Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, e.a.

Talent mobiliseren

Het identificeren, ontwikkelen en benutten van talent in organisaties

Paperback Nederlands 2019 9789462156159
Verkooppositie 1992Hoogste positie: 203
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Het blijkt uit vele onderzoeken onder topmanagers van grote bedrijven: het identificeren, ontwikkelen en benutten van talent zien zij als een essentiële factor in het succes van hun organisatie. Tegelijk worstelen ze met een effectieve invulling van hun talentbeleid. Het handboek Talent mobiliseren is ontwikkeld om leiders en HR-professionals te helpen met het ontdekken van de insteek en aanpak in talentontwikkeling die het beste bij hun organisatie past. Ook al is dat volgens samenstellers Marian Thunnissen en Peter Bos makkelijker gezegd dan gedaan.

Thunnissen en Bos zien inmiddels veel organisaties die een programma voor talentontwikkeling hebben opgezet. Tegelijk blijkt dat lang niet alle programma’s even succesvol zijn. Sommige zijn zelfs stopgezet. Deze zorgelijke ontwikkeling was voor hen de reden voor het schrijven en samenstellen van Talent mobiliseren.

“We zien dat veel organisaties voor hun talentvraagstukken andere bedrijven imiteren of teruggrijpen op karig onderbouwde managementboeken en talentscans”, zeggen de samenstellers. “Maar talentbeleid is geen kwestie van copy-paste, het vraagt om maatwerk. Zeker gezien de drie trends die de huidige arbeidsmarkt domineren: digitalisering en robotisering, de flexibilisering van arbeidsrelaties en de noodzaak tot meer diversiteit en het opheffen van de ongelijkheid op de arbeidsmarkt.”

“Door deze technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen worden bedrijven geconfronteerd met belangrijke vragen over hun personeelsbestand”, aldus Thunnissen en Bos. “Hebben we werknemers met de juiste competenties en specialistische kennis in huis? Zijn we in staat om genoeg jong talent aan te trekken? Is ons zittende personeel in staat en bereid om mee te groeien met de veranderende eisen? Hoe halen we het beste uit onze mensen?”

Met het nieuwe standaardwerk willen Thunnissen en Bos een brug slaan tussen de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van talentontwikkeling en de weerbarstige praktijk. “We brengen tal van vraagstukken uit de praktijk aan de orde. Denk aan het gebruik van talentscans of het ontwikkelen en benutten van talent in teamverband. Maar ook aan de rol van de leidinggevende, de ethische vraagstukken bij het mobiliseren van talent en de manier waarop een HR-afdeling effectieve interventies kan ontwikkelen. Het liefst natuurlijk evidence-based, op basis van solide wetenschappelijke theorieën – maar altijd met de slag naar de praktijk.”

Om die reden onderbouwen de auteurs de tien hoofdstukken van het boek met theorieën uit het Human Resource Management (HRM), de Human Resource Development (HRD), de psychologie en de organisatiekunde, gekoppeld aan kennis die door praktijkonderzoek is opgedaan. Voor een belangrijk deel steunen zij daarbij op onderzoek dat zij zelf hebben uitgevoerd. Vervolgens geven aansprekende interventies, praktijkvoorbeelden en adviezen de lezer handvatten voor een eigen aanpak.

Het boek is daarom geschikt voor HR-professionals en leidinggevenden in de praktijk, maar dankzij het wetenschappelijke fundament ook als vakliteratuur in het hoger onderwijs.

Specificaties

ISBN13:9789462156159
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:200
Uitgever:VMN Media
Druk:1
Verschijningsdatum:16-1-2019
ISSN:

Lezersrecensies

3.5 van de 5
6 stemmen
3
0
1
1
1

Over Marian Thunnissen

Marian Thunnissen is gepromoveerd op een onderzoek naar talentmanagement bij Nederlandse universiteiten. Sinds 1 april 2016 is zij lector Dynamische Talentinterventies bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie. Ze heeft in internationale wetenschappelijke en praktijkgerichte tijdschriften en boeken diverse publicaties op haar naam staan over talent en talentgericht werken. Ook geeft zij regelmatig presentaties, workshops en masterclasses aan professionals en studenten.

Andere boeken door Marian Thunnissen

Over Peter Bos

Peter Bos is afstudeercoördinator aan de Fontys-opleiding Human Resource Management en tevens onderzoeker aan het Fontys-lectoraat Dynamische Talentinterventies. Vanuit dit lectoraat concentreert hij zich op het onderwerp leiderschap. Samen met de HR-praktijk kijkt hij naar de invloed van leiderschap op met name de ontwikkeling van medewerkers. Naast onderzoek verzorgt hij graag inspiratiesessies, lezingen en workshops over dit thema.

Andere boeken door Peter Bos

Inhoudsopgave

Voorwoord Paul Boselie
Voorwoord Nienke Meijer

1. Inleiding
2. Talent en talentmanagement: definities en uitgangspunten
3. Het identificeren en ontwikkelen van talent
4. Talentontwikkeling: leren op de werkplek
5. Talent in teams
6. Talentgericht leiderschap: wat is het en hoe geef je het vorm?
7. Talentcultuur en waarderend leerklimaat
8. Talentmobilisatie en de rol van HR
9. Design thinking voor het ontwikkelen en implementeren van talentinterventies
10. Ethische dilemma's bij de invoering van talentmobilisatie

Over de auteurs
Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Talent mobiliseren