Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Patrick van Hees

‘Je kunt met kleine stappen al gelukkiger worden’

Geluk: dat willen we allemaal wel. We doen mee aan de loterij en lezen de nodige zelfhulpboeken op dat terrein, op zoek naar meer geluk. Onlangs verscheen een nieuw boek over geluk: Geluk is D.O.M., geschreven door Patrick van Hees, ook wel bekend als De Geluksprofessor. Een gesprek.

Yolanda van Heese | 3 november 2016 | 4-6 minuten leestijd

Wie is De Geluksprofessor?

‘Ik ben Patrick van Hees. Ik houd me nu al een aantal jaren, sinds 2006, bezig met geluk. Ik verkocht in 2009 mijn adviesbureau en ben me vol op het thema gaan richten. Want het viel me op dat veel mensen wel redelijk gelukkig zijn, maar eigenlijk niet zo goed wisten hoe ze gelukkiger konden worden. Ik ben er vol ingedoken. Ik ben onderzoek gaan doen, literatuur gaan lezen en heb inspiratie gezocht in onder andere Cambridge. En ik ontdekte een ‘geluksformule: D.O.M.’ Sindsdien noem ik mezelf ook wel ‘De Geluksprofessor’.

Je hebt een nieuw boek geschreven, ‘Geluk is D.O.M.’ Waarom zou ik dat boek lezen?

‘Net als elk ander wil jij waarschijnlijk ook meer uit het leven halen, je geluk vergroten. Soms is het best lastig om te bedenken hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Met dit boek krijg je allerlei praktische tips hoe je dat kunt doen. En ik geef voorbeelden van andere mensen, hoe zij het voor elkaar krijgen. Daar moet je je niets ingewikkelds bij voorstellen hoor, de meeste tips en suggesties zijn heel eenvoudig.’

Waarom heet het boek ‘Geluk is D.O.M.’?

‘D.O.M. is de afkorting voor Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Dat zijn de drie elementen die je nodig hebt om gelukkig te zijn. Toen ik het onderzoek deed naar geluk en de literatuur daarover had bestudeerd heb ik alle inzichten voor mezelf op een rij gezet. En ik ontdekte dat die drie elementen telkens als een rode draad op de een of andere manier terugkwamen. Alle adviezen en inzichten gingen over een van die thema’s: het hebben van een passende bezigheid, het goed zorgen voor jezelf en het hebben van relaties met anderen. Als je voor die thema’s goed zorgt, dan ben je gelukkig in het leven. Ik heb dat afgekort tot D.O.M.: Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Natuurlijk kun je andere synoniemen voor die termen bedenken, maar dit onthoudt gewoon lekker.’

Wat is er nieuw aan jouw boek?

‘Ai, een gewetensvraag. Als ik eerlijk ben: veel van wat ik heb opgeschreven is niet zo nieuw. Zorg dat je sport en beweegt, neem op tijd rust. Onderhoud je belangrijke relaties, neem tijd voor je vrienden. Stel jezelf uitdagende doelen - en niet alleen in je werk. Het zijn dingen waarvan we eigenlijk allemaal wel weten dat ze belangrijk zijn.

Wat wel nieuw is, is de volledigheid terwijl het toch heel beknopt is, en de praktische manier waarop je aan de slag kunt gaan. Ik bied veel concrete ideeën die je gewoon in je dagelijkse leven kunt toepassen. Het is een praktisch doe-boekje, vol met suggesties hoe je op eenvoudige wijze je geluk kunt vergroten. Ik laat zien hoe andere mensen het dagelijks in de praktijk brengen. Die voorbeelden van anderen, die geven de lezer ook weer ideeën.

En door die eenvoudige afkorting kun je heel makkelijk zelf je ‘temperatuur opnemen’ als je even ongelukkig bent. ‘Heb ik wel genoeg uitdagende doelen? Zorg ik wel voor voldoende oplaadpunten? Heb ik genoeg tijd gestoken in mijn vrienden?’. Je krijgt zo eenvoudig een gevoel waar je kunt beginnen.’

Veel mensen hebben geen tijd om een boek te lezen, laat staan veel acties op te pakken. Wat is jouw tip voor hen?

‘Als ze op die manier gelukkig zijn, dan is natuurlijk prima. Maar als er toch iets knaagt, als ze ergens ontevreden over zijn en hun geluk willen vergroten, dan adviseer ik om tijd voor je geluk vrij te maken en ermee aan de slag te gaan.

Dat hoeft niet veel tijd te kosten, je kunt met kleine stappen al gelukkiger worden. Wellicht schiet je nu op een van de drie thema’s wat door. Wanneer je zorgt voor wat meer balans tussen je uitdagingen, de zorg voor jezelf en de aandacht voor de mensen om je heen, dan neemt je geluk al snel toe.’

Toch hoor ik al veel lezers zeggen: ‘Geluk kun je toch niet afdwingen? Dat heb je of heb je niet.’

‘Dat is zo, je hebt niet alle omstandigheden zelf in de hand. Je hebt niet op alle zaken zelf invloed. Waar je wel invloed op hebt, is de manier waarop je met die omstandigheden omgaat. Je kunt bij de pakken neerzitten en balen van wat je nu weer is overkomen, of je neemt het initiatief en probeert er het beste van te maken.

Een heel inspirerend voorbeeld daarvan is Weert-Jan Weerts. Hij was pas 36 jaar oud toen hij de diagnose ALS kreeg. Natuurlijk had hij het liever anders gezien. Maar in plaats van medelijden met zichzelf te hebben, zag hij nog iedere dag een reden om te lachen. Hij werd actief voor de ALS-stichting, als bestuurder en initiatiefnemer van de Amsterdam City-Swim. Hij bleef genieten van het zien opgroeien van zijn zoon. Weert-Jan is slechts 43 jaar geworden. Maar ondanks zijn ziekte heeft hij ook de laatste jaren vol van het leven genoten.

Ik gun het ieder mens dat hij zijn geluk kan vergroten. Als ik met mijn adviezen daar een klein steentje aan kan bijdragen, dan ben ik ook gelukkig.’

Over Yolanda van Heese

Yolanda van Heese is coach voor leidinggevenden en hun teams. Tevens is zij oprichter van Leaders Online. Leaders Online informeert leidinggevenden over relevante ontwikkelingen (zoals social media, de nieuwe generatie medewerkers) en geeft hen daarbij concrete handvatten hoe ze de mogelijkheden ervan - samen met hun team - kunnen benutten voor hun eigen organisatie. Dat doet Leaders Online onder andere met workshops, presentaties en online cursussen. Voor Management Team schrijft zij over managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden