Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Psychologie: De wetenschap van menselijk gedrag en gedachten

Psychologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van menselijk gedrag, gedachten en emoties. Het biedt inzicht in waarom we doen wat we doen, denken wat we denken, en voelen wat we voelen. Als vakgebied biedt psychologie niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische handvatten voor persoonlijke ontwikkeling, effectieve communicatie, besluitvorming en het verbeteren van werkrelaties. Op deze pagina vind je de beste managementboeken die psychologische inzichten toegankelijk maken voor je dagelijkse praktijk.

Fundamentele werken in de psychologie

Enkele boeken hebben de basis gelegd voor ons huidige begrip van menselijk gedrag en besluitvorming. Deze klassiekers bieden tijdloze inzichten die zowel waardevol zijn voor managers als voor iedereen die zichzelf en anderen beter wil begrijpen.

Daniel Kahneman
Ons feilbare denken
Daniel Kahnemans meesterwerk over hoe ons denken werkt en waarom we systematische fouten maken. Dit baanbrekende boek over cognitieve psychologie verklaart waarom ons brein op twee verschillende manieren werkt: snel en intuïtief versus traag en rationeel. Een essentieel werk voor iedereen die wil begrijpen hoe we beslissingen nemen.

Kahneman, Nobelprijswinnaar voor de economie, toont in 'Ons feilbare denken' aan dat ons brein vol zit met vooroordelen en denkfouten die onze besluitvorming beïnvloeden. Hij maakt onderscheid tussen twee denksystemen: Systeem 1 (snel, intuïtief) en Systeem 2 (langzaam, rationeel). Veel van onze dagelijkse beslissingen worden gedomineerd door Systeem 1, wat ons vatbaar maakt voor denkfouten die Kahneman haarfijn blootlegt.

Zijn inzichten zijn niet alleen van toepassing op persoonlijke beslissingen, maar hebben grote invloed gehad op gebieden als marketing, economie, politiek en organisatiepsychologie.

Cornell Vernooij Maarten Hendriks Judith Stuijt Flore Louwers Wouter ten Have Steven ten Have
De irrationele organisatie
In 'De irrationele organisatie' onderzoeken de auteurs waarom organisaties vaak onlogische beslissingen nemen. Ze combineren psychologische inzichten met praktijkervaring om te verklaren hoe cognitieve vertekeningen het functioneren van organisaties beïnvloeden en bieden handvatten om hier bewust mee om te gaan.

Onze besluitvorming wordt beïnvloed door allerlei psychologische factoren, zoals bevestigingsbias, verliesaversie en overconfidence. Wat Kahneman op individueel niveau beschrijft, vertalen de auteurs van 'De irrationele organisatie' naar organisatieniveau. Ze laten zien hoe deze denkfouten doorwerken in teams en hele organisaties.

Psychologie van invloed en overtuiging

Hoe kun je anderen effectief beïnvloeden en overtuigen? Deze vraag staat centraal in veel managementboeken die inzichten uit de psychologie toepassen op het gebied van leiderschap, marketing en communicatie.

Robert Cialdini
Invloed
Robert Cialdini's 'Invloed' is het standaardwerk over psychologische beïnvloeding. Met zes universele principes (wederkerigheid, commitment, sociale bewijskracht, sympathie, autoriteit en schaarste) verklaart Cialdini waarom mensen 'ja' zeggen en hoe beïnvloedingstechnieken werken in marketing, sales en leiderschap.

Cialdini heeft meer dan 35 jaar onderzoek gedaan naar de psychologie van overtuiging. In zijn werk toont hij aan dat de meeste mensen beslissingen nemen op basis van mentale shortcuts, ook wel heuristieken genoemd. Deze automatische reactiepatronen maken ons vatbaar voor bepaalde beïnvloedingstechnieken.

"Mensen zijn gewoontedieren die vaak op de automatische piloot reageren," stelt Cialdini. "Door deze automatische reactiepatronen te begrijpen, kun je ze ethisch inzetten om anderen te overtuigen."

Job Boersma Sarah Gagestein
Harder praten helpt niet
In 'Harder praten helpt niet' laten Job Boersma en Sarah Gagestein zien waarom argumenten vaak weinig effect hebben. Ze maken gebruik van psychologische inzichten over onbewuste processen en besluitvorming om te laten zien hoe je mensen wél effectief kunt overtuigen.

Psychologie toegepast op werkomgevingen

Hoe kunnen we psychologische inzichten gebruiken om betere werkplekken te creëren? Verschillende auteurs hebben zich verdiept in de psychologie van werkrelaties, teamdynamiek en leiderschap.

Ina Ahuis
Betekenisvolle werkrelaties
Ina Ahuis onderzoekt in 'Betekenisvolle werkrelaties' hoe psychologische processen onze professionele relaties beïnvloeden. Met praktische tools en inzichten helpt ze lezers om hun werkrelaties te verbeteren en meer voldoening uit samenwerking te halen.

SPOTLIGHT: Leon Schaepkens

Leon Schaepkens is een belangrijke stem in het toepassen van evolutionaire psychologie op leiderschap. Hij benadrukt dat leiderschap primair een psychologisch fenomeen is en slechts secundair bedrijfskundig. In zijn werk verbindt hij millennia aan evolutie met moderne leiderschapsvraagstukken. Meer over Leon Schaepkens
Leon Schaepkens
10 miljoen jaar leiderschap
In '10 miljoen jaar leiderschap' betoogt Schaepkens dat veel leiderschapsproblemen voortkomen uit een mismatch tussen onze evolutionaire programmering en moderne organisaties. Hij biedt een verfrissend perspectief op leiderschap vanuit evolutionaire psychologie en schematherapie.

Schaepkens stelt dat onze hersenen nog steeds geprogrammeerd zijn voor het leven in kleine groepen jager-verzamelaars, terwijl we nu in complexe organisaties werken. "Leiderschap is 95% psychologie en 5% bedrijfskunde," is een van zijn kernboodschappen. Deze evolutionaire benadering verklaart waarom bepaalde leiderschapsstijlen wel of niet effectief zijn in moderne organisaties.

Marilieke Engbers Pim Bouwman
Eenzaam aan de top
In 'Eenzaam aan de top' onderzoeken Marilieke Engbers en Pim Bouwman de psychologische dimensies van leiderschap. Ze verklaren waarom veel leiders vastlopen in defensieve patronen en bieden een psychologisch perspectief op macht, groepsdynamiek en bestuurskamers.

Praktische psychologie voor persoonlijke effectiviteit

Psychologische inzichten kunnen ons helpen om effectiever te worden in ons dagelijks werk en leven. De volgende boeken bieden praktische toepassingen van psychologische principes voor persoonlijke ontwikkeling.

Leon Schaepkens Harrie Timmermans
Blablabla-management
In 'Blablabla-management' doorbreken Harrie Timmermans en Leon Schaepkens managementclichés met inzichten uit de evolutionaire psychologie en gedragswetenschap. Ze tonen hoe kennis van de menselijke psyche leidt tot effectiever management en bevredigender werk.
De kracht van liminaal denken Dave Gray leert ons in 'De kracht van liminaal denken' dat onze overtuigingen niet de werkelijkheid zijn, maar constructies die we zelf hebben gemaakt. Door de 'liminaliteit' - de ruimte tussen wat we weten en niet weten - te verkennen, kunnen we vastgeroeste denkpatronen doorbreken en nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Het inzicht dat onze overtuigingen filters zijn die bepalen wat we zien en ervaren, is cruciaal voor persoonlijke groei. Gray benadrukt: "Wat je gelooft, beïnvloedt wat je kunt zien, en wat je kunt zien, beïnvloedt wat je kunt doen." Door dit te begrijpen, kunnen we bewuster omgaan met onze eigen gedachten en die van anderen.

Danny Mullenders
Daarom doen ze dat
Danny Mullenders, psycholoog en managementadviseur, biedt in 'Daarom doen ze dat' een toegankelijke verklaring voor menselijk gedrag in organisaties. Met herkenbare voorbeelden maakt hij complexe psychologische principes praktisch toepasbaar voor managers en professionals.

