Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Lead IT or Lose IT

IT-Hulpmiddelen voor business managers en product owners

Paperback Nederlands 2015 9789081531009
Voormalig top 100Totaal 29 dagen
Verkooppositie 3788Hoogste positie: 63
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Met een rapportage van onderzoek naar het succes en falen van complexe IT-projecten

Wanneer u als business manager denkt ‘regie voeren over een IT-project dat is toch meer iets voor mijn collega’s van de IT-afdeling?’, juist dán behoort u tot de doelgroep van dit boek. Waarom zou u zich als niet-IT’er verdiepen in het IT-opdrachtgeverschap? Misschien omdat u als algemeen manager op het punt staat een ERP-pakket in uw organisatie te implementeren. Wellicht bent u directeur van een ziekenhuis en gaat uw organisatie aan de slag met een veelbelovend ZIS (Ziekenhuis informatie Systeem). Of omdat uw dienst een Europese aanbesteding gaat uitschrijven, voor het opzetten van een IT-systeem op basis van standaardsoftware.

De fouten die bij falende IT-projecten gemaakt worden, zijn nu eens goed onderzocht in een representatief Nederlands onderzoek onder een groot aantal gerenommeerde (IT)bedrijven. Daaruit blijkt dat de problemen met het implementeren van standaardsoftware niet veroorzaakt worden door technische problemen, maar vooral door onduidelijkheid in de communicatie en het dichttimmeren van alle onzekerheden. Verstand hebben van IT is daarvoor geen vereiste, wel goed opdrachtgeverschap!

Tussen de eerste en de tweede druk van dit boek zijn er vijf jaren verstreken. In deze periode heeft het onderwerp falende IT-projecten vaak de voorpagina van de krant gehaald. Belangrijk was het Parlementaire onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid door de 'Commissie Elias', dat is gehouden in 2013 en 2014. De bevindingen van de commissie beslaan globaal de zelfde tijdspanne en komen overeen met de onderzoekresultaten in dit boek. Een oplossing van overheidswege voor de miljardenverspilling bij IT-projecten in de publieke sector is echter nog niet in zicht.

Uit de rapportage van de commissie en hun onfortuinlijke aanbevelingen wordt duidelijk dat de omgang met onzekerheid in IT-projecten een zeer moeilijk te slechten barrière blijft vormen. Als business manager speelt u hierin een cruciale rol. Onzekerheid is uitstekend te managen, als u weet waar u op moet letten. Dit boek helpt u daarbij. Naast een stuk praktijktheorie, biedt het u vijftien praktische hulpmiddelen waarmee u uw rol als (eind)verantwoordelijke opdrachtgever bij IT-projecten beter kunt invullen. Overigens kunt u voor goed opdrachtgeverschap ook goed leiderschap lezen, wat tevens de titel van dit boek verklaart: 'Lead IT or Lose IT'.

Specificaties

ISBN13:9789081531009
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:175
Uitgever:Vischarend
Druk:2
Verschijningsdatum:1-9-2015
Hoofdrubriek:IT-management / ICT
ISSN:

Expertrecensies (2)

Lead IT or Lose IT
Ben Kuiken | 3 juni 2010
Meer dan de helft van de IT-projecten mislukt. Ze lopen uit, kosten meer dan was begroot of leveren niet de gewenste resultaten op. Nico Beenker onderzocht de oorzaken en komt tot een opmerkelijk conclusie: de fout ligt bij de opdrachtgever.
Lees verder
Nico Beenker: ‘Meeste IT-mislukkingen te wijten aan slecht opdrachtgever- schap’
Hans van der Klis | 18 maart 2010
Dat fusies en overnames lang niet altijd goed verlopen, is zo langzamerhand wel bekend. Maar ook de implementatie van standaardsoftware gaat opvallend vaak mis. Organisatieadviseur Nico Beenker heeft vastgesteld dat meer dan de helft van de grote IT-projecten mislukt. Hij heeft zijn bevindingen opgeschreven in het boek Lead IT or Lose IT, dat eind maart verschijnt. M&L belde even met de auteur en legde hem alvast een paar vragen voor.
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
6 stemmen
4
2
0
0
0

Over Nico Beenker

Drs. Nico Beenker mmc heeft vijfentwintig jaar ervaring met IT-projectmanagement in het bedrijfsleven en bij de (semi) overheid, hij managet projecten, geeft nprojectmanagementtrainingen en coacht projectmanagers en opdrachtgevers. Eerder publiceerde hij Handboek CRM (2002), Lead IT or Lose IT (2010, 2015). Naast Perfecte Driehoeksverhoudingen verscheen gelijktijdig van dezelfde auteur een kritisch essay over scheve dataficatie bij de overheid (Belastingdienst, CBR, UWV, etc.): Stop de Verdrietmachine,

Andere boeken door Nico Beenker

Inhoudsopgave

Dank
Beste businessmanager
Leeswijzer

Deel 1 - IT-hulpmiddelen voor businessmanagers
Deel 2 - Onderzoeksverslag

Index van personen, bedrijven en kernbegrippen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Lead IT or Lose IT