Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Groepsdynamiek

Groepsdynamiek verwijst naar de onzichtbare krachten, processen en patronen die ontstaan wanneer mensen in groepsverband samenwerken. Het gaat om de manier waarop individuen elkaar beïnvloeden en hoe dit de prestaties, besluitvorming en sfeer binnen een groep bepaalt. Of het nu gaat om een managementteam, projectgroep, raad van commissarissen of trainingsgroep - waar mensen samenwerken, ontstaat groepsdynamiek. Inzicht in deze dynamiek is essentieel voor iedereen die met groepen werkt of deel uitmaakt van een team.

Marcel Karreman
De reis van de trainer
In 'De reis van de trainer' biedt Marcel Karreman inzichten over groepsdynamiek als cruciaal element in teamontwikkeling. Het boek helpt trainers om groepsprocessen te begrijpen en hiermee effectief te werken voor optimale leerresultaten.

Groepsdynamiek in teams begrijpen

Teams functioneren niet automatisch optimaal. Vaak spelen onderhuidse processen een belangrijke rol in het behalen van successen of het ontstaan van problemen. Teamleiders, coaches en consultants hebben er baat bij om deze processen te herkennen en positief te beïnvloeden. De volgende boeken bieden hier uitstekende handvatten voor.

Patrick Lencioni
De 5 frustraties van teamwork
Patrick Lencioni beschrijft in zijn bestseller 'De 5 frustraties van teamwork' hoe de dynamiek tussen teamleden verandert naarmate ze bepaalde obstakels overwinnen. Dit boek geeft via een parabel praktische inzichten in het verbeteren van teaminteracties.

Naast Lencioni's benadering zijn er ook auteurs die zich specifiek richten op de praktische kant van teamcoaching en groepsdynamiek. Martijn Vroemen is een van de gezaghebbende stemmen op dit gebied in Nederland.

SPOTLIGHT: Martijn Vroemen

Martijn Vroemen is een autoriteit op het gebied van teamontwikkeling en groepsdynamiek. Met zijn jarenlange ervaring als consultant en teamcoach heeft hij diepgaande kennis opgebouwd over hoe teams functioneren. In zijn boeken combineert hij theoretische inzichten met praktische hulpmiddelen om teams naar een hoger niveau te tillen. Meer over Martijn Vroemen
Martijn Vroemen
Handboek Teamcoaching
Het 'Handboek Teamcoaching' van Martijn Vroemen is een standaardwerk waarin hij uitgebreid ingaat op groepsdynamische processen. Hij behandelt zowel de boven- als onderstroom van teaminteracties en biedt talloze handvatten voor het herkennen en beïnvloeden van deze dynamieken.

De rol van psychologische veiligheid

Een belangrijk aspect van groepsdynamiek is psychologische veiligheid. In een team waar leden zich veilig voelen om risico's te nemen, vragen te stellen en fouten te maken, ontstaat een positieve dynamiek die innovatie en prestaties bevordert. Verschillende auteurs hebben zich verdiept in dit concept.

Hans van der Loo Joriene Beks
Psychologische veiligheid
Hans van der Loo en Joriene Beks verkennen in 'Psychologische veiligheid' de dynamiek die ontstaat in veilige versus onveilige teams. Ze tonen hoe veiligheid de basis vormt voor effectieve samenwerking en bieden handvatten om deze te versterken.
"Psychologische veiligheid creëert een basisgevoel, dat ervoor zorgt dat teamleden alle energie kunnen richten op ontwikkeling, vooruitgang en innovatie. In plaats van energie te verspillen aan zelfbescherming, status bewaken of het voorkomen van fouten." Uit: Psychologische veiligheid

Groepsdynamiek en besluitvorming

Hoe groepen besluiten nemen, wordt sterk beïnvloed door de onderliggende dynamiek. Dit is bijvoorbeeld zeer relevant in bestuurskamers en bij commissarissen, zoals blijkt uit onderzoek en praktijkervaring.

Marilieke Engbers
Onder commissarissen
In 'Onder commissarissen' laat Marilieke Engbers zien hoe groepsdynamiek in een raad van commissarissen de besluitvorming kan maken of breken. Dit fascinerende boek biedt unieke inzichten in de onzichtbare krachten die spelen op het hoogste niveau in organisaties.

Een ander belangrijk aspect van groepsdynamiek is hoe conflicten ontstaan en worden opgelost. Dit thema wordt diepgaand behandeld door Frank Weijers.

SPOTLIGHT: Frank Weijers

Frank Weijers is een expert op het gebied van conflicthantering en groepsdynamiek. Zijn werk kenmerkt zich door een diepgaand begrip van de onderliggende mechanismen die leiden tot conflicten en polarisatie in groepen. Weijers biedt praktische methodieken om groepsdynamiek positief te beïnvloeden. Meer over Frank Weijers
Frank Weijers
Conflict & polarisatie
'Conflict & polarisatie' van Frank Weijers beschrijft hoe conflicten in groepen ontstaan, zich ontwikkelen en getransformeerd kunnen worden. Weijers analyseert nauwgezet de processen en patronen die optreden wanneer mensen in groepen samenwerken of interacteren.

Antropologische visie op groepsdynamiek

Een verfrissende kijk op groepsdynamiek komt van corporate antropologen, die organisaties bestuderen als moderne stammen. Deze benadering biedt nieuwe inzichten in hoe groepen functioneren.

SPOTLIGHT: Jitske Kramer

Jitske Kramer is corporate antropoloog en expert in groepsdynamiek. Vanuit antropologisch perspectief bestudeert ze hoe mensen groepen vormen, samenwerken en conflicten oplossen. Haar werk combineert inzichten uit de antropologie met praktische toepassingen voor organisaties. Meer over Jitske Kramer
Jitske Kramer
Deep democracy
In 'Deep Democracy' verklaart Jitske Kramer hoe groepen functioneren als levende systemen, met aandacht voor zowel zichtbare als onzichtbare patronen. Ze laat zien hoe de Deep Democracy-methode kan helpen deze dynamiek constructief te benutten.
Deep democracy Groepen functioneren niet alleen op basis van wat zichtbaar is in vergaderingen en formele interacties. De echte groepsdynamiek zit vaak in de onderstroom - de onuitgesproken gevoelens, vooroordelen en machtsstructuren. Door deze onderstroom te erkennen en ermee te werken, kunnen groepen effectiever worden.

Collectieve intelligentie en groepsdynamiek

Wanneer groepsdynamiek optimaal is, kan dit leiden tot collectieve intelligentie - waar een groep samen slimmer is dan de som van de individuele leden. Dit fascinerende fenomeen wordt onderzocht in het volgende boek:

Eric Koenen
Samen slim
Eric Koenen analyseert in 'Samen slim' hoe groepen functioneren en welke factoren bepalend zijn voor succesvolle collectieve intelligentie versus collectieve gedachteloosheid. Hij laat zien hoe de juiste groepsdynamiek tot betere resultaten leidt.

Werken met groepsdynamiek in de praktijk

Voor trainers, facilitators en coaches is het essentieel om groepsdynamiek te kunnen beïnvloeden. Er zijn verschillende praktische tools en werkvormen beschikbaar die hierbij kunnen helpen.

Sasja Dirkse-Hulscher Angela Talen
Het Groot Werkvormenboek 1
Het 'Groot Werkvormenboek 1' van Angela Talen en Sasja Dirkse-Hulscher biedt talloze werkvormen die bewust inspelen op groepsdynamiek. De auteurs laten zien hoe begeleiders met de juiste technieken groepsprocessen positief kunnen sturen.

Naast werkvormen zijn er ook specifieke methoden ontwikkeld om groepsdynamiek positief te beïnvloeden en te benutten voor organisatieverandering.

Henri Lipmanowicz Keith McCandless
Liberating Structures
In 'Liberating Structures' tonen Henri Lipmanowicz en Keith McCandless hoe microstructuren groepsdynamiek beïnvloeden. Hun innovatieve methoden helpen om positieve groepsdynamiek te bevorderen en de collectieve intelligentie van teams aan te boren.
Henri Lipmanowicz Keith McCandless
Liberating Structures
In 'Liberating Structures' tonen Henri Lipmanowicz en Keith McCandless hoe microstructuren groepsdynamiek beïnvloeden. Hun innovatieve methoden helpen om positieve groepsdynamiek te bevorderen en de collectieve intelligentie van teams aan te boren.

Boeken over 'groepsdynamiek' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'groepsdynamiek'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden