Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Mentale kracht - Je kunt het gewoon trainen

Wat is mentale kracht? Wat levert meer mentale kracht op? Hoe kun je die ontwikkelen en monitoren? De auteurs van Mentale kracht, je kunt het gewoon trainen, geven wetenschappelijk onderbouwde antwoorden waarmee leidinggevenden, coaches en adviseurs mentale kracht inhoud kunnen geven. Erik Kaptein, een van de auteurs, vertelt over het boek.

Erik Kaptein | 17 november 2021 | 2-3 minuten leestijd

Twee mensen komen in dezelfde situatie terecht. Ze hebben vrijwel dezelfde kennis en achtergrond. Toch reageren ze heel verschillend. Waardoor komt dat? Hoe komt het dat de één prima kan omgaan met de zoveelste verandering en de andere blijft hangen in de weerstand? Hoe komt het dat de één een nieuw project ziet als een mooie uitdaging en de ander niet? Hoe komt het dat de één lijkt op te bloeien wanneer de druk omhooggaat en de ander in paniek afhaakt? Hoe komt het dat de één na een mislukt project enthousiast verder gaat met het volgende en de ander het zelfvertrouwen helemaal kwijt is geraakt?

Praktijk en wetenschap

In ons boek gaan we in gesprek met mensen die in allerlei omstandigheden overeind gebleven zijn en combineren deze inzichten met wetenschappelijke kennis en ervaringen uit onze praktijk als trainer en coach bij veel verschillende organisaties. We introduceren een wereldwijd gebruikt model in ons land dat duidelijk maakt hoe Mentale kracht in elkaar zit en laten, zonder vakjargon en hypes te gebruiken, zien hoe mensen en organisaties op een praktische manier daaraan kunnen werken.

Groot effect

Mentale kracht is een persoonlijkheidskenmerk dat voor een groot deel bepaalt hoe mensen, ongeacht de omstandigheden, reageren op veranderingen, uitdagingen, stress en tegenslag.

Mentaal krachtige mensen hebben minder last van de hobbels waar ze mee te maken krijgen. dan mentaal gevoelige mensen. Uit onderzoek blijkt dat mentale kracht ruim een kwart van het verschil in prestaties verklaart. Ook zijn er positieve effecten bij bijvoorbeeld het vinden een baan, re-integreren en het functioneren in teams.

Iedereen is anders

Mentale kracht is niet één ding, maar een optelsom van acht onderdelen. We kunnen op elk van die onderdelen mentaal krachtig of mentaal gevoelig zijn. Dit betekent dat ieder mens een eigen uniek patroon heeft op het gebied van mentale kracht. Er zijn geen mensen die op alle onderdelen volledig mentaal krachtig of gevoelig zijn. Doordat mensen zo van elkaar verschillen, is het naïef om te denken dat er één oplossing is die voor iedereen van toepassing is. We pleiten daarom voor maatwerk en waarschuwen voor de verleiding van een ‘one fits all’-aanpak en lijstjes met de tien tips om mentaal krachtig te worden.

Je kunt het trainen

Natuurlijk is het voor iedereen een goed idee om wekelijks energie en tijd te stoppen in het trainen van je lijf en te werken aan je fysieke fitheid. Het is tijd voor de volgende stap. Mentale kracht blijkt een behoorlijk stabiele eigenschap te zijn die voor een groot deel is te ontwikkelen. Je kunt het dus, net zoals je spieren, gewoon trainen.

Mentaal krachtiger worden begint bij zelfkennis en een effectief ontwikkelprogramma dat past bij de persoon of organisatie. Wanneer het trainen van mentale kracht een vanzelfsprekend onderdeel van de routine is geworden, stellen organisaties medewerkers en leidinggevenden in staat om effectiever om te gaan met de uitdagingen, veranderingen, stress en tegenslag in het heden en in de toekomst.

En daarmee leg je een heel belangrijke basis leggen voor het succes in de uitdagende en onzekere tijden waar we nog lang mee te maken zullen hebben.

Over Erik Kaptein
Erik Kaptein heeft na zijn studies A&O-psychologie en changemanagement bij het SIOO gewerkt in hr-managementfuncties bij verschillende organisaties. In 2007 heeft hij het bureau Gewoon-HR opgericht en sindsdien begeleidt hij samen met zijn collega's bedrijven, overheidsorganisaties en individuen op het gebied van verandering en ontwikkeling. Met Jan Lubberding en Rob van Stratum schreef hij ook de vijfde druk van 'Changemanagement', waarin zij een integraal model presenteren om organisatieveranderingen te implementeren, waarvan het BLIM-model een onderdeel is. 'Changemanagement' is dan ook een logisch vervolg op 'De bestaansvoorwaarden'
Over Colinda van Dijk

Colinda van Dijk en Erik Kaptein zijn de oprichters van Gewoon-HR en de stichting Toeterjoepies. Ze zijn actief als coach, trainer en adviseur op het gebied van onder andere duurzame inzetbaarheid, leiderschap en mentale veerkracht. Samen geven ze trainingen en workshops waarin ze de kennis en ervaring van topscheidsrechters verbinden met die van medewerkers en leidinggevenden in organisaties.

Over Jochem Kamphuis
Jochem Kamphuis is internationaal scheidsrechter bij de KNVB en werkt daarnaast als trainer en coach bij Gewoon-HR en als adviseur bij een grote vastgoedorganisatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Erik Kaptein, Colinda van Dijk, Jochem Kamphuis
Mentale kracht

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden