vraag & antwoord
Hoe meet en vergroot ik de maatschappelijke impact van mijn bedrijf?
Steeds meer ondernemers willen niet alleen financiële waarde creëren, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Klanten, medewerkers en investeerders verwachten in toenemende mate dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Maar hoe weet je of je bedrijf daadwerkelijk impact maakt? En belangrijker nog: hoe kun je die impact vergroten? In dit artikel gaan we in op praktische methoden om maatschappelijke impact te meten en te vergroten.
Waarom maatschappelijke impact meten?
Voordat we ingaan op het 'hoe', is het belangrijk om te begrijpen waarom het meten van maatschappelijke impact waardevol is. Petra Hoogerwerf, auteur van 'Échte winst', stelt: "Met een goed inzicht in de bereikte impactresultaten kun je bijsturen en corrigeren. Investeerders, geldgevers, aandeelhouders, klanten en andere belanghebbenden willen bovendien monitoren hoe je organisatie scoort op maatschappelijke winst. Door openheid van zaken te geven, win je hun vertrouwen." Het meten van impact helpt je dus niet alleen om je prestaties te verbeteren, maar ook om transparant te communiceren naar je stakeholders.
Boek bekijken
Spotlight: Petra Hoogerwerf
Hoe begin je met het meten van maatschappelijke impact?
Het meten van maatschappelijke impact begint met het bepalen wat je precies wilt meten. Hiervoor is het belangrijk om duidelijk te hebben welke maatschappelijke problemen je wilt aanpakken en welke positieve veranderingen je wilt bewerkstelligen. Steeds meer legt het bedrijfsleven verantwoording af over zijn maatschappelijke doel en meet de impact ervan. Maar hoe doe je dat concreet?
Boek bekijken
Verschillende methoden voor impactmeting
Er zijn verschillende modellen en methoden om de maatschappelijke impact van je bedrijf te meten. Hieronder bespreken we enkele veelgebruikte aanpakken:
- Triple Bottom Line: Dit model kijkt naar de impact van je bedrijf op drie gebieden: people (sociaal), planet (milieu) en profit (economisch).
- B Impact Assessment: Een gratis online tool die bedrijven helpt hun impact op werknemers, gemeenschap, klanten en milieu te meten.
- Social Return on Investment (SROI): Een methode die de maatschappelijke waarde van een project of organisatie in geld uitdrukt.
- Theory of Change: Een methodiek die in kaart brengt hoe activiteiten leiden tot gewenste veranderingen.
Boek bekijken
Bij het kiezen van een meetmethode is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke context van je bedrijf. In hoofdstuk 5 van het boek 'Thought leadership' wordt besproken hoe je je impact op zowel strategisch als maatschappelijk niveau kunt evalueren, met praktijkvoorbeelden van zes verschillende organisaties.
Van meten naar vergroten: strategieën om je impact te versterken
Zodra je inzicht hebt in je huidige maatschappelijke impact, kun je gerichte stappen nemen om deze te vergroten. Hier zijn enkele effectieve strategieën:
Pioniers van de nieuwe welvaart In 'Pioniers van de nieuwe welvaart' leer je hoe je maatschappelijke impact kunt meten en uitdrukken in je bedrijfsvoering. Kees Klomp en Nadine Maarhuis beschrijven hoe ondernemers bewust werken aan het maximaliseren van hun maatschappelijke impact.
1. Integreer impact in je businessmodel
In plaats van maatschappelijke impact als een 'add-on' te beschouwen, kun je het integreren in de kern van je businessmodel. Steeds meer ondernemers zien gelukkig in dat econoom Milton Friedman een wel erg eenzijdige visie had op het belang van ondernemerschap en het nastreven van winst. Gelukkig groeit het besef dat ondernemingen ook een belangrijke maatschappelijke waarde hebben en niet alleen bestaan tot meerdere eer en glorie van de aandeelhouders.
Boek bekijken
2. Betrek je stakeholders
Bij het vergroten van je maatschappelijke impact is het cruciaal om in gesprek te gaan met al je stakeholders. Vanuit het eerste perspectief kijken ze naar wat je als organisatie toevoegt aan de samenleving. Wat het helpt het nou dat jij er bent - wat is de reden waarom we blij zouden zijn met je maatschappelijke bijdrage. Door regelmatig te overleggen met klanten, medewerkers, leveranciers en andere belanghebbenden, krijg je waardevolle inzichten in hoe je je impact kunt vergroten.
