Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Geen gedoe met personeel - Arbeidsrecht voor ondernemers

Geen gedoe met personeel geeft direct antwoord op de personele kwesties waar je mee worstelt. Ook zie je eventuele problemen eerder aankomen. Dat kan je veel gedoe, negatieve energie en uiteindelijk ook geld schelen. Een preview.

Suzanne Meijers | 11 november 2020 | 3-4 minuten leestijd

Is het hebben van personeel een zegen of een vloek? Je bent gaan ondernemen om te doen wat je leuk vindt. En dus niet om je al te veel bezig te houden met de juridische kant van personeel. Maar als je vooraf kennis van zaken hebt, is de kans groter dat je problemen vooraf zoveel mogelijk voorkomt of op zijn minst herkent. Via Google weet je niet altijd of de informatie wel betrouwbaar is of inmiddels zelfs gedateerd. Daarom schreef ik dit boek.

Als arbeidsrechtadvocaat help ik al bijna twintig jaar ondernemers en HRM-ers. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leg ik uit hoe je om kunt gaan met personeel vanaf het aannemen tot het afscheid nemen ervan. Verder bevat het boek veel tips en aan het eind van elk hoofdstuk een checklist om het je nog gemakkelijker te maken. Lees het boek chronologisch of gebruik het als naslagwerk en pak het hoofdstuk dat je op dat moment aanspreekt.

Wil je personeel?
Verschillende typen arbeidsrelaties komen aan bod: stagiairs, uitzendkrachten, payrollkrachten, zzp-ers, oproepkrachten en werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of voor onbepaalde tijd.

Hoe regel je het met arbeidsvoorwaarden?
Zoek de balans op tussen wat je wettelijk gezien minimaal moet betalen en wat reëel is in vergelijking tot je concurrentie. Naast loon en vakantiegeld zijn er natuurlijk meer arbeidsvoorwaarden.

Wat neem je op in de arbeidsovereenkomst?
Ik zoom in op verschillende bedingen, van proeftijdbeding tot concurrentiebeding. Het is echt niet nodig om in elk geval alle bedingen op te nemen, maar weet in ieder geval van het bestaan ervan.

Waarom neem je een bedrijfsreglement?
Het is niet de bedoeling om een document te maken en dat vervolgens in de la te leggen. Daar heeft niemand wat aan, maar wat dan wel?

Hoe regel je het met verlof?
Het onderwerp vakantiedagen ken je wel. Maar weten hoe het precies zit en ook je blik verbreden naar andere vormen van verlof, zoals kortdurend zorgverlof en tijd-voor-tijd.

Hoe zit het met personeel en privacy?
Een paar jaar geleden kon je het woord AVG niet meer horen. De doorwerking van privacy op de werkvloer: van geluidsopnames tot datalekken en veelvuldig internetgebruik.

Wat als je personeel ziek wordt?
Het feit dat werknemers ziek kunnen worden, is de reden waarom veel ondernemers niet starten met personeel. Twee jaar lang doorbetalen zonder dat er iets tegenover staat, is een grote drempel. Toch heb je als ondernemer echt wel mogelijkheden in handen om op een goede manier om te gaan met zieke werknemers. Ik schreef hier al een gratis e-book over dat al meer dan 4.000 keer is gedownload.

Arbeidsconflicten voorkomen en oplossen
Natuurlijk zijn arbeidsconflicten nooit leuk. Die los je het liefst zo snel en praktisch mogelijk op. Als het even kan met behoud van een goede onderlinge relatie. Dossieropbouw is ook niet altijd een negatief begrip.

Hoe neem je afscheid van personeel?
Als het toch niet lukt om het gezellig te houden of als je moet reorganiseren dan is het goed om te weten hoe je dat zo efficiënt en goed mogelijk doet. Ik behandel verschillende vormen van ontslag en vergoedingen.

Dit boek geeft je veel tips en praktische voorbeelden om gedoe met personeel te voorkomen. Mocht je toch problemen hebben, dan biedt het boek je voldoende handvatten voor oplossingen. En als je een arbeidsrechtspecialist in moet schakelen ben je na het lezen van dit boek op zijn minst een gelijkwaardige gesprekspartner.

Suzanne Meijers is een ondernemende advocaat arbeidsrecht, spreker en auteur van Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers.

Over Suzanne Meijers
Suzanne Meijers is arbeidsrechtadvocaat en helpt sinds bijna twintig jaar werkgevers en werknemers in lastige arbeidsrechtelijke situaties, maar liever voorkomt ze die. Daarnaast is zij ondernemer, trainer, blogger en verschijnt zij regelmatig in artikelen van NRC, AD, Volkskrant en FD. Foto Prisca Visser.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden