Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Richard ‘Nudge’ Thaler wint de Nobelprijs voor de Economie 2017

Vandaag heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekendgemaakt dat de Nobelprijs voor de Economie dit jaar toegekend is aan de Amerikaanse econoom Richard Thaler. Thaler schreef een aantal boeken waarvan er één in het Nederlands is vertaald: Nudge. Naar betere beslissingen over gezondheid, geluk en welvaart.

Pierre Pieterse | 9 oktober 2017

Richard Thaler is hoogleraar gedragswetenschappen en economie aan de Booth School of Business van de Universiteit van Chicago. Hij krijgt deze belangrijke onderscheiding voor zijn grote bijdrage aan het nieuwe en steeds groter wordende terrein van de gedragseconomie. Net als eerdere Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman stelt hij dat de mens veel minder rationeel beslissingen neemt dan wordt verondersteld.

In zijn werk probeert hij te verklaren waarom de mens irrationeel handelt bij het nemen van (financiële) beslissingen en zoekt hij naar patronen in dit irrationele gedrag. Hij schuwt daarbij niet om de opgedane kennis te gebruiken voor beleidsaanbevelingen. In zijn boek Nudge (geschreven samen met Cass Sunstein) laat hij bijvoorbeeld zien hoe we mensen ertoe kunnen bewegen om betere en gezondere keuzes te maken.

Over Pierre Pieterse

Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden