Van Jan (die af is van het woord transitie), Joris (ik doe het even anders), Ruud (wat Jan zegt), Martijn (logisch, je bent permanent bèta of je bent dat niet), van Hans & Patrick (de Musk way or no way), Rob (wij zijn anders, daarom), van Arend (mijn eigen aannames moesten veranderen). En toen droomde ik mezelf even af.
Sinds Nederland de wederopbouw afrondde en het ingenieursmanagement voorzichtig inruilde voor wat zo diffuus algemeen management ging heten, schijnen we te moeten veranderen. Is het niet vanwege de hevige turbulentie, dan is het wel weer omdat mondialisering dat absoluut vereist. Is het niet de hypercompetitie die je moet vrezen, dan is het toch wel handig als je op zoek gaat naar een heerlijke rustige blauwe oceaan. Dan moeten we weer outsourcen, en een decade later is insourcen weer een must. Op dit moment is het agile wat de klok slaat, maar reken er maar op dat over een paar jaar unwavering of iets dergelijks helemaal hot is. Eigenlijk is het enige dat niet hoeft te veranderen, het veranderen zelf is. Terwijl juist dat nou wel eens zou moeten veranderen!
Waarom zouden we niet moeten veranderen? Nou, allereerst omdat iets moet niet automatisch betekent dat iets ook lukt. Integendeel zelfs. De meeste veranderingstrajecten sterven in schoonheid. En dat terwijl nu juist de vakliteratuur tot in detail beschrijft hoe het moet. Hoe ironisch. Temeer omdat elke mislukking niet het sein is om even pas op de plaats te maken, maar het startsein voor weer een nieuwe noodzakelijke verandering.
En als een verandering wel eens lukt, blijkt dat succes niet meer dan de inleiding op een nieuw probleem dat om een oplossing schreeuwt. Of blijkt de verandering te hebben geleid tot een oplossing voor een niet meer bestaand probleem, want tsja, alles verandert tegenwoordig met de snelheid van het licht, daar valt gewoon niet tegenaan te veranderen.
En wie de tijd neemt uit te zoomen, zal zien dat er eigenlijk niet zo heel veel verandert. Alle veranderactiviteiten ten spijt. Zo constateerde Bas Heijne tijdens het samenstellen van een bundel verzamelde columns dat de thema’s van toen nog altijd de thema’s van nu zijn. In de wereld van management & bedrijf is dat op de keper beschouwd niet anders. De opbrengsten moeten nog steeds groter zijn dan de kosten, het koffieapparaat is nog steeds de plek waar echt wordt gecommuniceerd, zelfs het volkomen achterhaalde papieren boek is weer terug van nooit weggeweest om al ‘binge readend’ te worden geconsumeerd.
Trouwens, hoe vaak lees je niet dat het bij veranderen gaat om de reis, en niet om het doel. Meer aansporing heb je als manager toch niet nodig om de koffers te pakken? Hup, de boer op! Lekker veranderen aan het strand, van strandtent naar branding, in de bergen, met het Vakantieboek voor managers in de hand, of dwalend door het moois dat zo veel steden te bieden hebben. Tot in september, weliswaar verander-moe maar lekker uitgerust!
Pierre Pieterse, hoofdredacteur Managementboek Magazine.
Over Pierre Pieterse
Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.