Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Ons feilbare denken

Thinking, fast and slow

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2011 1e druk 9789047005124
10
Voormalig top 10Totaal 37 dagen
EvergreenTotaal 682 dagen
Verkooppositie 2239Hoogste positie: 4
Direct te downloaden

Samenvatting

Psycholoog Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie.

Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell 'Het beslissende moment', Nassim Taleb 'De zwarte zwaan' en Steven Levitt 'Freakonomics'. Nu verschijnt het langverwachte standaardwerk van Kahneman zelf, dat toegankelijk en verhelderend laat zien hoe ons denken werkt.

Hij introduceert in dit boek 'de machinerie van ons denken'. Twee systemen beïnvloeden de manier waarop we denken en beslissen: systeem 1 is snel, intuïtief en emotioneel, systeem 2 is traag, weloverwogen en logisch-rationeel. Hij legt uit wanneer we op onze intuïtie kunnen vertrouwen en wanneer we juist onze ratio moeten aanspreken.

Kahneman biedt in een levendige dialoog met de lezer nieuwe en praktische inzichten over de keuzes die we in ons leven maken.

Specificaties

ISBN13:9789047005124
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:527
Druk:1
Verschijningsdatum:7-2-2012
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (4)

recensie
Ons feilbare denken
Han van der Pool | 3 juli 2017
‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ is een bekende uitspraak van Johan Cruijff. De werkelijkheid is immers complex. De Israëlisch-Amerikaanse psycholoog gedragseconoom en nobelprijs winnaar, Daniel Kahneman onderscheidt in zijn boek twee verschillende manieren van denken, die hij systeem 1 en systeem 2 denken noemt.
Lees verder
recensie
Ons feilbare denken
Sonja de Bruin | 8 mei 2013
Soms koop ik boeken die dan een hele tijd op de plank liggen voordat ik ze ga lezen. Af en toe heb ik dan spijt dat ik er niet eerder in ben begonnen. 'Ons feilbare denken' van Daniel Kahneman is zo'n boek.
Lees verder
recensie
Ons feilbare denken
Nico Jong | 25 april 2012
Daniel Kahneman en Amos Tversky constateerden dat zij als onderzoekers veel te snel bereid waren om onderzoeksgegevens op grond van ontoereikend bewijs te accepteren. Bovendien waren zij geneigd in hun eigen onderzoek te weinig waarnemingen te verzamelen. Zij begonnen een zoektocht om na te gaan of dat bij anderen ook zo was. De resultaten van die zoektocht zijn vastgelegd in 'Ons feilbare denken'. Kahneman presenteert in dit boek zijn inzichten in oordeelsvorming en besluitvorming die hij de afgelopen veertig jaar opdeed. Zijn algemene conclusie is dat ons denken vatbaar is voor stelselmatige fouten.
Lees verder
recensie
Ons feilbare denken
Aart G. Broek | 20 februari 2012
Daniel Kahneman verwijst in 'Ons feilbare denken' nergens naar de bancaire crisis van enkele jaren terug noch naar de teloorgang van Enron en Eastman Kodak. Ook de huidige financieel-economische rampspoed blijft ongenoemd. Tóch krijgen we zicht op datgene wat aan deze en tientallen andere bedrijfs- en beleidsfiasco's ten grondslag ligt: ons feilbare denken.
Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
8 stemmen
5
2
1
0
0

Interviews en artikelen (17)

podcast
Kahneman liet zien dat wij in hoge mate onbewust zijn
Karin de Zwaan 18 april 2024 Het werk van Daniel Kahneman kom je als lezer in veel managementboeken tegen. Het is dan ook de basis van de gedragseconomie en veel managementauteurs schrijven over gedrag. Ook in podcast De Boekenpraktijk wordt de referentie vaak gemaakt. Tijd om de basis van het werk van Kahneman eens nader toe te lichten. Met Genieke Hertoghs laat host Willem van Leeuwen zien 'hoe Kahneman in de praktijk werkt'.
nieuws
In memoriam: Daniel Kahneman
Jeroen Ansink 29 maart 2024 Hij heeft in zijn leven nooit een college economie gevolgd, maar won er in 2002 evengoed een Nobelprijs voor. De woensdag op 90-jarige leeftijd overleden psycholoog Daniel Kahneman kreeg zijn onderscheiding vanwege ‘de integratie van inzichten uit psychologisch onderzoek en de economische wetenschap, met name op het terrein van de menselijke oordeel- en besluitvorming’. 
achtergrond
Waarom het beter is om geen managementboeken te lezen
Elly Stroo Cloeck 10 september 2020 Of ik een stukje wilde schrijven over ‘Waarom iedereen managementboeken zou moeten lezen’ , zo vroeg Justin van Managementboek mij. Eh, nee. Ik vind namelijk dat het beter is om géén managementboeken te lezen. Die mening baseer ik op wetenschappelijke theorie èn eigen ervaring. 
column
Ons feilbare denken herzien IV
Ger Post 9 oktober 2018  Met replicatiecrises in de sociale wetenschappen – en met name de psychologie – is een terugkerende vraag: in hoeverre staat het standaardwerk Ons feilbare denken van Daniel Kahneman nog overeind? Kan het boek dat Fifty shades of grey van de toppositie in de bestsellerlijsten verdrong inmiddels naar De Slegte? Een update in vier columns. Na verliesaversie, sociaal primen en momentum nu het slotakkoord: systeem 1 en 2 denken
column
Ons feilbare denken herzien III
Ger Post 8 oktober 2018 Met replicatiecrises in de sociale wetenschappen – en met name de psychologie – is een terugkerende vraag: in hoeverre staat het standaardwerk Ons feilbare denken van Daniel Kahneman nog overeind? Kan het boek dat Fifty shades of grey van de toppositie in de bestsellerlijsten verdrong inmiddels naar De Slegte? Een update in vier columns. De vorige keer verliesaversie en sociaal primen, nu momentum.
column
Ons feilbare denken herzien II
Ger Post 4 oktober 2018 Met replicatiecrises in de sociale wetenschappen – en met name de psychologie – is een terugkerende vraag: in hoeverre staat het standaardwerk Ons feilbare denken van Daniel Kahneman nog overeind? Kan het boek dat Fifty shades of grey van de toppositie in de bestsellerlijsten verdrong inmiddels naar De Slegte? Een update in vier columns. Vorige keer verliesaversie, nu sociaal primen.
column
Ons feilbare denken herzien I
Ger Post 3 oktober 2018 Met replicatiecrises in de sociale wetenschappen – en met name de psychologie – is een terugkerende vraag: in hoeverre staat het standaardwerk Ons feilbare denken van Daniel Kahneman nog overeind? Kan het boek dat Fifty shades of grey van de toppositie in de bestsellerlijsten verdrong inmiddels naar De Slegte? Een update in vier columns van de vier belangrijke onderwerpen in het boek van Kahneman: verliesaversie, sociaal primen, momentum, en systeem 1 en 2-denken.
column
Tuimelt verlies aversie in een replicatiecrisis?
Ger Post 1 mei 2018 Verlies aversie (loss aversion), de eerste wet uit de gedragseconomie, betreedt de reproduceerbaarheidscrisis, twitterde de Duitse auteur Rolf Degen. Bij het statement voegde hij twee links naar wetenschappelijke artikelen die vlak na elkaar waren gepubliceerd en die beide vraagtekens zetten bij het idee dat mensen liever een verlies vermijden dan een even grote winst behalen.
column
Met deze heuristieken kan iedereen denken als een filosoof
Ger Post 25 april 2017 Het heldere denken heeft het zwaar in tijden van fake news en big data. Een lijstje filosofieheuristieken van een Australische professor biedt uitkomst. ‘Begin bij extremiteiten als je tegenvoorbeelden zoekt van een claim.’
column
De publicatiebias van Kahneman
Ger Post 9 maart 2017 Juist in het jaar dat Daniel Kahneman met Thinking, Fast and Slow een monument schreef voor de sociale psychologie, kwam het veld in een crisis terecht. Ook het boek van Kahneman bleef niet gespaard. ‘Het was simpelweg een fout: ik wist alles wat ik moest weten om mijn enthousiasme te temperen.’
column
Redactioneel - Kwestie van perspectief
Pierre Pieterse 31 januari 2017 Benader de wereld vanuit een ander perspectief en je krijgt een totaal andere geschiedenis. De zijderoutes van Peter Frankopan is daarvan een recent voorbeeld.
column
Overtuigen via onzekerheid
Ger Post 10 november 2016 Een onderzoek suggereert dat niet-experts en experts op verschillende manieren overtuigen. Terwijl niet-experts het meeste overtuigen als ze vertellen hoe zeker ze zijn van hun zaak, kunnen experts juist beter hun onzekerheden tonen.
nieuws
Wanneer nieuwsgierigheid een vloek is
Ger Post 18 juli 2016 Nieuwsgierigheid leidt niet alleen tot mooie ontdekkingen maar ook tot pijnlijke vondsten. Zelfs als we van tevoren weten dat de uitkomst negatief zal zijn, dan nog willen we onze honger naar nieuws stillen, suggereert recent onderzoek.
opinie
De wijsheid van de grote massa
Ernst ten Heuvelhof 29 september 2014 We hebben vaak de neiging onze kennis te overschatten. Dit geldt ook voor experts, zoals beursgoeroes, politieke analisten en bedrijfsgoeroes. Zij vergissen zich vaak in hun vermogens, waardoor ze tot actie overgaan of tot actie door anderen aansporen. Vergissingen kunnen natuurlijk ook schadelijk zijn. Gelukkig is er hiervoor een oplossing, omdat groepen vaak realistischer zijn dan individuen.
nieuws
De ‘politieke lafheid’ van Nudge
Ger Post 10 juni 2014 Van de Duitse psycholoog Gerd Gigerenzer is onlangs het boek Risk Savvy uitgekomen. Het boek is een volgend hoofdstuk in de vete met de vermaarde psycholoog Daniel Kahneman en consorten. Inzet: hoe komt een mens tot de beste beslissing?
nieuws
Nieuwe boeken (1): de breinmode duurt voort
Hans van der Klis 1 maart 2013 Aangejaagd door het succes van Ons feilbare denken van Daniel Kahneman en Wij zijn ons brein van Dick Swaab verschijnt er dit voorjaar ook weer een stapel managementboeken die de werking van het brein en het onbewuste als onderwerp heeft. De kunst van het verleiden van klanten én medewerkers: de neurowetenschap is er nog lang niet klaar mee.
interview
Daniel Kahneman: ‘We zijn blind voor onze blindheid’
Jeroen Ansink 30 januari 2012 Mensen zijn vatbaar voor talloze cognitieve illusies, zegt Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman in Ons feilbare denken. Een beter begrip van het proces daarachter kan het besluitvormingsproces binnen organisaties verbeteren. ‘Ik wil de kwaliteit van onze kritiek op elkaar verbeteren.’

Over Daniel Kahneman

Daniel Kahneman is emeritus hoogleraar psychologie aan Princeton University en hoogleraar Public Affairs aan de Woodrow Wilson School of Public and International Affairs. Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie. Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell (Het beslissende moment), Nassim Taleb (De zwarte zwaan) en Steven Levitt (Freakonomics).

Andere boeken door Daniel Kahneman

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel I Twee systemen
1. De hoofdpersonages
2. Aandacht en inspanning
3. De luie controleur
4. De associatieve machine
5. Cognitief gemak
6. Normen, verrassingen en oorzaken
7. Snel conclusies trekken
8. Hoe oordelen zich vormen
9. Een eenvoudigere vraag graag

Deel II Heuristieken en biases
10. De wet van de kleine getallen
11. Referentieniveaus
12. Beschikbaarheid
13. Beschikbaarheid, emotie en risico
14. Tom W.'s studierichting
15. Linda: minder is méér
16. Oorzaken gaan vóór statistiek
17. Regressie naar het gemiddelde
18. Intuïtieve voorspellingen corrigeren

Deel III Overmatig vertrouwen
19. De illusie van begrip
20. De illusie van validiteit
21. Intuïties of formules
22. Wanneer kunnen we ons verlaten op intuïties van experts?
23. Het externe gezichtspunt
24. De machinerie van het kapitalisme

Deel IV Keuzen
25. De fouten van Bernoulli
26. De prospecttheorie
27. Het bezitseffect
28. Slecht nieuws
29. Het viervoudige patroon
30. Zeldzame gebeurtenissen
31. Riskante beleidsbeslissingen
32. De stand bijhouden
33. Het kan verkeren
34. Kaders en de werkelijkheid

Deel V Twee zelven
35. Twee zelven
36. Het leven als een verhaal
37. Ervaren welzijn
38. Denken over het leven

Conclusies
Dankwoord
Appendix A Besluitvorming in onzekerheid: heuristiek en biases
Appendix B Keuzen, waarden en kaders
Noten
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Ons feilbare denken