewuste keuzes en duurzame gedragsverandering.
Meer over Ben Tiggelaar
Ben Tiggelaar
Dit wordt jouw jaar!
In 'Dit wordt jouw jaar!' richt Tiggelaar zich op het vormgeven van de toekomst door bewuste keuzes en gedragsverandering in het heden. Hij laat zien hoe we de tijd die nog moet komen deels kunnen vormgeven door onze keuzes nu.
De toekomst tegemoet treden
De toekomst kent veel onzekerheden, maar dat betekent niet dat we machteloos zijn. Door beter te begrijpen hoe we denken over de toekomst en hoe we beslissingen nemen, kunnen we ons beter voorbereiden op wat komen gaat.
Daniel Kahneman
Ons feilbare denken
Daniel Kahneman laat in 'Ons feilbare denken' zien hoe onze cognitieve biases beïnvloeden hoe we risico's en onzekerheid in de toekomst beoordelen. Zijn inzichten helpen te begrijpen waarom we vaak slecht zijn in het voorspellen van toekomstige ontwikkelingen.
Wijzer met een scenario
Bertrand Weegenaar
In 'Wijzer met een scenario' wordt uitgelegd waarom scenarioplanning juist in onzekere tijden van groot belang is. Het artikel geeft inzicht in hoe strategen nieuwe visies voor de toekomst kunnen maken en communiceren, nu hele bedrijfstakken en grote stukken van de wereldeconomie onder druk staan.
Leiderschap in een tijd van grote verandering vraagt om specifieke kwaliteiten. Het vermogen om toekomstgericht te denken en te handelen is daarbij van groot belang:
Koen Marichal
Jesse Segers
Daan Sorgeloos
Leading from the middle
'Leading from the middle' van Daan Sorgeloos, Jesse Segers en Koen Marichal biedt een toekomstvisie op de veranderende rol van management in het midden van organisaties. Het boek laat zien hoe middenmanagers zich kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden.
Theorie U
Toekomstgericht leiderschap vraagt om het vermogen om verder te kijken dan de eigen aannames en gewoonten. Door 'presencing' - het aanwezig zijn in het nu terwijl je verbinding maakt met toekomstige mogelijkheden - kunnen leiders bijdragen aan positieve verandering.
Wat voor toekomst willen we?
Wellicht de belangrijkste vraag over de toekomst is: wat voor toekomst willen we eigenlijk? Deze vraag raakt aan onze waarden, onze visie op een goede samenleving en de erfenis die we willen nalaten aan toekomstige generaties.
Roek Lips
Wie kies je om te zijn
In 'Wie kies je om te zijn' biedt Roek Lips door gesprekken met diverse denkers en doeners inzicht in nieuwe mogelijkheden voor een betere toekomst. Het boek gaat over de vraag hoe we de wereld willen achterlaten voor volgende generaties.
Management Summaries - Metamorfose
Pierre Spaninks
Het artikel 'Management Summaries - Metamorfose' beschrijft hoe informatietechnologie in vijftig jaar een steeds grotere invloed is gaan uitoefenen op ons leven. De snelheid neemt exponentieel toe en het einde is niet in zicht. Wim de Ridder wordt beschreven als de gids die we nodig hebben om onze plaats te vinden in deze nieuwe wereld.
De keuzes die we nu maken, bepalen de wereld waarin toekomstige generaties zullen leven. Verschillende denkers benadrukken het belang van deze langetermijnvisie:
Rutger Bregman
Morele ambitie
Rutger Bregman richt zich in 'Morele ambitie' op het vormgeven van een betere toekomst door huidige acties. Hij moedigt lezers aan om te denken over de langetermijnimpact van hun keuzes en benadrukt onze verantwoordelijkheid tegenover toekomstige generaties.
Meer Moois // Europa: een historisch pretpark
Bertrand Weegenaar
In het artikel 'Meer Moois // Europa: een historisch pretpark' wordt stilgestaan bij Ilja Leonard Pfeijffers roman Grand Hotel Europa. De auteur wordt geconfronteerd met de schaduwkant van massatoerisme in Venetië, wat vragen oproept over de toekomst van Europa en onze historische binnensteden.