Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De slag om het Witte Huis

Van Iowa tot Wisconsin

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2020 9789463192323
Direct te downloaden

Samenvatting

In de eerste week van november 2020 beleefde het grootste politieke circus op aarde zijn climax. De wereld zat dagen- en nachtenlang gekluisterd aan buis en beeldscherm om te zien hoe Joe Biden na een zenuwslopende nek-aan-nekrace de slag om het Witte Huis won van een van de meest controversiële presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis: Donald J. Trump.

De Amerikaanse verkiezingscyclus begon al in 2019 in Iowa: de eerste staat waar traditiegetrouw voorverkiezingen plaatsvinden. Meer dan vijfentwintig Democratische presidentskandidaten liepen de landbouwstaat in het Midden-Westen ruim een jaar lang plat: elke kerk, elke brouwerij, elk buurtcentrum, elke school en elk restaurant kon bij wijze van spreken wel op een bezoekje rekenen.

De voorverkiezingen in Iowa verliepen dramatisch voor Joe Biden en de campagne kreeg een bizarre wending toen in maart 2020 de zwaarste pandemie in een eeuw tijd in alle hevigheid uitbrak. De dood van George Floyd door politiegeweld eind mei reet vervolgens wonden uit het verleden open. Amerika was een tot op het bot verdeeld land in crisis.

De laatste maanden van de campagne volgden de gebeurtenissen elkaar in een duizelingwekkend tempo op: ongefundeerde aantijgingen van stemfraude, de dood van rechter in het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg, een chaotisch verlopen eerste presidentieel debat, Trumps besmetting met het coronavirus en een fel gevecht om een tiental battleground states. In de spannende verkiezingsnacht van dinsdag 3 op woensdag 4 november was het uiteindelijk de staat Wisconsin die Biden een doorslaggevende duw richting de overwinning gaf.

In De slag om het Witte Huis: Van Iowa tot Wisconsin beschrijft econoom en Amerika-kenner Pieter Uittenbogaard (1979) het meeslepende verhaal van een historische verkiezingsstrijd. Eerder verscheen van zijn hand Detroit: Ontwaken uit de Amerikaanse Nachtmerrie (2018).

Specificaties

ISBN13:9789463192323
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:220
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:30-11-2020

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Pieter Uittenbogaard: ‘Biden zal de polarisatie in de VS willen terugdringen’
Paul Groothengel 7 januari 2021 De Amerikaanse verkiezingen waren afgelopen jaar een spektakelstuk zonder weerga. In De slag om het Witte Huis doet Amerika-kenner en economiedocent Pieter Uittenbogaard nauwgezet verslag van deze fascinerende verkiezingsrace; van de eerste voorverkiezing in Iowa tot en met de eerste week van november, als na een dagenlange thriller Biden tóch heeft gewonnen.

Over Pieter Uittenbogaard

Econoom en Amerika-kenner Pieter Uittenbogaard (1979) beschrijft in 'De slag om het Witte Huis: Van Iowa tot Wisconsin' het krankzinnige verhaal van een historische verkiezingsstrijd. Eerder verscheen van zijn hand Detroit: 'Ontwaken uit de Amerikaanse nachtmerrie' (2018).

Andere boeken door Pieter Uittenbogaard

Inhoudsopgave

Inleiding
In de voetsporen van Alexis de Tocqueville 9

Deel I: Iowa
1 On the Trail 17
2 First-in-the-nation 45

Deel II: Land in crisis
3 Uitbraak 81
4 Exitstrategie 105
5 Black Lives Matter 131
6 Opleving 157

Deel III: Wisconsin
7 Battleground state 183
8 The Final Stretch 212
9 One-term president 248

Verantwoording en dankwoord 263
Noten 265
Index 307

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De slag om het Witte Huis