Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Levenslessen van de oermens

Hoe wij van onszelf vervreemd raakten en wat we daaraan kunnen doen

Paperback Nederlands 2024 9789463823319
Verkooppositie 4798Hoogste positie: 4798
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Elke dag wordt het nieuws gedomineerd door crises, oorlogen en rampen. Het aantal mensen dat lijdt aan depressies en angststoornissen is nog nooit zo hoog geweest. Heel lang heeft de kerk ons voorgehouden dat alle onheil wordt veroorzaakt door de zondigheid van de mens. In onze huidige, individuele maatschappij bestaat een hele industrie van psychologen en coaches die ons allerhande behandelingen voorschrijven, van psychotherapie tot time management, van mindfulness tot weerbaarheidstraining.

De resultaten van die therapieën zijn vaak matig. De oorzaak van alle ellende ligt dan ook niet in onszelf, maar in de omstandigheden waarin wij leven. Terwijl we sociale wezens zijn, leven we in een hyperindividuele samenleving. We zijn verantwoordelijk voor ons eigen geluk, voor ons eigen succes. De prikkels volgen elkaar in steeds hoger tempo op.

We staan altijd aan. Maar in plaats van continu contact via schermen, hebben we rust nodig en relaties met mensen van vlees en bloed. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat de razendsnel veranderende wereld steeds verder uit de pas gaat lopen met onze evolutionaire make-up. Als we willen weten wat er fout gaat in ons leven, dan moeten we de diepte in van ons verleden en vandaaruit verder kijken. Lessen van de oermens is een even overtuigend als hartstochtelijk pleidooi voor een menselijker wereld.

Specificaties

ISBN13:9789463823319
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:376
Druk:1
Verschijningsdatum:14-3-2024
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Carel van Schaik

Carel van Schaik (Rotterdam, 1953) is gedrags- en evolutiebioloog en werkt als hoogleraar biologische antropologie in Zürich. Hij is expert op het gebied van de orang-oetan, die hij jarenlang observeerde in Indonesië. Hij is corresponderend lid van de KNAW.

Andere boeken door Carel van Schaik

Over Kai Michel

Kai Michel (Hamburg, 1967) is historicus en auteur. Hij schreef onder andere voor Die Zeit en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hij publiceerde veel over wetenschap, archeologie, geschiedenis en religie.

Andere boeken door Kai Michel

Inhoudsopgave

Het ligt niet aan ons

1. Blind voor de waarheid
2. De drie naturen van de mens
3. Onze sociale aanleg
4. De ware macht van de religie
5. Seks en liefde
6. Het geheim van ons succes
7. De vierde natuur

Epiloog: Hoe mens zijn?

Dankwoord, vanuit evolutionair perspectief

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Levenslessen van de oermens