Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Explosie van mindfulness

Is het de werkdruk? Is het de tijdsgeest? In de catalogus van managementboek.nl groeit het aandeel ‘mindfulness’ gestaag. Het esoterisch deel tussen de ‘harde’ titels over financieel management, leiderschap, of veranderen. De plank met ‘mindfulness titels’ is in elk geval de laatste maanden weer flink aan het uitdijen.

Bertrand Weegenaar | 22 november 2013 | 2-3 minuten leestijd

Mindfulness (de westerse invulling van Boeddhistische leef- en denkwijzen) draait om aandacht, opmerkzaamheid en inzicht. Veel relax en yoga, en veel mentaal op de plaats rust. Er staan talrijke introductieboeken in de schappen die de leek helpen om direct op te starten, boeken die dus alle technieken de revue laten passeren. Naast het illustere duo uit de ‘voor Dummies’ reeks, Mindfulness voor Dummies en Mindfulness werkboek voor Dummies van Shamash Alidina (ziehier een review) is er het bijzonder aardige Mindfulness (‘In de maalstroom van je leven’) van Edel Maex.

Maar tegenwoordig is er een nieuwe generatie mindfulness boeken beschikbaar, boeken die de introductie op de leer en beweging voorbij gaan. Een goed voorbeeld van een boek dat de grenzen van een inleiding ruimschoots overschrijdt, is De Mindfulness Code van Donald Atman: prettig leesbaar (de ademhalingsoefeningen en cd met blijven achterwege) maar toch niet helemaal met beide benen op de grond. De ondertitel luidt niet voor niets ‘Vier sleutels naar geluk’ waarbij die sleutels toegang geven naar (de invloed van mindfulness) op de geest, het lichaam, de ziel, en de relatie.

Peter van der Roest, gespecialiseerd trainer en coach, pakt de zaken in Mindful leiding geven wat aardser aan en zet in op het thema ‘relatie’. De focus van de meeste managers is gericht op actie en niet op reflectie, en dat leidt bijna paradoxaal tot slechtere resultaten. Van der Roest pleit er voor dat managers bewust aandacht geven aan hun medewerkers om zodoende de prestaties te laten verbeteren.

Uit zeer onverwachte hoek, komt misschien wel het leukste en interessantste boek over mindfulness: Tem je geest, de ‘gids voor geestelijk welzijn’ van comédienne en programmamaakster Ruby Wax. Na een zware depressie kwam Wax in 2008 in contact met Mark Williams, geestelijk vader van de ‘Mindfulness-Based Cognitive Therapy’. De standaard 8-weekse inleiding op ‘mindfulness’ (de verplichte training) gaf Wax een opening om, in combinatie met medicijnen, haar depressies onder controle te krijgen, én te houden. En dat bleek de opmaat naar een afgeronde studie ‘Master In Mindfulness’ aan de Oxford University. Resulterend in het boek Tem je geest, een heerlijk humoristisch boek dat ingaat op hoe ons brein werkt, en wat ‘mindfulness technieken’ voor een overbelaste en gejaagde brein kunnen doen. (In 2012 heeft Wax een TEDtalk over dit onderwerp gehouden dat zich als een fraaie introductie laat beluisteren.)

Tot slot: een bijzonder mooi uitgegeven ‘kijk- en belevingsboek’ is Elke dag mindfulness van Rob Brandsma. Meer weten? Klik dan even door naar ons overzichtsartikel ‘Meer tegenwoordigheid van geest met mindfulness’ van Annegreet van Bergen.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden