Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Moet kunnen - Over de constructie van Nederlandse identiteiten

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2016 9789035144774
Direct te downloaden

Samenvatting

In deze sterk uitgebreide en geactualiseerde editie van 'Moet kunnen' wordt een nieuwe plaatsbepaling gegeven van de moet kunnen-mentaliteit waar wij Nederlanders ons al eeuwenlang zo goed bij voelen. Maar waarom blijkt deze praktische gedoogcultuur bijvoorbeeld niet opgewassen tegen onze huidige paniek bij de komst van vluchtelingen, die tot nu toe toch in de regel onze welvaart bevorderd hebben? Worden ze daarom overstelpt met bijna verstikkende hulpacties?

Antwoorden daarop liggen in onze geschiedenis, maar dat verhaal wordt tegelijkertijd onzichtbaar gemaakt door het even modieuze als angstige omlabelen van een verleden dat niet meer in de smaak valt. Daarom hangen er ineens in het Rijksmuseum geen schilderijen meer met ‘negers’ en ‘kaffers’. Herman Pleij vertelt op onovertroffen wijze in Moet (nog steeds) kunnen het grote verhaal: hoe de zucht naar een eigen identiteit ons verleden én heden bepaalt.

Herman Pleij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming.

Over 'Moet kunnen':
'Weinig televisieprofs kunnen zo aanstekelijk spreken over onze “identiteit” als de mediëvist Herman Pleij. Ook op papier, zoals in de bundel Moet kunnen, hóór je hem praten.' - Elsevier

'Op hilarische wijze schetst Pleij de beelden zoals die in binnen- en buitenland van Nederland en de Nederlanders bestaan.' - De Gelderlander

'Treffende voorbeelden en rake observaties.' - Geschiedenis Magazine

Specificaties

ISBN13:9789035144774
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:248
Uitgever:Prometheus
Druk:10
Verschijningsdatum:23-11-2016
Hoofdrubriek:Geschiedenis
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Herman Pleij

Herman Pleij (1943) werd in 1981 hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Begin jaren negentig was hij tevens decaan van de Faculteit der Letteren van de UvA. Pleij werd in 1993 onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders, en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat. In 2007 nam hij afscheid als hoogleraar. Pleij is auteur van tientallen artikelen en boeken, onder meer van ‘Dromen van Cocagne’ (1997), ‘Van karmijn, purper en blauw’ (2002), ‘De eeuw van zotheid’ (2007) en ‘Komt een vrouwtje bij de drukker’ (2008).

Andere boeken door Herman Pleij

Inhoudsopgave

Woord vooraf
Bij de tiende druk

1. De onweerstaanbare zucht naar identiteit
2. Kapsones
3. Houvast in het verleden
4. Moet kunnen
5. Botte Hollanders
6. Lof van de middelmaat
7. Saamhorigheidsgevoel
8. Niets deugt

Verantwoording
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Moet kunnen - Over de constructie van Nederlandse identiteiten