Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
VOORDEEL - 56% korting

Concurreren door organiseren

Organisatorische innovatie als bron van concurrentievoordeel

Gebonden Nederlands 2000 9789055941735
Verkooppositie 999999951 dagen in de top 100
Niet leverbaar.
VOORDEEL - 56% korting

Samenvatting

Door de geschiedenis heen hebben ondernemingen steeds nieuwe organisatievormen ontwikkeld om hun strategie te verwezenlijken. Vanaf de VOC tot en met de modernste flexibele netwerken, hebben ondernemers en managers hun organisatietalent aangewend om een concurrentievoordeel te bereiken. Een slimme organisatievorm levert immers een voorsprong op in de concurrentiestrijd.
In dit boek wordt beschreven hoe nieuwe organisatievormen ontwikkeld kunnen worden. Daarbij wordt aandacht geschonken aan de impact van veranderingen in de bedrijfsomgeving en aan de manier waarop bedrijven een competentie in organiseren kunnen opbouwen. Talrijke voorbeelden uit het Nederlandse en het internationale bedrijfsleven illustreren het betoog.
Dit boek is bovendien een van de eerste managementboeken die niet alleen de interne organisatie behandelt, maar ook laat zien dat allianties, netwerken en ketenvorming een logisch verlengstuk zijn van de interne organisatie. De opbouw van een competentie in het organiseren van dit soort samenwerkingsverbanden, is een van de uitdagingen voor bedrijven in de nieuwe economie. Organiseren blijft in elke economie (oud of nieuw) immers een kerntaak van de manager en ondernemer. Het boek won in 2001 de OOA prijs voor het beste boek van het jaar.

Specificaties

ISBN13:9789055941735
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:192
Uitgever:Scriptum
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Lezersrecensies

4.3 van de 5
3 stemmen
1
2
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

achtergrond
Organisatorische innovatie - Geschiedenislessen voor de netwerkeconomie
Ard-Pieter de Man 6 juni 2002
Alle interviews en artikelen (1)

Over Ard Pieter de Man

Met meer dan tien jaar advieservaring, gecombineerd met een academische loopbaan, is het grensvlak van theorie en praktijk mijn speelveld. Het vertalen van nieuw onderzoek in praktische adviezen en het onderzoeken van nieuwe thema’s die in organisaties spelen, is een absolute noodzaak om antwoorden te geven op de vraagstukken waar moderne organisaties zich mee zien geconfronteerd. Daarbij hoort ook dat organisaties leren: liever dan het aanbieden van oplossingen aan organisaties, zie ik dat organisaties zelf leren die oplossingen te ontwikkelen. Ik hou mij bezig met strategie, innovatie en organisatiestructurering, maar het meeste werk heb ik gedaan op het gebied van allianties en partnerships. Samenwerkingsverbanden tussen organisaties zijn de organisatievorm van de toekomst. Ik heb diverse profit en non-profit organisaties geholpen met het opzetten ervan. Uiteindelijk moet er wel iets staan dat werkt in de praktijk. Naast zelfstandig bestuursadviseur ben ik hoogleraar Management Studies in het bijzonder Consulting, Kennisnetwerken en Innovatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Gecombineerd met de praktische ervaring leidde dat tot meer dan tien boeken en tientallen artikelen, die ook in de praktijk zijn gewaardeerd. Zij zijn bekroond met de ROA prijs en de OOA prijs.

Andere boeken door Ard Pieter de Man

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

Deel 1 - Wat is het belang van organisatorische innovatie?

1. Concurreren door organiseren: concurrentie, strategie en organisatie
2. Organiseren: historie en trends
3. Organiseren als concurrentiewapen

Deel 2 - Wat is innovatief organiseren?

4. De bouwstenen van organiseren
5. De kernvragen van organiseren

Deel 3 - Hoe gaat organisatorisch innoveren in zijn werk?

6. Vernieuwend organiseren als traditie
7. Organiseren en de bedrijfsomgeving
8. Organiseercompetenties: gevolgen voor strategie en beleid
9. Organiseren als competentie: een overzicht

Literatuur
Index

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Concurreren door organiseren