Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Churchill’s leerling

Met de regelmaat van de klok verschijnen er biografieën over grote leiders. Maar zeldzaam is dat een modern, gerespecteerd leider een biografie schrijft over zijn held, zijn (leer)meester. Boris Johnson heeft dit gedaan over zijn leermeester Winston Churchill in De Churchill factor (‘Hoe één man geschiedenis schreef’).

Bertrand Weegenaar | 13 april 2015 | 1-2 minuten leestijd

Winston Churchill was gedurende meer dan veertig jaar toonaangevend Engels politicus en (internationaal) staatsman. Boris Johnson is politicus, nu burgemeester van Londen en hij zal één van de belangrijkste kandidaten zijn voor de opvolging van David Cameron als premier van Engeland. Beiden zijn naast politicus ook schrijver.

De Churchill factor is geen doorsnee of gewone biografie. Johnson steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken. Hij vervlecht het roerige leven van Churchill met het heden. Wat mooie contrasten en overeenkomsten oplevert. Centraal in de biografie staat de periode van de Tweede Wereldoorlog, Churchills finest hour. In de periode van zijn eerste premierschap staat het motiveren van de Engelse bevolking tegen de Duitse druk centraal. Dan heeft Churchill er al een half decennium volwassen leven op zitten.

Als zoon van een politicus en Amerikaanse ster zoekt de jonge Churchill als militair én journalist het avontuur in koloniaal India en Zuid-Afrika. (voor een beeld van Churchill in de Zuid-Afrika lees: De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek). Zijn eerste ministerschap gedurende de Eerste Wereldoorlog is geen succes. In de periode tussen beide oorlogen is Churchill soms minister maar vaker lid van het Parlement en veelschrijver. Hij blijkt over een voor Johnson jaloersmakende werkzucht en arbeidsethos te beschikken.

Ga in dit boek niet op zoek naar kritische noten over een groot staatsman. Johnson verdedigt Churchill ook op momenten dat grote historische beslissingen genomen moesten worden. De tegenstanders van Johnson kunnen de komende maanden hun borst nat maken. Hij heeft de leiderschapslessen van Churchill goed bestudeerd en ze in Londen geoefend. Engeland kon zo maar eens aan zijn voeten gaan liggen. Daar heeft hij gelukkig geen wereldoorlog voor nodig.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. In 2020-2021 schreef hij 8 artikelen Uit de boeken voor jonge leiders. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden