Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Hun zien het verkeerd

Over de onderstroom, patronen & mechanismen in organisaties

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2019 9789463012447
Direct te downloaden

Samenvatting

Om patronen te beschrijven, begrijpen, benutten en veranderen introduceert De Groot het Kritisch Realisme: een wetenschapsfilosofisch perspectief dat de verschillende werelden (zoals de onderstroom en bovenstroom) in organisaties in kaart brengt en verbindt tot de vaak onbewuste patronen die ze vormen.

Door een 3D-bril kijken naar wat er gebeurt in een organisatie en daarmee de gelaagdheid van de empirische, de 'feitelijke' en de 'niet-feitelijke' werkelijkheden onderscheiden en verbinden. Uniek aan dit boek is de introductie van context-mechanisme-outcome-configuraties (CMO's), een evaluatiemethode uit de beleidswetenschappen om de verschillende werkelijkheden te identificeren in patronen en mechanismen in organisaties.

Met deze methode krijg je op een praktische en effectieve manier grip op de diffuse en weerbarstige gedragingen in organisaties.

Steven de Groot is adviseur, onderzoeker, schrijver en ondernemer. Hij werkt als adviseur bij onderzoeks- en adviesbureau KULTIFA. Bij het IVA Instituut voor beleidsonderzoek en advies (Universiteit van Tilburg) raakte hij gefascineerd door het ontrafelen en benutten van patronen in organisaties aan de hand van CMO-configuraties. Hij schreef eerder de boeken Kennis in uitvoering. Werkboek kennismanagement, Presteren met professionals en Schoonheid in organisaties.

Specificaties

ISBN13:9789463012447
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:104
Druk:1
Verschijningsdatum:31-3-2019
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Lezersrecensies

4.9 van de 5
10 stemmen
9
1
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

interview
Steven de Groot: ‘Leer door je oogharen te kijken’
Pierre de Winter 10 december 2010 Patronen en mechanismen in organisaties leren zien en vervolgens beïnvloeden. Dat is wat Steven de Groot ons wil leren met zijn nieuwe boek Hun zien het verkeerd. Hij maakt daarbij gebruik van zogenaamde CMO-configuraties, waarbij de C staat voor Context, de M voor Mechanisme en de O voor Outcome.

Over Steven de Groot

Steven de Groot (1967-2022) was lector Innovatief Ondernemen aan Zuyd Hogeschool. Hij volgde de Design Academy in Eindhoven, studeerde onderwijskunde en bedrijfskunde en promoveerde bij Mathieu Weggeman aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn lectoraat doet onderzoek naar innovatieve organisaties, strategie en organisational artscience. Hij schreef tientallen (internationale) publicaties over organisatiekunde, innovatie en schoonheid in organisaties. Verder adviseerde hij de overheid en bestuurders over innovatie- en kennisbeleid. Daarnaast was De Groot toezichthouder/commissaris in de zorg en hoofdredacteur van Holland Management Review.

Andere boeken door Steven de Groot

Over Nicoline Mulder

Nicoline Mulder heeft ruim ervaring in het begeleiden, trainen en coachen van projectmanagers en –teams. Met een achtergrond in de technische Bedrijfskunde en Psychologie weet zij individuele drijfveren en gedragspatronen moeiteloos te koppelen aan mechanismen en culturen van (project)organisaties. Haar voorkeur gaat uit naar het werken met mensen in een projectcontext, want: 'in geen ander vakgebied is zo'n mooie combinatie te zien van dynamiek, drive en energie enerzijds en mooie resultaten, trotsheid en passie anderzijds.' Nicoline prikkelt en stimuleert bij haar streven naar mooi projectmanagement.

Andere boeken door Nicoline Mulder

Inhoudsopgave

VOORWOORD

1. INLEIDING
1.1 Verhalen en theorie
1.2 Introductie organisatiepatronen
1.3 In stappen veranderen van patronen

2. ACHT ALLEDAAGSE GEBEURTENISSEN
2.1 Jaarplan
2.2 Cultuurverandering
2.3 Gangen
2.4 ICT-project
2.5 Vergadering
2.6 Nieuwe collega
2.7 De dames van P&O
2.8 Zelforganisatie

3. VAN VERHALEN NAAR PATRONEN
3.1 Stap 1: Luisteren naar verhalen
3.2 Stap 2: Formuleren van de richtinggevende vraag
3.3 Stap 3: Duiden van patroon in context, mechanisme en outcome
3.4 Stap 4: Benutten en veranderen van patronen

NAWOORD

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Hun zien het verkeerd