Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Macht en politiek in besluitvorming - Gids voor een gezamenlijke aanpak

‘Macht en politiek in besluitvorming’ is een boek over besluitvorming in organisaties. In het bijzonder over besluitvorming die de verstarrend werkt door verkeerde, ongezonde machtsverhoudingen en politieke spelletjes waardoor de organisatie vastloopt. De auteur - Martin Hetebrij - vertelt waarom je zijn boek zou moeten lezen.

Martin Hetebrij | 1 november 2023 | 1-2 minuten leestijd

Je moet dit boek vooral lezen als in jouw organisatie sprake is van machtspelletjes en wantrouwen. Als veel besluitvormingsprocessen uit gedoe bestaan, waar besluiten steeds maar worden uitgesteld en eenmaal genomen toch niet worden uitgevoerd. Als besluiten worden doorgedrukt en professionele deskundigheid genegeerd. Als macht en eigenbelang overheersen en de inbreng van deskundigheid beletten, en als hoog en laag tegenover elkaar staan en hun eigen gang gaan. Als informele macht overheerst en die de innovatie belemmert, of als het door gepolitiseerde tegenstellingen ontbreekt aan mogelijkheden om te innoveren. En als je wat aan die dingen wilt doen.

Machtsgebruik

Macht is een onmisbaar drukmiddel bij besluitvorming, zowel door en binnen de overheid als in organisaties daarbuiten. De druk die ermee kan worden uitgeoefend leent zich helaas ook goed voor machtsmisbruik en machtsspelletjes. Om dat te voorkomen vraagt machtsgebruik een grote doordachtheid en bespreekbaarheid. Hiermee bedoel ik dat mensen in organisaties beter zicht krijgen op besluitvormingskeuzes en de plaats van macht daarin. Helaas ontbreken die maar al te vaak, niet alleen bij de overheid maar ook in organisaties. Dan gaan machtsspelletjes de bespreekbaarheid ervan belemmeren en maken ze ruimte voor een voortgaand en ongestraft machtsmisbruik. Inzet van dit boek is daar wat aan te doen. Met als praktisch aangrijpingspunt de mogelijkheden om doordachtheid en bespreekbaarheid van besluitvorming te vergroten, en daarmee zowel de effectiviteit als het onderling vertrouwen van elkaar.

 Wat heb je geleerd na het lezen?

- Je zicht op macht en besluitvorming is verscherpt, enerzijds je zicht op wat daarin fout gaat, anderzijds op wat daaraan te doen is.

- Door dat betere zicht heb je ook een grotere weerbaarheid tegen politiek spel ontwikkeld, meer vermogen om geen speelbal daarin te worden.

- Of je nu bestuurder, manager, of ervaren professional bent, je hebt een goed overzicht gekregen van heel praktische mogelijkheden om besluitvorming en daarmee ook de inzet van macht naar een hoger niveau te tillen.

Over Martin Hetebrij

Martin Hetebrij werkt vanaf 1990 aan de ontwikkeling van communicatief management, zijn theorie over de werking van macht en communicatie in organisaties. Martin Hetebrij is mede-grondlegger van trainings- en adviesbureau De Politieke Dimensie. Hij heeft daarover drie boeken geschreven, van meer theoretisch naar meer praktisch.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden