Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Prioriteiten

Effectieve keuzes in leven en werk

Paperback Nederlands 2012 9789047004189
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Stephen Covey raakt in dit boek de kern van de problematiek waar velen in hun leven mee worstelen. Ze vragen zich af of er wel voldoende evenwicht is tussen werk en privé-leven? Worden we niet geleefd worden door principes van efficiency en resultaten, in plaats van prioriteiten die ze zelf stellen, de zaken die we echt belangrijk vinden? Covey laat in dit boek zien dat timemanagement niet leidt tot een zinvol of kwalitatief beter bestaan. Hooguit leidt het ertoe dat mensen allerlei zaken sneller en beter doen. Maar keuzes voor wat we werkelijk willen doen en waarom we dat willen doen, blijven daarmee op de achtergrond.

In deel 1 gaat Covey in op het verschil tussen wat urgent is en wat echt belangrijk is. Deel 2 behandelt de methode om de focus te verplaatsen naar wat echt belangrijk is, hoe u doelen kunt stellen en daarnaar kunt handelen, hoe u afgewogen keuzes kunt maken. Deze methode is zowel toepasbaar voor werk als voor privé-leven. In deel 3 gaat Covey in op wat hij noemt 'de synergie van de wederzijdse afhankelijkheid'. In plaats van andere mensen te zien als een middel om zaken voor elkaar te krijgen, door te delegeren kunnen we ook proberen om via gemeenschappelijke doelen en gedeelde visies creatiever te opereren. Deel 4 ten slotte laat zien hoe u de principes van prioriteit, toewijding en rust door zelfkennis kunt verwerven.

Specificaties

ISBN13:9789047004189
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:357
Druk:17
Verschijningsdatum:17-12-2014

Expertrecensies (2)

Prioriteiten
Hilde Veraart-Maas | 25 november 2002
'Prioriteiten' leest prettig, geeft duidelijke voorbeelden, boeit, voegt toe en nodigt uit tot zelfreflectie. Volgens Covey bieden drie generaties timemanagement instrumenten voor efficiency maar leiden ze niet tot kwaliteit van leven.
Lees verder
Prioriteiten
Peter de Roode | 26 juli 2000
Deze vertaling van 'First things first' is meer dan een managementboek. 'Prioriteiten' gaat over een manier van leven. Managers zouden er een hele duidelijke boodschap uit kunnen halen wanneer zij de hamvraag van het boek 'Hoe komt het toch dat prioriteiten bij mij niet op de eerste plaats komen?', voor zichzelf zouden beantwoorden.
Lees verder

Lezersrecensies

3.5 van de 5
2 stemmen
0
1
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Stephen Covey

Stephen Covey is overleden op 16 juli 2012. Covey was directeur bij het Covey Leadership Center in Utah en hij wordt gezien als bijzondere managementauteur met verdiende goeroestatus. Natuurlijk is hij voor iedereen de auteur van 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' (proactief, doelgericht, prioriteiten stellend, synergie zoekend, empathisch, winst uit diversiteit halend, en rust nemend) en zal dat vermoedelijk ook wel blijven. Niet dat Covey daarmee tekort wordt gedaan, gelet op het telkens terugkerende thema 'effective', maar wel dat een ander belangrijk thema wat ondersneeuwt. En dat is menselijkheid. Covey spreekt in dit verband van 'het derde alternatief', niet geheel toevallig ook de titel van zijn laatste boek. Niet vechten, ook niet vluchten, maar zoeken naar een gezamenlijke oplossing. En die vind je door synergie, empathie en bescheidenheid te combineren. In zijn eigen woorden: 'Bij conflicten zijn we gewend om te denken in termen van “mijn versus jouw”. Mijn team is goed, het jouwe is slecht. Wie op deze manier denkt, ziet maar twee alternatieven voor een oplossing. Maar je kunt ook kijken of er een uitkomst mogelijk is die beter is dan beide opties, en ons allebei naar een hoger plan tilt. Met zo'n derde alternatief kunnen we niet alleen problemen oplossen, maar ook de toekomst transformeren.' Waarmee succes, toch de rode draad in zijn werk, naar een hoger plan wordt getild. En wel van persoonlijk naar gemeenschappelijk niveau. Succes als resultaat van een gemeenschappelijke oplossing.

Andere boeken door Stephen Covey

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel 1: De klok en het kompas
1. Hoeveel mensen wensen op hun sterfbed dat ze meer tijd aan hun werk hadden besteed?
2. Verslaafd aan urgentie
3. Leven, liefhebben, leren, een blijvend resultaat nalaten

Deel 2: Wat telt is dat wat telt te laten tellen
4. Kwadrant II-ordening: het proces van prioriteiten stellen
5. De hartstocht van visie
6. Het evenwicht van rollen
7. De kracht van doelen
8. Het perspectief van de week
9. Integriteit op het moment van keuze
10. Leren van het leven

Deel 3: De synergie van wederzijdse afhankelijkheid
11. De wederzijds afhankelijke werkelijkheid
12. Samenwerken aan dingen die er werkelijk toe doen
13. Sterk worden van binnenuit

Deel 4: De kracht en voldoening van het leven volgens principes
14. Van tijdmanagement naar persoonlijk leiderschap
15. De voldoening van resultaten

Epiloog

Bijlagen
A: Workshop missieverklaring
B: Overzicht literatuur tijdmanagement
C: Wijsheidsliteratuur

Noten
Index van problemen en mogelijke oplossingen
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Prioriteiten