Een boek voor mensen die geen tijd hebben om dikke boeken te lezen.
Toen Ontketen je brein een besteller werd kreeg ik reacties zoals:
‘… Sinterklaas leek ons ideaal om met ons team onze manager uw boek te geven, met dit gedicht waarmee we duidelijk maken dat we last hebben van haar continu versnipperde aandacht. Maar zij heeft geen tijd om het te lezen ...’
‘Mijn zoon is heel verstandig en toch zijn zijn studieresultaten slecht. Bij het lezen van uw boek realiseerde ik me dat hij veel te veel met zijn telefoon bezig is. Voordien dacht ik dat dat normaal en goed was voor jonge mensen. Omdat hij ook de aandacht niet heeft om een boek te lezen geef ik hem af en toe een kopie van één of twee pagina’s van uw boek.’
‘… Ik heb uw boek aan mijn man gegeven omdat hij nog veel erger is dan ik. Hij lijkt wel vergroeid aan zijn telefoontje. Maar hij is er zo druk mee bezig dat hij geen tijd heeft om boeken te lezen. Ik lees hem nu af en toe een pagina voor’ …
Zo ontdekte ik een paradox: de mensen die mijn boek het meeste nodig hebben, zijn de mensen die geen tijd kunnen vrijmaken om een boek te lezen.
Het was een hels werk om mijn eigen grondige boek, vrucht van zes jaar studie, zo te snoeien. Het bevat slechts 50 pagina’s van 250 woorden, één onderwerp per pagina, met telkens een illustratie. Het voelde soms alsof ik in mijn eigen huid sneed. Uit de reacties van lezers blijkt gelukkig dat het geslaagd is.
Wat weet je over je brein dat je elke dag helpt om er het beste uit te halen?
Weet je wat de impact is van multitasken en altijd verbonden zijn op je intellectuele productiviteit?
Weet je wat het verschil in risico is tussen rijden al bellend met de telefoon in de hand en handsfree?
Weet je hoeveel uur slaap jouw brein nodig heeft om optimaal te functioneren?
Weet je waarom je dommere en minder ethische beslissingen neemt aan het eind van de dag en hoe je dat kan vermijden?
Weet je waarom de meeste open kantoren zo’n negatieve invloed hebben op de intellectuele productiviteit?
Weet je dat hoe jonger en hoe meer kinderen continu verbonden zijn, hoe slechter ze presteren?
Als ik groepen managers en andere professionals vraag wat hun belangrijkste instrument is om succesvol te zijn, dan antwoorden 99% ‘mijn brein’. Als ik dan vraag wat ze weten over hun brein dat praktisch bruikbaar is in hun dagelijks werk dan is dat voor 99%: NIETS.
Het lijkt me redelijk absurd dat zelfs hooggeschoolde professionals en topmanagers niets afweten over hun belangrijkste instrument: hun brein. Omdat ze niet weten hoe hun brein werkt, gebruiken ze hun ICT verkeerd zodat het hun brein niet versterkt maar ondermijnt.
Dit boek gaat over het samenspel tussen je brein en je technologie
Wetenschappers uit verschillende disciplines komen tot dezelfde alarmerende conclusie: het verkeerd gebruik van onze ICT heeft verstrekkende negatieve gevolgen voor onze intellectuele productiviteit, creativiteit en zelfs gezondheid.
In dit boek leg ik eerst het minimum uit dat je moet weten over je brein. Dan leg ik uit hoe je, zonder het te beseffen, je brein beperkt, ketent en misbruikt, samengevat als vijf breinboeien.
Dan maak je kennis met vijf breinboeibrekers waarmee je het beste uit je brein én je technologie haalt.
Ik garandeer dat als je ze gebruikt, je zoveel efficiënter wordt dat je weer tijd zal hebben om meer boeken te lezen of andere leuke dingen te doen.
Over Theo Compernolle
Prof. Dr. Theo Compernolle is een neuropsychiater. Hij werkt als een onafhankelijke internationale consultant, executive (team)coach, trainer en key-note speaker. Hij is adjunct professor aan het CEDEP European Centre for Executive Development in Fontainebleau. Hij doceert en coacht aan business scholen in België, Nederland en Frankrijk.