Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Mentale Innovatie - Zet het leven naar je hand

Mentale Innovatie helpt je bij het vinden van antwoorden op vragen aan jezelf. Op basis van de pijlers passie, weerbaarheid en zelfeffectiviteit bouwen de auteurs een verhaal op dat je helpt om het denken over zelfontwikkeling om te zetten in doen. Een preview.

Hans van Breukelen | 7 mei 2021 | 3-4 minuten leestijd

Het geluk van pech in het leven is dat jij kunt bepalen hoe je ermee omgaat. De een wordt overmand door verdriet en de ander weet mensen nog te inspireren terwijl het noodlot hem boven het hoofd hangt. Als je je niet ‘door het leven wilt laten pakken', blijf je voor jezelf perspectief houden, blijf je flexibel.

Dat hebben we kunnen zien bij mensen in de vitale beroepen tijdens de corona-uitbraak. De helden in ziekenhuizen en zorginstellingen die alles hebben gedaan om mensen te redden. Of leerkrachten die alles in het werk stelden om via de digitale snelweg hun leerlingen te onderwijzen. Het nieuwe thuiswerken voor vele werknemers. En natuurlijk de ouders die een totaal nieuw levensritme moesten ervaren.

In de crisis bleek hoe flexibel mensen zijn. Hoeveel onvermoede mogelijkheden mensen hebben. Individueel en samen hebben we de schouders eronder gezet om het dagelijks leven op gang te houden. Daarvoor moesten we oude werkvormen loslaten en nieuwe ontwikkelen.

Van pech naar succes

Innovatie is vernieuwing: oude patronen, oude systemen loslaten en vervangen door andere. Bij technische innovatie zul je denken aan zaken als het internet, de smartphone en social media. Sociale innovatie hangt met technische innovatie samen en omvat onder meer veranderende ideeën over het milieu, democratie en economie.

Wat is dan mentale innovatie? Het loslaten van oud gedrag en overtuigingen omdat je ziet dat ze niet meer voor je werken. Ze maken je inflexibel, je wordt lusteloos en moe, je voelt je alsof je niet meer tegen de stroom in kunt zwemmen.

Mentale innovatie kan je helpen om uit een gevoel van stilstand of achteruitgang te komen. Het is ook een manier om in een modus van voortdurende verbetering te komen, zonder dat je wordt voortgejaagd door omstandigheden die je niet kunt beïnvloeden. Het geeft je controle over je eigen verandertempo.

Het begrip past in deze tijd, waarin we veel over technische en sociale innovatie spreken. Voor ons is het een waarachtige en zinvolle invulling geven aan je leven. Duurzaam bewegen naar een leven zonder beperkingen, op basis van zelfeffectiviteit, bevlogenheid en doorzettingsvermogen.

Persoonlijk zijn we nog steeds in beweging en werken aan onze individuele mentale innovatie. ‘Een leven zonder beperkingen' is immers net zoiets als ‘geluk': je streeft ernaar maar het is geen eindstreep. Wel creëren we ruimte om wegen in te slaan waar we blij van worden of waar anderen gelukkiger van worden. Dat gaat in kleine stappen, in een combinatie van zelfkennis (wat past bij mij) en kansdenken (wat kan mij verder helpen).

In ons boek reiken we handvatten aan om te reflecteren en te oefenen. Om eens goed in de spiegel te kijken en jezelf de juiste vragen te stellen. We zijn ervan overtuigd dat zelfreflectie de basis van succes is. Door jezelf de juiste vragen te stellen kom je dichter bij je essentie, en zie je tegelijk nieuwe mogelijkheden om te bewegen en je te ontwikkelen.

Van individueel succes naar teamsucces

Bedrijven en organisaties bestaan uit mensen. Een van de belangrijkste pijlers, wellicht zelfs de enige, om de innovatiekracht binnen bedrijven en organisaties te verbeteren is dan ook het stimuleren van de mentale innovatiekracht van medewerkers. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat een mindset van optimisme, creativiteit en weerbaarheid een fundamentele bijdrage levert aan de innovatiekracht en uiteindelijk zelfs het voortbestaan van een bedrijf.

Dit boek is geschreven voor mensen in organisaties: of je nu medewerker, manager of leider bent, je zult met deze thema's te maken krijgen. Het is goed om vanuit directie, HR of midden-management een beeld te hebben van wat mentale innovatie kan betekenen. Maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen die willen groeien, flexibel willen meebewegen met veranderende omstandigheden, en gelukkiger en tevredener met anderen willen samenwerken. 

Over Hans van Breukelen
Hans van Breukelen was keeper bij FC Utrecht, PSV en het Nederlands elftal. De laatste jaren specialiseert hij zich in trainingen voor het bedrijfsleven en wedijvert hij voor een beter opleidingsprogramma voor jonge voetballers. Zijn vorige boek heette 'Winnen!'
Over Bas Kodden

Bas Kodden is leiderschapscoach, managementwetenschapper en een van Nederlands meest gevraagde trainers in leiderschap en verandering. Hij verzorgt nationaal en internationaal lezingen op het gebied van leiderschap en bevlogenheid en is als hoogleraar leiderschap- & managementontwikkeling verbonden aan Nyenrode Business Universiteit.

Over Benno Diederiks

Benno Diederiks is een zeer ervaren Master Executive coach, talentontwikkelaar en schrijver. Hij werkt met en voor executives, DGA's, HR-managers; alleen en in samenwerking met een aantal landelijke trainingsbureaus.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Hans van Breukelen, Bas Kodden, Benno Diederiks
Mentale Innovatie

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden