Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Cradle to cradle

Als we de natuur goed bestuderen, kunnen we zien dat deze mooi geschapen is. Resten van planten of dieren worden door de natuur weer gebruikt in een natuurlijke kringloop. Zelfs giftige stoffen van dieren worden na een periode door de natuur afgebroken en in de kringloop opgenomen. Dit is een tegenstelling met de technologische wereld. Daar produceren we zeer veel afval. Zoveel en soms zo schadelijk dat we het niet vernietigd krijgen en opslaan in vaten. Voor de volgende generatie…

Jaap Hollaar | 31 maart 2008

In 'Cradle to Cradle' doen de auteurs Michael Braungart en William McDonough een aanzet om technische producten zo te ontwerpen dat ze weer hergebruikt kunnen worden -zoals in de natuur. Vandaar de titel 'van wieg tot wieg' of anders gezegd: “Afval is voedsel”. Kortom: doe meer met minder om de schade te beperken. Maar dat leidt gewoonlijk alleen maar tot het in stand houden van 'cradle to grave', zoals chemicus Michael Braungart en architect William McDonough in dit visionaire boek aangeven. Dit productiemodel produceert enorme hoeveelheden afval en vervuiling. De visie van Braungart en McDonough klinkt provocerend: 'we moeten niet minder consumeren, maar juist meer.' Dat kan, als we ophouden met het maken van minder 'slechte producten' en uitsluitend nog intelligente producten ontwerpen, gemaakt van materialen die we steeds weer kunnen teruggeven aan technische of biologische kringlopen. Met dit grondbeginsel als richtlijn, leggen de auteurs uit hoe producten van meet af aan kunnen worden ontworpen. Braungart en McDonough bouwen een revolutionaire argumentatie op om eco-effectiviteit in de praktijk te brengen. Daarbij putten zij uit hun ervaringen met het (her)ontwerpen van producten voor grote opdrachtgevers als Ford, Unilever, Nike, Herman Miller, BP en Rohner Textil. Het is een loffelijk streven om de aarde op een verantwoorde manier te bewaren en te bebouwen. Het westerse denken is echter sterk individu- en winstgericht. Wel gaan er steeds meer stemmen op voor duurzaamheid in plaats van winstmaximalisatie. Dit heeft soms ook iets weg van een spel dat handig wordt gespeeld. Willen we echte duurzaamheid of is het een nieuwe markt? Ik denk dat het Cradle to Cradle concept (C2C) eerder in Azië zal aanslaan dan in Europa. De eerste Chinese oplage van dit boek is al groter dan die van de oplagen in alle andere landen bij elkaar. Desondanks blijft het onze verantwoordelijkheid om duurzaam om te gaan met de aarde. En er is hoop. Onlangs heeft de regio Venlo de auteurs betrokken bij het creëren van een sterke regio op basis van de C2C-principes. 'Cradle to Cradle' is een aanrader voor zie zich geroepen voelt tot duurzame productie. Wie heeft die verantwoordelijkheid nu niet?

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

William McDonough, Michael Braungart
Cradle to cradle

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden