Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Beelden van organisatie

Paperback Nederlands 1992 9789071542473
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 2154Hoogste positie: 86
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Beschrijvingen van organisaties gaan uit van een of meerdere metaforen, die ieder een beperkt deel van de organisatorische werkelijkheid belichten. Het gebruiken van metaforen houdt en manier van denken en zien in, die blootlegt hoe men tegen de wereld aankijkt. Iemand die een metafoor gebruikt om de eigenschappen van iets te verduidelijken zegt in feite dat X een beeld is van Y. Daarbij worden de gemeenschappelijke kenmerken benadrukt, terwijl de verschillen worden onderbelicht. Als bijvoorbeeld gezegd wordt: 'die man is een vos', worden daarmee eigenschappen als slimheid, sluwheid, of geslepenheid benadrukt, zonder te impliceren dat de man vier poten, een vacht en een rode staart heeft.

Een metafoor haalt dus bepaalde karakteristieke eigenschappen naar voren, terwijl andere op achtergrond blijven. Een allesomvattende 'lezing' van organisaties brengt met zich mee dat meerdere metaforen worden gebruikt om de werkelijkheid te beschrijven. Het beeld dat zich ontvouwt hangt af van de metaforen die daarbij worden gebruikt en in welke mate de daarbij in het oog springende eigenschappen worden benadrukt. Hierdoor ontstaat een beter inzicht in het complexe, vaak onzichtbare en soms schijnbaar paradoxale gedrag van organisaties. Dit leidt er vervolgens toe dat organisaties kunnen worden ontworpen en geleid op een wijze die vooraf ondenkbaar geacht werd.

Zo ontvouwen zich zeer verschillende beelden van organisaties als zij achtereenvolgens worden beschouwd als: machines, organismen, hersenen, culturen, politieke systemen, psychische gevangenissen, flux en transformatie, of instrumenten van overheersing. Door meerdere metaforen te hanteren bij het beschouwen van organisaties en situaties ontstaat een rijker en completer beeld van de werkelijkheid dat een wijder scala van mogelijke acties oplevert.

Specificaties

ISBN13:9789071542473
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:414
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:2-2-2011
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Lezersrecensies

3.9 van de 5
15 stemmen
5
6
2
1
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (6)

nieuws
Expeditie #MB2016: Wat wil het jurylid? (3)
Pierre Spaninks 1 december 2015 De speurtocht naar het nieuwe Managementboek van het Jaar is in volle gang. Pierre Spaninks houdt een blog bij over zijn ervaringen. Vorige week liet hij juryvoorzitter Mirella Visser aan het woord over wat zij van een managementboek verwacht. Deze week: Leike van Oss.
nieuws
De organisatie als organisme
Nienke van Oeveren 6 oktober 2015 Van de Engelstalige versie zijn inmiddels al meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Vorige week verscheen de Nederlandstalige uitgave van Reinventing organizations van Frederic Laloux. Uitgever Het Eerste Huis verzorgde een uitverkochte boeklancering in het sfeervolle Kasteel in Woerden. ‘Moderne organisaties zien hun organisatie als organisme.’
tussen_droom_en_daad
TD&D: Pas op voor de eeuwige revolutie!
Haiko van der Voort 18 juni 2015 In deze rubriek analyseren bestuurskundigen van de TU Delft patronen en wetmatigheden waar veel managementboeken soms aan voorbij gaan of voor vanzelfsprekend aannemen. In deze aflevering legt Haiko van der Voort waarom de ‘eeuwige revolutie’ zo gevaarlijk is.
nieuws
Gut feeling (2)
Pierre Spaninks 11 november 2014 Pierre Spaninks blogt over zijn ervaringen als jurylid van het Managementboek van het Jaar. Zijn collega's kunnen en mogen het allemaal heel anders beleven. Graag zelfs, want het proces is gebaat bij een levendige discussie.
nieuws
Managementboek Magazine 2013
Pierre Pieterse 7 januari 2013 Ook bladen moeten soms afscheid nemen van oude bekenden. Meestal alleen van rubrieken maar soms ook van de mensen die met die rubriek zijn verkleefd. Een klein overzicht van wat er in 2013 staat te gebeuren. Kortom: van oude rubrieken en dingen die voorbijgaan!
interview
Gareth Morgan: ‘Alle theorie is metafoor’
Jeroen Ansink 11 december 2012 Van accountant via bestsellerschrijver tot internetondernemer. De carrière van de Brit-Canadese managementdenker Gareth Morgan is allesbehalve voorspelbaar verlopen. Zijn onderzoeksveld is echter al die jaren hetzelfde gebleven: hoe organisaties en management in een nieuw daglicht kunnen worden gezien. ‘Ik koester mijn outsidersperspectief en vertrouw op het toeval.’

Over Gareth Morgan

Gareth Morgan is algemeen bekend vanwege zijn bijdragen aan de organisatie- en managementtheorie. Hij werd geboren in Wales en heeft academische titels van The London school of Economics and Political Science, The University of Texas in Austin en The University of Lancaster. Hij is auteur van zeven boeken, waaronder 'Sociological Paradigms and Organizational Analysis' (samen met Gibson Burrell), 'Beyond Method', 'Images of Organization', Creative Organization Theory', en 'Riding the Waves of Change'. Dit laatste boek werd in het Nederlands vertaald onder de titel 'De nieuwe manager'. Morgan is Distinguished Research Professor aan York University, Toronto, en heeft zitting gehad in de redactie van een aantal vooraanstaande academische tijdschriften waaronder 'Administration and Society', 'The Academy of Management Review', en 'Organization Studies'.

Andere boeken door Gareth Morgan

Inhoudsopgave

Voorwoord bij de Nederlandse editie

1. Inleiding
2. Mechanisatie grijpt de macht: organisaties als machines
3. De natuur komt tussenbeide: organisaties als organismen
4. Op weg naar zelfregulering: organisaties als hersenen
5. Een sociale werkelijkheid creëren: organisaties als culturen
6. Belangen, conflict en macht: organisaties als politieke systemen
7. Op onderzoek in Plato's grot: organisaties als geestelijke gevangenissen
8. De wetmatigheden van verandering ontvouwen: organisatie als flux en transformatie
9. Het gemene gezicht: organisaties als instrument van overheersing
10. De kunst van organisatie van organisatie-analyse
11. Imaginisatie: een aanwijzing voor de toekomst

Bibliografische aantekeningen
Bibliografie
Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Beelden van organisatie