Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Briefwisseling Karel Noordzij en Bas van de Haterd - Aflevering 3

In zijn boek Op weg naar nieuw leiderschap pleit Karel Noordzij voor een goed functionerend poldermodel. En dat is volkomen terecht, schrijft Bas van de Haterd. Maar, zo vraag hij zich tegelijkertijd af, wie gaat dan spreken voor werkend Nederland? De vakbonden die nauwelijks jongeren of hoger opgeleide zelfstandigen vertegenwoordigen?

Bas van de Haterd | 22 januari 2013 | 1-2 minuten leestijd

Beste Karel,

Dank je voor je antwoord op mijn eerste brief. Nadat ik jouw boek heb gelezen heb ik ook Arbeidsverhoudingen 2020 van Ton de Korte en Betty van der Roest gelezen en mede door iets dat in dat boek stond wilde ik je nog iets vragen. Jij pleit in je boek Op weg naar nieuw leiderschap, in mijn optiek terecht, voor een goed poldermodel. Je geeft hierbij aan dat het afwegen van alle belangen en het betrekken van alle partijen een groot goed is om verder te komen. Je geeft ook aan dat je niet oneindig moet doorpolderen en soms ook gewoon knopen moet doorhakken. Ik deel deze mening geheel, maar ik vraag me af wie werkend Nederland nog kan vertegenwoordigen.

In Arbeidsverhoudingen 2020 staat dat de vakbonden in totaal nog 71.000 leden hebben die in de categorie 'jongeren' vallen, slechts 4% van het totaal aantal leden. Onder de hoger opgeleide zelfstandigen heeft men ook praktisch geen vertegenwoordiging en uit mijn eigen kringen verneem ik ook dat deze groep zich totaal niet vertegenwoordigd voelt in enig overleg.

Mijn vraag is dus eigenlijk heel eenvoudig. Wie zou in het nieuwe poldermodel de werkenden moeten vertegenwoordigen? De vakbonden vertegenwoordigen met name de gepensioneerden en de bijna gepensioneerden en niet de hele werknemerspopulatie en de zelfstandigen, wat een steeds grotere groep wordt, voelt zich ook niet vertegenwoordigd aan enige tafel.

Daar waar ik dus je pleidooi voor de terugkeer van een goed poldermodel geheel onderschrijf zie ik de traditionele organen niet meer in staat alle belangen goed te vertegenwoordigen en vraag ik me af of we nieuwe instanties moeten oprichten of dat we misschien middels vormen van directe democratie naar een ander inspraakmodel zouden moeten. Ik voel persoonlijk het meest voor het laatste, aangezien nieuwe tijden om nieuwe modellen vragen, maar ik ben benieuwd naar jouw mening hierover.

Met vriendelijke groet,

Bas van de Haterd

Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is een freelance professional bemoeial. Hij helpt bedrijven met het oplossen van personeelsproblemen. Dat kan door nieuwe werknemers aan te trekken, maar ook door organisaties en mensen te helpen slimmer te werken. Hij is expert op het gebied van recruitment nieuwe stijl en personeelsbeleid in de eenentwintigste eeuw, waarin nieuwe media steeds een grote rol spelen. De afgelopen jaren heeft Van de Haterd veel organisaties bijgestaan met inspiratie-sessies of adviesopdrachten rondom arbeidsmarktcommunicatie en employer branding. Om mooi te zijn naar buiten moet een organisatie eerst mooi van binnen zijn en vervolgens dit uitdragen. Werken Nieuwe Stijl gaat over het van binnen mooier worden. Zie ook: HNW-blog

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden