Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Thinking, Fast and Slow

Paperback Engels 2012 9780141033570
Verkooppositie 3789
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Psycholoog Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie.

Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell 'Het beslissende moment', Nassim Taleb 'De zwarte zwaan' en Steven Levitt 'Freakonomics'. Nu verschijnt het langverwachte standaardwerk van Kahneman zelf, dat toegankelijk en verhelderend laat zien hoe ons denken werkt.

Hij introduceert in 'Thinking, fast and slow' de machinerie van ons denken. Twee systemen beïnvloeden de manier waarop we denken en beslissen: systeem 1 is snel, intuïtief en emotioneel, systeem 2 is traag, weloverwogen en logisch-rationeel. Hij legt uit wanneer we op onze intuïtie kunnen vertrouwen en wanneer we juist onze ratio moeten aanspreken.

Kahneman biedt in een levendige dialoog met de lezer nieuwe en praktische inzichten over de keuzes die we in ons leven maken.

Specificaties

ISBN13:9780141033570
Rubriek:Psychologie
Taal:Engels
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:499
Uitgever:Penguin Books
Druk:1
Verschijningsdatum:16-5-2012

Expertrecensies (2)

Sonja de Bruin | 8 mei 2013
Soms koop ik boeken die dan een hele tijd op de plank liggen voordat ik ze ga lezen. Af en toe heb ik dan spijt dat ik er niet eerder in ben begonnen. 'Ons feilbare denken' van Daniel Kahneman is zo'n boek. De schrijver, Daniel Kahneman, is de eerste psycholoog die de Nobelprijs voor de economie won en heeft de resultaten van zijn baanbrekend onderzoek nu samengevat in één boek.Lees verder
Nico Jong | 25 april 2012
Daniel Kahneman en Amos Tversky constateerden dat zij als onderzoekers veel te snel bereid waren om onderzoeksgegevens op grond van ontoereikend bewijs te accepteren. Bovendien waren zij geneigd in hun eigen onderzoek te weinig waarnemingen te verzamelen.Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (4)

column
Ons feilbare denken herzien IV
Ger Post 9 oktober 2018  Met replicatiecrises in de sociale wetenschappen – en met name de psychologie – is een terugkerende vraag: in hoeverre staat het standaardwerk Ons feilbare denken van Daniel Kahneman nog overeind? Kan het boek dat Fifty shades of grey van de toppositie in de bestsellerlijsten verdrong inmiddels naar De Slegte? Een update in vier columns. Na verliesaversie, sociaal primen en momentum nu het slotakkoord: systeem 1 en 2 denken
nieuws
Uniek duo veranderde met psychologisch onderzoek de economie
Bertrand Weegenaar 29 mei 2017 De meeste mensen kennen het werk van Daniel Kahneman. Zijn Nobelprijs voor de Economie in 2002 en zijn monumentale werk over ons brein uit 2011, Thinking, Fast and Slow (vertaald als Ons feilbare denken) laten zijn theorieën en onderzoek op het snijvlak van economie en psychologie goed zien. Toch staat het meeste baanbrekende werk van Kahneman op naam van hem en Amos Tversky. Over deze vriendschap en creatieve samenwerking schreef Michael Lewis de dubbelbiografie The Undoing Project - A Friendship That Changed Our Minds.
column
De publicatiebias van Kahneman
Ger Post 9 maart 2017 Juist in het jaar dat Daniel Kahneman met Thinking, Fast and Slow een monument schreef voor de sociale psychologie, kwam het veld in een crisis terecht. Ook het boek van Kahneman bleef niet gespaard. ‘Het was simpelweg een fout: ik wist alles wat ik moest weten om mijn enthousiasme te temperen.’
column
Cultuurdragers
Pierre Pieterse 3 juni 2013 Zijn leiders van belang? Doen ze ertoe? Of zijn het willekeurige passanten die toevallig maar wel gemandateerd op de rode knop mogen drukken? De knop die formeel in gang zet wat door de heersende cultuur al lang is bepaald of afgedwongen. Vermoedelijk denkt iedereen dat het de leider is die glans geeft aan de cultuur, net zoals iedereen diep in zijn hart weet dat het de cultuur is die dient als schild voor de leider.
Alle interviews en artikelen (4)

Over Daniel Kahneman

Daniel Kahneman is emeritus hoogleraar psychologie aan Princeton University en hoogleraar Public Affairs aan de Woodrow Wilson School of Public and International Affairs. Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie. Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell (Het beslissende moment), Nassim Taleb (De zwarte zwaan) en Steven Levitt (Freakonomics).

Andere boeken door Daniel Kahneman

Inhoudsopgave

Introduction

Part I. Two systems
1. The character of the story
2. Attention and effort
3. The lazy contoller
4. The associative machine
5. Cognitive ease
6. Norms, surprises, and causes
7. A machine for jumping to conclusions
8. How judgments happen
9. Answering an easier question

Part II. Heuristic and biases
10. The law of small numbers
11. Anchors
12. The science of availability
13. Availability, emotion, and risk
14. Tom W's specialty
15. Linda: less is more
16. Causes trump statistics
17. Regression to the mean
18. Taming intuitive predictions

Part III. Overconfidence
19. The illusion of understanding
20. The illusion of validity
21. Intuitions vs. formulas
22. Expert intuitions : when can we trust it ?
23. The outside view
24. The engine of capitalism

Part IV. Choices
25. Bernoulli's errors
26. Prospect theory
27. The endowment effect
28. Bad events
29. The fourfold pattern
30. Rare events
31. Risk policies
32. Keepins score
33. Reversals
34. Frames and reality

Part V. Two selves
35. Two selves
36. Life as a story
37. Experienced well-being
38. Thinking about life

Conclusions

Appendix A: Judgment under uncertainty
Appendix B: Choices, values, and frames
Notes
Acknowledgments
Index

Managementboek TOP 5

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Thinking, Fast and Slow