Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Kjeld Aij - Dé baas bestaat niet meer

Het concept van 'de alleswetende baas', die vertelt hoe iemand anders zijn werk moet doen, is aan het vervagen. Bij leidinggeven draait het steeds meer om verbinding en gelijkwaardigheid. Hoe pas je je rol hierop aan?

Kjeld Aij | 1 november 2017 | 1-2 minuten leestijd

Leidinggeven is vooral een kwestie van inspireren en motiveren geworden. Je komt dus niet meer weg met egocentrisme, ijdelheid, gemakzucht en kortetermijndenken. Wil je je ambities blijven waarmaken en je organisatie wendbaar en bestuurbaar houden? Dan zul je je visie en ideeën op een andere manier moeten introduceren en je gedrag moeten aanpassen.

Hoe? Wees bescheiden en open. Zorg voor een constante dialoog met je medewerkers en toon je direct betrokken bij hun ontwikkeling. Check ook of dat wat je doet echt waarde heeft voor de klant (de burger, de patiënt of wie je doelgroep ook is). Zo kantelt je perspectief: van verticaal leidinggeven naar horizontaal aansturen op basis van gezag (in plaats van macht), inspireren (in plaats van afdwingen) en beheren (in plaats van beheersen).

Mijn persoonlijke idee van leiderschap is dat de begrippen ‘vertrouwen’ en ‘kwetsbaarheid’ steeds meer nadruk zullen krijgen. Een sterke leider is in mijn ogen iemand die de kunst verstaat om rationele én relationele aspecten in evenwicht te houden: ziel versus zakelijkheid, ontwikkeling versus techniek.

Door dr. Kjeld Aij, directeur van de divisie Acute Zorg bij VU medisch centrum en gepromoveerd op de rol van leiderschapsgedrag bij een succesvolle en duurzame toepassing van lean principes in ziekenhuizen. Als auteur van het boek Wie vraagt wordt beter! treedt Kjeld graag op als spreker en workshopleider.

Over Kjeld Aij

dr. Kjeld Harald Aij, MBA is zowel verpleegkundige als bedrijfskundige en heeft ruim twintig jaar ervaring in de gezondheidszorg. Sinds 2020 bekleedt hij een directiefunctie bij Erasmus MC. Verder verzorgt hij trainingen over leiderschap, verandermanagement en lean denken en werken. Onlangs verscheen zijn boek Ter observatie - Grip op de zorg in 44 praktijkverhalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden