Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

De simpele boodschap van het Egelprincipe

Topmanagers zijn geen homogene groep. Het zijn wat aanleg en voorkeuren betreft zeer verschillende mensen. Een open deur? Misschien. Maar toch gaan ook in 2009 nog veel te veel management development programma´s uit van het ‘eenheidsworstprincipe’. Dat is de reden waarom talenten meestal door standaard ontwikkelingsprogramma’s worden gehaald, zonder te kijken naar persoonlijke aanleg, passies en drijfveren.

Ralf Knegtmans | 18 mei 2009 | 2-3 minuten leestijd

En dat is zonde, weggegooid geld, zegt Marjon Oosterhout in haar pas verschenen boek Vliegen op eigen kracht. Zij heeft zich daarbij mede laten inspireren door de uitgangspunten van de Amerikaanse schrijver Jim Collins. Oosterhout verwijst naar het onderzoek uit het succesvolle Good to Great waarin zes eigenschappen worden geïdentificeerd die excellent presterende organisaties onderscheiden van goed presterende bedrijven. Een van de eigenschappen is het zogenaamde ‘hedgehog concept’. Het ‘egelprincipe’ in goed Nederlands.

Het grootste talent van de egel is zonder twijfel zijn vermogen om zich razendsnel op te rollen wanneer er gevaar dreigt. Collins ziet hier een parallel met succesvolle bedrijven, namelijk de focus op datgene waar ze het best in zijn of kunnen worden, en de focus op zaken waar binnen de eigen organisatie evidente passie voor bestaat. Oosterhout concludeert dat dit laatste principe ook van toepassing is op getalenteerde individuen. Mensen die werk doen waar ze passie voor hebben, hebben meer zelfvertrouwen, presteren beter en hebben meer succes. In haar ogen hebben activiteiten die individuen helpen hun talenten verder te ontwikkelen veel meer effect dan activiteiten die proberen kwaliteiten te ontwikkelen waarvoor geen passie of aanleg aanwezig is.

Het lijkt daarom zinvol om organisaties en individuen in dit licht inzicht te geven waar ze goed in zijn en waar ze, op termijn, het beste in zouden kunnen worden. Dat kan als consequentie hebben dat een talent wel professionele of persoonlijke groei nastreeft (bijvoorbeeld door zich te specialiseren), maar de hiërarchische ladder niet verder wil beklimmen omdat die beklimming simpelweg niet past bij de eigen kwaliteiten en talenten. Oosterhout hanteert een helder ontwikkelingsmodel om die mogelijke groei in kaart te brengen. Ze onderscheidt vijf simpele elementen die moeten leiden tot dieper zelfinzicht en vervolgens tot zelfontplooiing: passie, aspiratie en ambitie, kwaliteiten en talenten, zelfvertrouwen, inzicht in waar men niet goed in is, en het nut van het netwerk.

Oosterhout heeft een praktisch boek geschreven voor iedereen die zich bezig houdt met talentontwikkeling. Ze zet in heldere en begrijpelijke taal uiteen hoe je er zelf achter kunt komen wat bij je past en op welke wijze je je talenten het best kunt inzetten om je ambities te realiseren. Omdat ze geen enkele poging doet om zaken te bedekken onder een sluier van complexiteit, zullen veel bedrijven haar boodschap als een open deur ervaren en er verder geen acht op slaan. Volkomen onterecht! Want helaas leert de praktijk dat nog niet de helft van de bedrijven serieus werk maakt van maatwerk bij de talentontwikkeling. Of zoals de auteur in niet mis te verstane woorden stelt: ‘Common sense does not mean common practice.’

Over Ralf Knegtmans
Ralf Knegtmans is Managing Partner en mede-eigenaar van De Vroedt & Thierry: een van de oudste executive search-bureaus van Nederland met een ruim 35-jarige historie. Dit gerenommeerde bureau richt zich van oudsher op het vervullen van senior management- en directiefuncties en het formeren van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht. Ralf Knegtmans studeerde rechten (UvA) en volgde postacademisch onderwijs (kopstudie Bedrijfskunde) aan de Nyenrode Business University en aan IMD te Lausanne (Business Marketing). In 2005 leverde Knegtmans een bijdrage aan het door de Nederlandse Federatie van Management geïnitieerde boek 'Top Potentials in organisaties' (Koninklijke van Gorcum). In 2007 deed hij een uitgebreid onderzoek naar de doorslaggevende eigenschappen van toptalent. Verschillende CEO's, commissarissen, wetenschappers en toptalenten uit allerlei werelden werden aan de tand gevoeld. Het resultaat is het door uitgeverij Boom uitgegeven boek Toptalent: De 9 universele criteria van toptalent. Naast zijn activiteiten voor De Vroedt & Thierry leverde Ralf Knegtmans de afgelopen jaren periodiek als columnist bijdragen aan o.a. het Financieele Dagblad (www.fd.nl), De Financiële Telegraaf, Management Team en Managementboek Magazine. Verder is Knegtmans wekelijks te gast bij Business News Radio (BNR) in het programma Aan de slag met Paul van Liempt. Wilt u reageren? @ralfknegtmans

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden