Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Macht en politiek handelen in organisaties

Iedereen speelt mee

Paperback Nederlands 2006 9789023242017
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 2955Hoogste positie: 85
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Overleggen, vergaderingen, meetings, er wordt heel wat afgecommuniceerd in organisaties. Communiceren kunnen we dan ook als de besten. Dat geldt echter niet voor het omgaan met macht en politiek. Macht en politiek geven vaker aanleiding tot karikaturen en overdrijving dan tot serieuze bespreking. Macht is verdacht en politiek wordt door vele geassocieerd met onbetrouwbare zakkenvullers die hun werkelijke bedoelingen verbergen achter een mistgordijn van verhullend of zelfs misleidend taalgebruik.

Toch spelen macht en politiek een doorslaggevende rol in het functioneren van organisaties: ze bepalen de besluitkracht van de organisatie en het vertrouwen van de mensen die met elkaar moeten samenwerken. Wie op zijn werk iets voor elkaar wil krijgen, heeft vrijwel altijd steun en goedkeuring nodig van partijen binnen en buiten de hiërarchische lijn. Politiek handelen is daarbij noodzakelijk. In dit boek haalt Martin Hetebrij daarom macht en politiek uit de taboesfeer en laat hij zien wat individuele medewerker kunnen doen om hun politieke kwaliteiten te vergroten (en te verkleinen).

Hetebrij maakt duidelijk dat we het spelletje allemaal meespelen, of we dat nu willen of niet. Met talrijke praktijkvoorbeelden illustreert hij dat politiek handelen een wezenlijk en onvermijdelijk element is van het voorbereiden en uitvoeren van besluiten op alle niveaus. Zijn conclusie luidt dan ook dat organisaties wezenlijke vooruitgang kunnen boeken op punten als besluitvaardigheid en innovatie door te werken aan het politieke vermogen van hun medewerkers. Een belangrijk boek voor iedereen die het zelflerend vermogen van zijn of haar organisatie wil vergroten.

Specificaties

ISBN13:9789023242017
Trefwoorden:organisatie, macht, politiek
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:140
Druk:4
Verschijningsdatum:3-3-2011
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (1)

Macht en politiek handelen in organisaties
Carolien de Monchy | 16 augustus 2006
Terecht stelt Martin Hetebij in zijn boek 'Macht en politiek handelen in organisaties' dat iedereen in een organisatie te maken krijgt met macht en politiek wanneer je de besluitvorming wilt beïnvloeden. En wie wil dit nou niet? Wie heeft geen anderen nodig om zijn of haar werk te doen? We weten allemaal uit ervaring hoe lastig het soms is om in de flexibele en platte organisaties van vandaag je projecten of opdrachten te realiseren.
Lees verder

Lezersrecensies

3.9 van de 5
10 stemmen
5
2
1
1
1

Interviews en artikelen (3)

achtergrond
Mensen zijn geen ratten, maar ze zijn dom - Een gesprek met Martin Hetebrij over macht en communicatie
20 juni 2013
nieuws
Sollicitatie? Denk even aan een machtmoment
Ger Post 17 april 2013 In een aantal boeken wordt het effect van iemands macht op de mensen om hem heen beschreven (bijvoorbeeld: Macht en politiek handelen in organisaties van Martin Hetebrij). Uit recent onderzoek blijkt dat als iemand zich machtig denkt, dit ook invloed heeft op zijn succes.
interview
Een gesprek met Martin Hetebrij over macht en communicatie
Annegreet van Bergen 23 augustus 2006 Niet slechtheid, maar onbenulligheid binnen het politieke handelingstraject leidt tot rattengedrag. Omdat binnen bedrijven de bevelshuishouding plaats heeft gemaakt voor een onderhandelingshuishouding, hebben Nederlanders meer vaardigheid in het politieke spel nodig. Niet slechtheid, maar onbenulligheid binnen het politieke handelingstraject leidt tot rattengedrag. Omdat binnen bedrijven de bevelshuishouding plaats heeft gemaakt voor een onderhandelingshuishouding, hebben Nederlanders meer vaardigheid in het politieke spel nodig. Martin Hetebrij schreef er een boek over.

Over Martin Hetebrij

Martin Hetebrij werkt vanaf 1990 aan de ontwikkeling van communicatief management, zijn theorie over de werking van macht en communicatie in organisaties. Martin Hetebrij is mede-grondlegger van trainings- en adviesbureau De Politieke Dimensie. Hij heeft daarover drie boeken geschreven, van meer theoretisch naar meer praktisch. Centraal thema: hoe kunnen we verantwoorde besluiten nemen, zo dat alle nodige kennis en belangen meespreken, zonder dat de ene partij de andere wegdrukt.

Andere boeken door Martin Hetebrij

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Politiek in organisaties
Intermezzo 1 - Het verhaal van de Corleones

2. Politiek en besluitvorming
Intermezzo 2 - 'I believe in America'

3. Het politieke model
Intermezzo 3 - 'An offer he can't refuse'

4. Keuzeruimtes voor politiek handelen
Intermezzo 4 - Fanucci

5. Politiek leren handelen
Intermezzo 5 - Virtu

6. Praktisch politiek handelen
Intermezzo 6 - Protectie en invloed

7. Strategisch politiek handelen
Intermezzo 7 - Strategische concurrentie

8. Gewapende strijd en gewapende vrede
Intermezzo 8 - Gewapende strijd en gewapende vrede

9. De werking van de politieke constellatie
Intermezzo 9 - Eten of gegeten worden

10. Organiserend leiderschap
Intermezzo 10 - 'Just when I thought I was out, they pulled me back in'

Nawoord.
Appendix - Leerwegen politiek handelen
Literatuur
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Macht en politiek handelen in organisaties