Psychologie en communicatie

Effectieve communicatie is essentieel in elke organisatie. Psychologische inzichten helpen ons te begrijpen hoe mensen informatie verwerken en hoe we onze boodschap het beste kunnen overbrengen.

Berthold Gunster
Omdenken in communicatie
Berthold Gunster's 'Omdenken in communicatie' is een verfrissende kijk op hoe we communicatieproblemen kunnen ombuigen naar kansen. Met behulp van psychologische inzichten leert hij ons hoe we vastgelopen gesprekken kunnen transformeren door anders te kijken.
"Omdenken is niet het oplossen van een probleem, maar het creëren van een mogelijkheid. Het is de kunst van het loslaten van je verzet tegen de realiteit, en in plaats daarvan de mogelijkheden te omarmen die diezelfde realiteit biedt." Uit: Omdenken in communicatie

Gunster heeft met zijn omdenk-filosofie een unieke bijdrage geleverd aan het communicatielandschap. In plaats van te focussen op problemen en deze te willen 'oplossen', nodigt hij uit om situaties fundamenteel anders te bekijken en de kansen te zien die schuilgaan in ogenschijnlijke obstakels.

Gytha Heins
Waarom zegt niemand er wat van?!
In 'Waarom zegt niemand er wat van?!' onderzoekt Gytha Heins de psychologische mechanismen die mensen weerhouden van het uitspreken van hun gedachten. Ze biedt praktische strategieën om een cultuur van openheid en eerlijke communicatie te creëren.

Psychologische veiligheid in teams en organisaties

Een psychologisch veilige omgeving is essentieel voor innovatie, samenwerking en welzijn op het werk. Verschillende auteurs hebben onderzocht hoe we deze veiligheid kunnen creëren.

Hans van der Loo Joriene Beks
Psychologische veiligheid
Hans van der Loo en Joriene Beks verkennen in 'Psychologische veiligheid' waarom mensen zich vaak niet vrij voelen om hun mening te geven of risico's te nemen in teams. Ze bieden concrete handvatten om een omgeving te creëren waarin mensen kunnen floreren.

Psychologische veiligheid is de gedeelde overtuiging dat het team een veilige omgeving is voor interpersoonlijk risico nemen. Dit concept, gepopulariseerd door Amy Edmondson van Harvard, is volgens onderzoek van Google de belangrijkste factor voor succesvolle teams.

Van der Loo en Beks bouwen hierop voort en laten zien hoe leiders deze veiligheid kunnen creëren: "In een psychologisch veilige omgeving voelen mensen zich vrij om hun authentieke zelf te zijn, vragen te stellen, fouten toe te geven en ideeën te delen zonder angst voor negatieve consequenties."

SPOTLIGHT: Berthold Gunster

Berthold Gunster is de grondlegger van het 'omdenken', een filosofie die uitnodigt om problemen om te buigen naar mogelijkheden. Als psycholoog en theatermaker heeft hij een unieke stijl ontwikkeld die complexe psychologische principes toegankelijk maakt voor een breed publiek. Meer over Berthold Gunster
Berthold Gunster
Ja-maar... Omdenken
In 'Ja-maar... Omdenken' introduceert Gunster zijn revolutionaire omdenk-concept. Hij laat zien hoe we vastgeroeste denkpatronen kunnen doorbreken door problemen niet als obstakels maar als mogelijkheden te zien. Een psychologische benadering die creativiteit en oplossingsgerichtheid stimuleert.

Het concept 'omdenken' van Gunster is zo invloedrijk geworden dat het als werkwoord in de Nederlandse taal is opgenomen. Zijn benadering combineert inzichten uit de cognitieve psychologie met praktische toepassingen en humor. "De kern van omdenken is niet het veranderen van de werkelijkheid, maar het veranderen van je houding ten opzichte van die werkelijkheid," aldus Gunster.

