Freud, Wenen en de ontdekking van de moderne geest
Freud is zo’n wetenschapper van wie je maar een paar dingen weet en zelfs die niet precies: Oedipuscomplex, penisnijd, anale fase, superego, eros en thanatos. Maar waar die termen vandaan komen, wat ze inhouden en wat ze met elkaar te maken hebben? En met het Wenen van begin twintigste eeuw? En met de moderne natuurkunde? Frank Tallis vertelt het allemaal.
Heel Freuds denkraam wordt in dit boek een eenheid. Hoe het leven lijden en falen is en de mens houvast zoekt in symbolen en religie. Hoe het verlangen naar straf en beloning en liefde van de grote vader een transformatie is van het Oedipuscomplex. Dat dromen dagresten zijn, gestuurd door wensen, verlangens en angsten. Dat de mens(heid) wordt voortgedreven door twee bepalende driften: een levensdrift en een doodsdrift. Streven naar nieuwe energie en voortzetting en streven naar beëindiging, bewust of onbewust.
Een boek dat je van je voeten blaast en doet duizelen. Het is een van de beste en indrukwekkendste boeken die ik ooit las.
Wraak op het verzet
De gevangenen van Kamp Vught, Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals de officiële naam luidde, hoorden begin september 1944 de bevrijdingslegers dichterbij komen. Nog even volhouden, dachten ze, dan is het leed geleden. Dan stoppen de executies van onze vrienden verzetsstrijders. Dan is het lijden in de bunker voorbij.
Maar het pakte anders uit. De Duitsers regelden een paar treinen en transporteerden de ruim 3450 gevangenen, veelal mannen en vrouwen uit het verzet, naar Duitsland om maar te voldoen aan het bevel van Himmler dat geen gevangene in handen mocht vallen van de bevrijders. Het werd een krankzinnige reis langs diverse concentratiekampen in veewagons zonder voedsel of water, een tijd van zware slavenarbeid, ellende en ziekte en ten slotte dodenmarsen.
Van Liempt legt het lot van deze mannen en vrouwen minutieus vast. Een zeer leesbaar boek. Laat dat maar aan Van Liempt over.
Autobiografie van een flat
Rotterdam, 1941. In de platgebombardeerde stad vinden de ouders van Otto de Kat een flat, drie hoog, in de buurt van de Kralingse Plas. Ze zijn net getrouwd en hun zoons, Karel en Otto, zullen pas twee en vijf jaar later geboren worden en opgroeien in diezelfde flat. Een onbezorgde jeugd zonder dissonanten. Het ouderlijk huis blijft decennia lang het ouderlijk huis, tot 2010, wanneer Otto’s moeder overlijdt en de flat verkocht moet worden. En leeggehaald. De broers verdelen de spullen, die stuk voor stuk herinneringen oproepen.
Dertien jaar later koopt Otto de flatwoning terug, neemt er zijn intrek en schrijft er dit bijzondere prachtboek over. Over de flat, zijn jeugd, zijn ouders en broer. Over het leven. Uiteraard staat het bol van de persoonlijke herinneringen. Maar het knappe van dit boek is de universele waarde: we groeien allemaal ergens op, moeten allemaal eens ons ouderlijk huis leeghalen, hebben allemaal dierbare jeugdherinneringen op ons netvlies staan. Otto de Kat beschrijft het. Herkenbaar, ontroerend en wonderschoon.
Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.