Hoogbegaafdheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je draai in je werkende leven niet kunt vinden. Nog steeds weten veel mensen, waaronder hoogbegaafden zelf, namelijk helemaal niet wat hoogbegaafdheid eigenlijk is.
Er wordt nog te vaak gedacht dat hoogbegaafdheid alleen een IQ-kwestie is. Dat het altijd van die superslimme professoren zijn die overal succesvol in zijn. Maar de realiteit is dat je als hoogbegaafde anders bedraad bent en daarom juist bepaalde valkuilen kunt ervaren die een voedingsbodem vormen voor conflicten. Denk aan:
- Snel verveeld raken in je werk. Soms al binnen drie maanden na het starten met je zoveelste nieuwe baan;
- Jezelf volledig hebben aangepast. Als gevolg ontstaan vraagstukken als: ‘Wie ben ik en wat wil ik?' en ‘Waar doe ik het eigenlijk voor?';
- Het ervaren van eenzaamheid en miscommunicatie. Juist omdat je zo anders bent, is het lastig de connectie met collega's en leidinggevenden te maken en begrijp je elkaar soms echt niet.
Gelukkig kun je ook vooral de positieve kanten van hoogbegaafdheid gaan benutten. Dit doe je door de volgende drie principes toe te passen in je werkende leven.
1. Het principe van zelfkennis
De oplossing begint altijd bij het jezelf beter leren kennen. Neem daarin ook de herkenning die je vindt in hoogbegaafdheid mee. Zelfs al twijfel je hier nog over. Ontdek wat jou anders maakt en hoe je dat op een positieve wijze kunt inzetten.
Vanuit deze zelfkennis kun je met het tweede principe aan de slag.
2. Werken op jouw voorwaarden
Als je beter weet wie je bent, zie je gemakkelijker wat jij nodig hebt in de werkende omgeving. Zo kun je herkennen dat je meer uitdaging in je werk nodig hebt en onderzoeken hoe je dit het beste kunt vormgeven. Je kunt het gesprek aangaan met je leidinggevende om te benoemen wat je nu weet over jezelf, zodat jullie elkaar beter gaan begrijpen.
Misschien denk je in het begin dat wat jij wilt niet mogelijk is, maar je gaat je verbazen hoeveel er wel mogelijk is als je jouw wensen gaat uiten.
Of je komt dan tot de conclusie dat wat jij wilt niet kan en dat de werkomgeving niet (meer) bij jou past. Dat is helemaal niet erg. Ook niet als dit al na drie maanden duidelijk wordt. Het is namelijk net zo belangrijk dat je ergens op tijd weer weggaat.
3. Op tijd weer weggaan
Want naast de extreme jobhoppers, zijn er genoeg hoogbegaafden die veel te lang blijven zitten op een plek die wringt.
Dat staat je in de weg van het vinden van een plek die bij jou past. En voor je baas is het ook niet wenselijk als je blijft omdat de kans dat jij uitvalt, gaat disfunctioneren of in conflicten terecht komt steeds groter wordt. Wees daarom eerlijk naar jezelf als het gaat om de vraag: ‘Ben ik hier wel op mijn plek?'
Wil je jouw werk gaan vormgeven zodat het wel bij je past? Ga dan aan de slag met de drie principes uit het boek Nooit meer ruzie met je baas. Hoe mooi is het als jij en anderen gaan zien tot hoeveel jij echt in staat bent. Hoe fijn is het als je straks jouw gaven benut en elke dag met plezier naar je werk gaat?
Ik bied je graag de heldere inzichten over wat hoogbegaafdheid is en voor jou betekent, en de praktische tools om daar wat mee te doen. Jouw gaven verdienen het namelijk om benut te worden.
Adrienne van den Bos is coach, auteur en de oprichter van Gifted People. Ze helpt andersdenkende hoogbegaafden om hun leven in te richten zoals dat bij hen past. Vanuit Gifted People inspireert ze dagelijks duizenden mensen en biedt ze een plek waar hoogbegaafden zichzelf verder kunnen ontwikkelen en gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Ze is de auteur van Nooit meer ruzie met je baas.
Preview
Nooit meer ruzie met je baas - Hoe je als hoogbegaafde werk vindt dat past
Loop je in je werk tegen verveling, onbegrip en conflicten aan? Loop je steeds al tien denkstappen voor waardoor je gevoelsmatig op de rem blijft staan? Dan is het interessant om je te gaan verdiepen in hoogbegaafdheid.