Neuropsychologie en het menselijk brein

Moderne neurowetenschappelijke inzichten hebben ons begrip van menselijk gedrag verdiept. Deze kennis wordt steeds meer toegepast in management en leiderschap.

Bas Kodden
The Devil Inside
In 'The Devil Inside' onderzoekt Bas Kodden de donkere kant van de menselijke psyche. Hij verkent hoe we ons bewust kunnen worden van onze schaduwkanten en hoe deze inzichten kunnen leiden tot beter leiderschap en persoonlijke groei.
Joke de Vries
Breinvriendelijk veranderen
Joke de Vries combineert in 'Breinvriendelijk veranderen' neurowetenschappelijke inzichten met verandermanagement. Ze laat zien waarom veel verandertrajecten mislukken vanuit psychologisch perspectief en hoe we het brein kunnen inzetten als bondgenoot bij verandering.

Psychologie van besluitvorming

Hoe maken we beslissingen en waarom kiezen we wat we kiezen? Inzichten uit de psychologie helpen ons te begrijpen welke factoren onze keuzes beïnvloeden.

Danny Mullenders Tjomme Reeringh
De kunst van niet kiezen
In 'De kunst van niet kiezen' onderzoeken Danny Mullenders en Tjomme Reeringh het besluitvormingsproces vanuit psychologisch perspectief. Ze laten zien waarom het soms beter is om keuzes uit te stellen of zelfs niet te maken, en bieden een verfrissende kijk op leiderschap.
"In complexe situaties is het vaak effectiever om de ruimte te creëren waarin oplossingen kunnen ontstaan, dan om direct te beslissen. Psychologisch gezien geeft dit het brein de kans om op dieper niveau verbindingen te maken en tot betere inzichten te komen." Uit: De kunst van niet kiezen

Mullenders, met zijn achtergrond in de psychologie, daagt de conventionele wijsheid uit dat goede leiders snel en besluitvaardig moeten zijn. Hij laat zien dat in complexe situaties juist het vermogen om niet te snel te beslissen, om ruimte te geven aan onzekerheid en ambiguïteit, tot betere uitkomsten kan leiden.

Evolutionaire psychologie en leiderschap

Onze evolutionaire geschiedenis heeft een grote invloed op ons gedrag in moderne organisaties. Deze benadering biedt verrassende inzichten in leiderschap en teamdynamiek.

Mark van Vugt Max Wildschut
Gezag
In 'Gezag' verkennen Mark van Vugt en Max Wildschut hoe evolutionaire psychologie verklaart waarom bepaalde leiderschapsstijlen wel of niet werken. Ze tonen aan dat echt gezag niet gebaseerd is op macht, maar op vertrouwen en hoe dit inzicht leiderschap kan transformeren.

Van Vugt heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de evolutionaire oorsprong van leiderschap. Hij toont aan dat mensen van nature geneigd zijn om leiders te volgen die bijdragen aan het groepsbelang en competenties tonen die relevant zijn voor de uitdagingen van de groep.

"Leiderschap is geen positie maar een proces," stelt Van Vugt. "In onze evolutionaire geschiedenis waren leiders dienaren van de groep, geen heersers erover. Deze natuurlijke vorm van leiderschap staat haaks op de hiërarchische structuren in veel moderne organisaties."

Ronald Giphart Mark van Vugt
Mismatch
In 'Mismatch' onderzoeken Ronald Giphart en Mark van Vugt de kloof tussen onze evolutionair gevormde psychologie en de moderne wereld. Ze verklaren waarom ons brein soms worstelt met moderne uitdagingen en hoe begrip van deze 'mismatch' kan leiden tot betere beslissingen.
Ronald Giphart Mark van Vugt
Mismatch
In 'Mismatch' onderzoeken Ronald Giphart en Mark van Vugt de kloof tussen onze evolutionair gevormde psychologie en de moderne wereld. Ze verklaren waarom ons brein soms worstelt met moderne uitdagingen en hoe begrip van deze 'mismatch' kan leiden tot betere beslissingen.

Boeken over 'psychologie' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'psychologie'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden