Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Beheren onder Architectuur

Het richting geven aan de inrichting van beheerorganisaties

Gebonden Nederlands 2008 9789081338011
Niet leverbaar.

Samenvatting

Veel organisaties zijn al jaren bezig met het vormgeven van de beheerorganisatie door vanaf de werkvloer te kijken wat er fout gaat en op basis daarvan verbetervoorstellen te formuleren. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van beheermodellen, zoals ITIL, ASL en BISL, omdat deze veel best practices bevatten.

Deze bottom-up benadering werkt een lange tijd goed. De afstemming van de beheerorganisatie-inrichting op de behoefte van de business is daarmee echter nog geen feit. Het wezenlijke verschil met een top-down benadering is dat er eerst een kader gesteld wordt dat richting geeft aan de inrichting van de beheerorganisatie. Dit kader bestaat uit beleidsuitgangspunten, architectuurprincipes en architectuur-modellen. Deze richtinggevendheid is ook van toepassing op de projectorganisatie waarin de projecten worden vormgegeven die beheerd moeten gaan worden.

Dit boek ondersteunt dit gedachtegoed door stap voor stap aan deze richtinggevendheid invulling te geven.

Het op deze manier vormgeven van de beheerorganisatie en het toepassen van dit gedachtegoed in projecten leidt onder meer tot: business alignment; een ICT-beleid dat sturing geeft; hergebruik van oplossingen; verkorting van geschillen in de realisatie van projecten; het voorkomen van spanning tussen de projectorganisatie en beheerorganisatie; een voedingsbodem voor de strategische beheerprocessen; een effectievere beheerorganisatie door de inrichting af te stemmen op de te leveren ICT-producten en ICT-diensten; minder versnippering van het beheer in de keten; een reductie van complexiteit en daardoor de inzichtelijkheid, met als gevolg dat de kosten dalen en het aantal fouten dat optreedt verminderd; het eenduidig en evenwichtig beleggen van beheertaken; een evenwichtig portfolio van beheertools en communicatielijnen die volledig en gestructureerd zijn.

Het eerste deel van dit boek positioneert het gedachtegoed van beheren onder architectuur binnen de wereld van de informatievoorzieningsarchitectuur. Het tweede deel beschrijft een stappenplan om invulling te geven aan dit gedachtegoed aan de hand van vele best practices en checklists. Het derde deel beschrijft hoe beheren onder architectuur in de organisatie kan worden ingebed. Tot slot geeft het vierde deel een negental casussen van organisaties die het aangereikte stappenplan al hebben toegepast. Zoals de casus van het agentschap BPR (Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten), waarin beschreven is hoe zij een blauwdruk gebruiken voor de inrichting van de beheerorganisatie. Ook de casus van Interpolis is een mooie illustratie van hoe beheren onder architectuur in de praktijk werkt. Hierin is beschreven hoe Interpolis op basis van een acceptatiemodel invulling geeft aan het accepteren van op Service Oriented Architectuur (SOA) gebaseerde informatiesystemen.

Dit boek is primair gericht op beheerarchitecten, ICT-architecten, business architecten, service managers, ICT-managers, programmamanagers, beleidsmakers, en overige functionarissen die betrokken zijn bij het beheren onder architectuur.

Specificaties

ISBN13:9789081338011
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:345
Uitgever:NGN Press
Druk:1
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Bart de Best

Drs. Ing. Bart de Best RI is vanaf 1985 werkzaam in de ICT, momenteel is hij als zzp'er werkzaam als consultant. Hij heeft voornamelijk bij de top 100 van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid gewerkt. Ruim tien 12 jaar vervulde hij functies in alle fasen van de systeemontwikkeling, inclusief exploitatie en beheer. De laatste 14 jaar heeft hij zich toegelegd op het service management-vakgebied en vervult hij alle aspecten van de kennislevenscyclus van service management, zoals het schrijven en geven van trainingen, het adviseren van beheerorganisaties bij de inrichting, het verbeteren of uitbesteden van het beheer; het examineren van service managers en het reviewen en auditen van beheerorganisaties. Hij is op zowel HTS-niveau als universitair niveau afgestudeerd op het beheervakgebied.

Andere boeken door Bart de Best

Inhoudsopgave

Deel 1
0. Inleiding deel 1
1. Beheren onder architectuur
2. BEA-Raamwerk
3. BEA-besturing
4. BEA-relaties
5. samenvatting deel 1

Deel 2
0. Inleidng deel 2
1. Stap 1 - ICT-beleid, ICT-beleidsplan
2. Stap 2 - Architectuurprincipes
3. Stap 3 - Architectuurmodellen
4. Stap 4 - Organogram, functies en rollen
5. Stap 5 - Doelen stellen en bewaken
6. Stap 6 - Beheerrequirements
7. Stap 7 - Procesontwerp


Lees meer...
8. Stap 8 - Taakverdeling
9. Stap 9 - Procesinrichting
10. Stap 10 - Middelen
11. Stap 11 - Medewerkers
12. Stap 12 - Procesaudit en procesreview

Deel 3
0. Inleiding deel 3
1. Volwassenheid
2. Volwassenheidsonderzoek
3. Aan het werk
4. Gebruik
5. Samenvatting deel 3

Deel 4
1. Casus: 'sturen met de klok mee'
2. Casus: ' business in control'
3. Casus: 'Drievoudige demand/supply'
4. Casus: 'Requirements voor beheersprocessen'
5. Casus: 'Verzekeraar beheerst SOA risico's'
6. Casus: 'Portfolio management'
7. Casus: 'BPR voert regie onder beheerarchitectuur'
8. Casus: 'Beheerarchitectuur in projecten'
9. Casus: 'Regievoering onder beheer-architectuur'

Figuren deel 1
Figuren deel 2
Figuren deel 3
Figuren deel 4

Intermezzo

Bijlagen:
A: Self assessment
B: Literatuur
C: Begrippenlijst
D: Afkortingen
E: Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Beheren onder Architectuur