Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Cradle to cradle

afval = voedsel

Paperback Nederlands 2007 9789055945771
10
Voormalig top 10Totaal 37 dagen
Evergreen397 dagen in de Top 100
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Het huidige milieudenken spoort aan tot 'beperken, hergebruiken en recyclen', ofwel: doe meer met minder om de schade te beperken. Maar dat leidt, zoals chemicus Michael Braungart en architect William McDonough in dit visionaire boek aangeven, alleen maar tot het instandhouden van het productiemodel van 'cradle to grave', dat enorme hoeveelheden afval en vervuiling produceert.

De visie van Braungart en McDonough klinkt provocerend: 'We moeten niet minder consumeren, maar juist meer.' Dat kan. Als we ophouden met het maken van 'minder slechte' producten en uitsluitend nog intelligente producten ontwerpen, gemaakt van materialen die we steeds weer kunnen teruggeven aan technische of biologische kringlopen.

Met dit grondbeginsel als richtlijn leggen de auteurs uit hoe dingen van meet af aan kunnen worden ontworpen. Puttend uit hun ervaringen met het (her)ontwerpen van producten voor grote opdrachtgevers als Ford, Unilever, Nike, Herman Miller, BP en Rohner Textil bouwen Braungart en McDonough een revolutionaire argumentatie op om eco-effectiviteit in de praktijk te brengen.

Specificaties

ISBN13:9789055945771
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:237
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:21-12-2007
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (2)

Henk Hogeweg | 7 mei 2008
Klimaat is hot, afval is not. Wakker geschud door de film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore, is er momenteel veel aandacht voor milieu en klimaat. Niet dat er, volgens de maker van de film, sindsdien al zichtbaar veel is veranderd overigens. Er zal meer moeten gebeuren.Lees verder
Jaap Hollaar | 31 maart 2008
Als we de natuur goed bestuderen, kunnen we zien dat deze mooi geschapen is. Resten van planten of dieren worden door de natuur weer gebruikt in een natuurlijke kringloop. Zelfs giftige stoffen van dieren worden na een periode door de natuur afgebroken en in de kringloop opgenomen.Lees verder

Lezersrecensies

4.2 van de 5
17 stemmen
8
6
2
0
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (6)

geboekstaafd
Geboekstaafd - De top 3 van Jaap Bressers
Nienke van Oeveren 26 februari 2016 Jaap Bressers leek voorbestemd om een topmanager te worden, tot hij bij een duikongeluk zijn nek brak en in een rolstoel belandde. Dit maakte dat hij op een heel andere manier ging kijken naar de wereld om zich heen. Deze nieuwe inzichten deelt hij als veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven. Hij vertelt over zijn 3 favoriete boeken.
nieuws
Trends 2014
Pierre Pieterse 27 december 2013 Gepatenteerde blijvertjes onder de noemer ‘trends’ zijn ‘retro & authentiek’, vandaar dat we voor onze inventarisatie een authentieke klassieke glazen sneeuwbol (Franse vinding, circa 1800) een paar keer op zijn kop hebben gehouden waarna een hele sneeuwbui aan onmiskenbare trends naar beneden dwarrelde. We hebben de belangrijkste (management)ontwikkelingen er heel selectief dus arbitrair uitgepikt, te weten: mobiel, big data, Aandacht, balanseconomie en anders organiseren.
special
Duurzaam zakendoen: Het is rond en het komt eraan
Pierre de Winter 28 augustus 2013 Drie belangrijke trends stelen momenteel de show in het duurzaamheidsdebat: kleinschaligheid, coöperatief organiseren en de opkomst van de circulaire economie. ‘Mensen zijn op zoek naar nieuwe vormen om de samenleving en de economie vorm te geven.’
nieuws
Oproer in de C2C gelederen
Pierre de Winter 3 maart 2009 Volgens advocaat Roger Cox moet de certificering van producten die volgens de Cradle to Cradle-filosofie ontworpen zijn, in publiek-private handen komen. C2C-bedenker Michael Braungart reageert: "Goed nieuws voor de control freaks: we zijn met een third party in gesprek."
nieuws
De gebruiksaanwijzing van Cradle to Cradle
Pierre de Winter 28 april 2008 Afgelopen week/weekend in zowel HP/DeTijd als de Volkskrant een artikel over de duurzaamheidsfilosofie die Nederland hard aan het veroveren is: Cradle to Cradle (C2C). Venlo wordt C2C, Almere sinds enkele weken officieel ook. En al vorig jaar deed milieuminister Jacqueline Cramer de uitspraak dat Nederland het eerste land ter wereld zou kunnen worden met een C2C-economie.

Over William McDonough

William McDonough is an architect and the founding principal of William McDonough + Partners, Architecture and Community Design, based in Charlottesville, Virginia. From 1994 to 1999 he served as dean of the school of architecture at the University of Virginia. In 1999 Time magazine recognized him as a "Hero for the Planet," stating that "his utopianism is grounded in a unified philosophy that—in demonstrable and practical ways—is changing the design of the world." In 1996, he received the Presidential Award for Sustainable Development, the highest environmental honor given by United States.

Andere boeken door William McDonough

Over Michael Braungart

Michael Braungart bedacht samen met William McDonought het Cradle-to-Cradle principe.

Andere boeken door Michael Braungart

Inhoudsopgave

Inleiding
Een nieuwe industriële revolutie

Hoofdstuk 1
Een kwestie van ontwerp

Hoofdstuk 2
Waarom 'minder slecht' niet goed is

Hoofdstuk 3
Eco-effectiviteit

Hoofdstuk 4
Afval = voedsel

Hoofdstuk 5
Respect voor diversiteit

Hoofdstuk 6
Eco-effectiviteit in praktijk brengen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Cradle to cradle