Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Intervisiecoaching

Kortdurende begeleiding van lerende groepen

Paperback Nederlands 2012 9789024401031
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 4351Hoogste positie: 39
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Intervisiecoaching is het kortdurend begeleiden van intervisiegroepen, gericht op de volledige zelfstandigheid van de lerende groep. Deze tijdelijke begeleiding vraagt om een wezenlijk andere invulling dan bijvoorbeeld teamcoaching of begeleide intervisie.

Een goede intervisiecoach (IC) legt het zwaartepunt van zijn begeleiding in het voortraject. Hij legt de kiemen voor het succes van de groep, door aan te sturen op de juiste voorwaarden voor een effectief leerproces. Voor de intervisiesessies zelf ontwikkelden de auteurs de Case Navigator en het CREA-Model (Collectieve Reflectie & Eigen Actie): ideale hulpmiddelen voor de coach én de groep, die daarmee de meest uiteenlopende werksituaties - speels én serieus - zullen weten te hanteren.

Tot slot beëindigt een IC de coachrelatie op het juiste moment en op de juiste wijze.
Dit boek behandelt de volgende hoofdvragen:
- Wat moet een intervisiecoach weten?
- Wat moet een intervisiecoach kunnen?
- Hoe ziet de praktijk van intervisiecoaching eruit?
- Hoe kan een intervisiecoach zich bekwamen?

'Intervisiecoaching' is geschreven voor wie zich bezighoudt met leerprocessen in groepen, intervisiebegeleiders en studenten begeleidingskunde. Het helpt hen om intervisiegroepen beter te coachen naar de gewenste zelfstandigheid in het leren van en met elkaar.

"Een aanrader voor "reflective practioners" op zoek naar een kader, geschreven voor inspirerende auteurs die hun sporen hebben verdiend op het gebied van (team)coaching!"
- Prof. dr. Yvonne Burger, organisatieadviseur en executive coach.

Specificaties

ISBN13:9789024401031
Trefwoorden:coaching, intervisie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Druk:1
Verschijningsdatum:15-2-2012
Hoofdrubriek:Coaching en trainen

Expertrecensies (3)

Intervisiecoaching
Mado Remkes | 3 april 2013
Mijn eerste gedachte bij 'Intervisiecoaching' van Ger van Doorn en Marijke Lingsma was: weer een boek over intervisie en intervisiemodellen, niet vernieuwend maar wel altijd handig. Maar snel bleek dat ik mij had vergist. Er worden nauwelijks intervisiemodellen in dit boek besproken, het boek gaat niet over intervisie an sich, maar over hoe een intervisiecoach (IC) een zelflerende groep kan vormen, voorbereiden en op weg helpen naar zelfstandige intervisie. Een heel andere insteek dus.
Lees verder
Intervisiecoaching
Amber Zwartbol | 19 september 2012
Intervisie is een veelgebruikte samenwerkingsvorm om van en met elkaar te leren in organisaties. Marijke Lingsma en Ger van Doorn bespreken zowel werkinhoudelijke zaken door de deelnemers als meer persoonlijke zaken als samenwerking of persoonlijke drijfveren in hun boek 'Intervisiecoaching'.
Lees verder
Intervisiecoaching
Marjolein Boeren-Hermans | 21 juni 2012
Intervisie is een middel om te reflecteren op je eigen functioneren. Door middel van spiegeling, beschouwing en samenwerking vanuit groepsverband geeft het je een kans te leren en te ontwikkelen. Steeds meer organisaties zien het ook als een middel om te laten zien dat de kwaliteit van hun medewerkers of leden gewaarborgd wordt. Of dit laatste ook zo is kun je je afvragen – maar of de kwaliteit van de intervisiebijeenkomsten goed is, kun je nagaan. En als dat te wensen overlaat, kun je een intervisiecoach inschakelen. Dat dit een duidelijke strategie en aanpak vereist, bewijst 'Intervsiecoaching' van Ger van Doorn en Marijke Lingsma.
Lees verder
Alle expertrecensies (3)

