Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Een volmaaktere Unie

Van Machiavelli tot Monnet

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2024 9789044655230
Verkooppositie 5286Hoogste positie: 5286
Direct te downloaden

Samenvatting

Het verleden van de Europese Unie, die zelf claimt geen verleden te hebben.

Een volmaaktere unie vertelt het verhaal van de wordingsgeschiedenis van het concept ‘federale unie’, vanaf de vroege zestiende eeuw tot aan de stichting van de eerste voorloper van de Europese Unie, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951). Drie federale canons – een van grote en minder bekende denkers, een van utopische vredesplannen en een van praktische pogingen tot federatievorming – gaven samen inhoud aan de concepten waarmee de zes stichtende regeringen in 1951 de eerste versie van de Europese Unie vorm gaven. Het boek ontsluit het verleden van een unie die altijd claimde er geen te hebben, omdat het ‘sui generis’ zou zijn, zonder voorbeelden of voorgangers. Hoewel er niets onvermijdelijks was aan haar vorming, maakt de hier gepresenteerde geschiedenis duidelijk dat het plausibel en in zekere zin zelfs voorspelbaar was dat er op zeker moment een unie zou worden gevormd – en dat het einde van de Tweede Wereldoorlog precies het soort stichtingsmoment vormde waarover federale theoretici in voorgaande eeuwen speculeerden.

Joshua Livestro werkte als politiek adviseur in Londen, Brussel en Den Haag. Hij schreef columns en essays voor o.a. Vrij Nederland, de Volkskrant en NRC. Van zijn hand verscheen eerder De adem van grootheid. Nederland in de jaren vijftig.

Specificaties

ISBN13:9789044655230
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:480
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:15-4-2024
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Joshua Livestro

Joshua Livestro werkte als politiek adviseur in Londen, Brussel en Den Haag. Hij schreef columns en essays voor onder andere Vrij Nederland, de Volkskrant en NRC. Van zijn hand verscheen eerder De adem van grootheid. Nederland in de jaren vijftig.

Andere boeken door Joshua Livestro

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Een volmaaktere Unie