3. Zorg voor transparante communicatie
Transparantie over je maatschappelijke impact is essentieel om vertrouwen op te bouwen bij je stakeholders. Maatschappelijke impact is een terecht hot topic voor bedrijven, het enkel nastreven van financiële winst is niet meer van deze tijd. Deel zowel je successen als je uitdagingen, en wees eerlijk over waar je staat in je impactreis.
Boek bekijken
4. Investeer in impactvolle partnerships
Samenwerking kan je maatschappelijke impact aanzienlijk vergroten. Daniëlle de Jonge stelt: "Maatschappelijke impact wordt bij de verkiezing van het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland meegenomen in de beoordeling. Het is gewoon een kenmerk waarmee een bedrijf zich kan onderscheiden. En dan moet je het ook vertellen. Als je niet duidelijk maakt dat je werkt aan maatschappelijke impact, dan gaan je klanten naar de concurrent. Voor jong talent is het ook doorslaggevend: zij baseren hun keus voor een werkgever mede op dit aspect." Door samen te werken met andere organisaties, zoals NGO's, kennisinstellingen of andere bedrijven, kun je elkaars sterke punten benutten en gezamenlijk grotere impact realiseren.
Praktijkvoorbeelden van impactmeting en -vergroting
Laten we kijken naar enkele concrete voorbeelden van bedrijven die hun maatschappelijke impact effectief meten en vergroten:
e-book bekijken
Een goed voorbeeld is Tony's Chocolonely, dat transparant rapporteert over hun voortgang in het creëren van slaafvrije chocolade. Ze gebruiken een duidelijk impactmodel en publiceren jaarlijks een uitgebreid impactrapport.
Fairphone is een ander voorbeeld van een bedrijf dat hun maatschappelijke impact systematisch meet en vergroot. Ze richten zich op het produceren van ethische smartphones en rapporteren over hun prestaties op gebieden als eerlijke materialen, goede arbeidsomstandigheden en levensduur van producten.
Ook grote bedrijven zoals Unilever hebben uitgebreide systemen om hun maatschappelijke impact te meten en te vergroten, met hun Sustainable Living Plan als leidraad.
Boek bekijken
Uitdagingen bij het meten en vergroten van maatschappelijke impact
Hoewel het meten en vergroten van maatschappelijke impact waardevol is, komt het ook met uitdagingen:
- Complexiteit van metingen: Maatschappelijke impact is vaak moeilijk in cijfers uit te drukken.
- Balanceren van verschillende belangen: Het kan lastig zijn om financiële doelen te combineren met maatschappelijke doelen.
- Langetermijnperspectief: Echte impact wordt vaak pas op lange termijn zichtbaar, terwijl veel bedrijven op korte termijn resultaten willen zien.
- Gebrek aan standaardisatie: Er zijn verschillende meetmethoden, wat vergelijking tussen bedrijven bemoeilijkt.
Boek bekijken
Conclusie: Van meten naar betekenisvolle impact
Het meten en vergroten van de maatschappelijke impact van je bedrijf is geen eenmalige actie, maar een continu proces van leren en verbeteren. Door de juiste meetmethoden te kiezen, impact te integreren in je businessmodel, stakeholders te betrekken en transparant te communiceren, kun je stap voor stap je positieve bijdrage aan de maatschappij vergroten.
Uiteindelijk gaat het niet alleen om het meten van impact, maar om het creëren van werkelijke, betekenisvolle verandering. Zoals Petra Hoogerwerf het stelt: "Het is belangrijk om de verworven inzichten, opgedaan tijdens het evalueren van de eigen interventies, zowel met stakeholders te delen als met andere impactorganisaties. Met deze informatie kunnen alle betrokkenen zien wie wat doet aan een maatschappelijk probleem, wat werkt en wat niet en wat de impact is. Op deze manier ontstaat er een vorm van collectief leren en maken organisaties uiteindelijk meer maatschappelijke winst."
Door systematisch je maatschappelijke impact te meten en te vergroten, draag je niet alleen bij aan een betere wereld, maar versterk je ook je bedrijf voor de toekomst.