Lezersrecensies

4.9 van de 5
9 stemmen
8
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

podcast
Marijke Lingsma over intervisiecoaching
Pierre de Winter 24 april 2012 De crisis dwingt coaches om te kijken naar wat zij zélf te leren hebben. ‘Door bij de coaching te zitten, zitten we ook in de weg’, aldus Marijke Lingsma. Bij Intervisiecoaching staat juist leren van elkaar centraal. Samen met Ger van Doorn schreef Lingsma daarom Intervisiecoaching. ‘De intervisiecoach is er om het voortraject te faciliteren.’
interview
Marijke Lingsma: ‘Intervisiecoach moet faciliteren, niet in de weg lopen’
Linda Huijsmans 20 maart 2012 Marijke Lingsma publiceert veel over coaching, over intervisie en dat doet ze op verschillende manieren. Zo maakte ze een coachingsspel en een intervisiewaaier. Maar om de diepte in te gaan, blijft een boek het beste medium. In Intervisiecoaching gaat ze, samen met Ger van Doorn, in op de vraag wat intervisiecoaching is, en vooral ook: wat niet!

Over Marijke Lingsma

Marijke Lingsma is directeur van opleidingsinstituut Coach Boulevard en wordt binnen het coachvak gezien al toonaangevend en inspirerend. Ze is auteur van diverse succesvolle boeken over coaching. Als systeemdenker kijkt ze integraal naar organisaties: naar het grotere geheel, in plaats van naar de afzonderlijke delen. Centraal staat de alledaagse interactie in het hier-en-nu. Zij gelooft in het potentieel van mensen en in hun doorlopende ontwikkeling. Coachen gaat over leerprocessen, met het accent op 'leren van en met elkaar'. Lingsma is de pionier van systeemgerichte coaching. Ze schreef er het eerste Nederlandstalige boek over: Aan de slag met Teamcoaching (1999). Hierin combineert ze de praktische systeembenadering met haar passie voor de dynamiek van leerprocessen binnen organisaties. In de zomer van 2018 verscheen een hernieuwde en uitgebreidere versie van deze bestseller. Inmiddels heeft ze diverse succesvolle coachingboeken op haar naam staan. Haar opleidingsinstituut Coach Boulevard biedt coachopleidingen, erkende leergangen Individuele Coaching, Teamcoaching en Agile-lean teamcoaching, opgebouwd uit themagerichte eendaagse modules aan. Recent zijn ook korte opleidingen aan het aanbod toegevoegd, zoals Coachend Leiderschap 3.0 en Teamcoaching in een agile omgeving. De opleidingen zijn St!R- en NOBCO-geaccrediteerd alsmede CEDEO en Post-hbo erkend.

Andere boeken door Marijke Lingsma

Over Ger van Doorn

Ger van Doorn is universitair docent Leiderschap & Ethiek en HRM aan de Nederlandse Defensie Academie, coach bij het Expertise Centrum Leidinggeven, en sinds 2016 nauw betrokken bij de coaching van (aanstaande) executives binnen Defensie.

Andere boeken door Ger van Doorn

Inhoudsopgave

Voorwoord
Waarom een boek over intervisiecoaching?

Inleiding

1. Wat moet een intervisiecoach weten?
2. Wat moet een intervisiecoach kunnen?
3. Hoe ziet de praktijk van intervisiecoaching eruit?
4. Hoe kan een intervisiecoach zich bekwamen

Afronding
Literatuur

Bijlage 1: Leerdoelen voor intervisanten en intervisiecoaches
Bijlage 2: Mogelijke elementen voor een intervisiecontract
Bijlage 3: Vaardigheidsdoelen voor intervisanten
Bijlage 4: Hand-outversie van het CREA-model in zeven stappen
Bijlage 5: Mogelijke vormen van kortdurende begeleiding
Bijlage 6: Format voor een intervisielogboek
Bijlage 7: Valkuilen met betrekking tot de bier kritieke succesfactoren
Bijlage 8: Oefening: de kunst van het vragenstellen
Bijlage 9: Zelfcheck voorwaardelijke kennis van de intervisiecoach
Bijlage 10: Zelfcheck vaardigheden van de intervisiecoach

Over de auteurs
Trefwoordenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Intervisiecoaching