Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Strategisch Performance Management

Strategisch Performance management biedt een aanpak voor (her)startende ondernemers bij het formuleren van de strategie en de implementatie ervan. Hoe dat in zijn werk gaat leest u in deze preview van de hand van Dries van Nieuwenhuyse.

Dries Van Nieuwenhuyse | 10 februari 2016 | 3-4 minuten leestijd

Zowat alle handboeken Strategisch Management zien strategie als een bewust proces van idee tot plan tot realisatie en (bij)sturing. Dit doet vermoeden dat het maken van een schitterend plan en dito ontwerp, de sleutel tot wederkerend succes is. Maar is dat wel zo? Wordt de handvol ondernemingen dat steeds als voorbeeld hiervan geciteerd wordt, niet te veel pas aangehaald wanneer ze reeds succes hebben en vervolgens beter plannen en zich organiseren om herhaaldelijk succes te boeken? Zijn bedrijven succesvol omwille van hun strategie of vinden we de strategie van succesvolle bedrijven per definitie goed, omdat ze goede resultaten oplevert? Wat is hier nu oorzaak en wat is het gevolg?

Bottom-up en Top-down

Dit boek toont net aan dat een wisselwerking tussen een bottom-up ‘ontdekken’ en een top-down ‘ontwikkelen’ wel eens de sleutel tot wederkerend succes zou kunnen zijn. We ‘ontdekken’ spontaan eerst waar we goed in zijn, zien dan in welke mate er hiervoor nog een gat in de markt te bespeuren valt om vervolgens finale keuzes te maken bij de positionering. Dit komt grotendeels neer op Performance management. Na een voldoende lange puberteit, komt een onderneming dan tot volwassenheid en het inzicht dat structuur en planning de creativiteit uiteindelijk institutionaliseert en de organisatie ondersteunt bij de uitvoering van haar strategie. Juist dan zal het ‘ontwerpen’, het verschil helpen maken. Hier komt Strategisch Management naar voren.

Evenwicht

Strategisch Performance Management reikt werkbare zienswijzen en methoden aan die ondernemers helpen om tot een gezond evenwicht te komen tussen het creatieve, spontane en organische ‘ontdekken’ en het strakke, planmatige ‘ontwerpen’. Zie het als een kabelbaan die continu zowel top-down als bottom-up de onderneming succesvol maakt in de formulering en de uitvoering van haar strategische keuzes. Beide bewegingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar.

Zelf aan de slag

Ons boek leert naar ondernemen kijken om zelf (in) te (leren) zien, veeleer dan alles aan te wijzen. Daardoor sluit de volgorde van de uitdagingen en keuzes perfect aan bij de intuïtieve, organische groei van ondernemingen, die eerder de regel is, dan de uitzondering. Elk hoofdstuk bevat concrete tips om zelf aan de slag te gaan en suggereert een pragmatische aanpak die aantoont hoe daar zelf effectief aan te beginnen

Voor beginners… en voor gevorderden

Alle gepresenteerde materiaal werd de voorbije jaren uitvoerig gebruikt en getest door zo’n 2500 studenten aan Hogeschool Gent als inleiding tot strategisch management en doorstond de eenvoudigheidstest met glans. Het gezonde evenwicht tussen theorie en praktijk wordt daarbij het meest gesmaakt. Je kunt er daadwerkelijk mee aan de slag.

Mosterd

Om de relevantie van de inhoud zo optimaal mogelijk te verzekeren leverden zo’n 15 gastauteurs een bijdrage vanuit hun vakdomein of specifieke kennnis. Kwestie van de mosterd te halen, waar die zit. Zo wordt aangetoond hoe Marketing, HR, IT, budgettering, portfolio management ook op hun manier kritieke succesfactoren kunnen vormen voor succesvolle ondernemingen.

Vier op een rij

Strategisch Performance Management is mijn vierde boek op rij rond Performance Management en kan gezien worden als afronding van het Performance Management-verhaal dat een samengaan is van vier soorten intelligentie die een ander tijdsaspect bestrijken. Daarbij wordt een kloof door de tijd overbrugd die gaat van de toekomst (Strategische Intelligentie), naar het verleden (Business Intelligence) over het heden (Financiële Intelligentie) en van het verleden terug naar de toekomst (Analytische Intelligentie).

Ondernemen

Ons boek combineert de noodzakelijke disciplines van Strategisch Management en Performance Management als handvatten om de strategie gepast te formuleren en dan ook daadwerkelijk in de praktijk om te zetten en de onderneming op een continue manier waarde te laten creëren. En daar is het nu bij ondernemen net om te doen…

Dries van Nieuwenhuyse doceert Strategisch Management aan HoGent en is betrokken bij verschillende andere onderwijsinstellingen. Daarnaast is hij zelfstandig adviseur. Samen met Ann-Sophie Bouckaert schreef hij Strategisch Performance Management.

Over Dries van Nieuwenhuyse
Dries Van Nieuwenhuyse doceert Strategisch Management aan HoGent. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de programmacyclus Corporate Performance Management aan de EHSAL Management School (Odisee) en is er gastdocent. Hij is Fellow van het Hogenheuvelcollege (Katholieke Universiteit Leuven) en onderzoeker aan Thomas More. Hij is zelf ondernemer en combineert zijn academische loopbaan met zelfstandige adviesverlening rond strategieformulering en strategierealisatie aan vooraanstaande bedrijven vanuit zijn onderneming Athene Consult.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Dries van Nieuwenhuyse, Ann-Sophie Bouckaert
Strategisch Performance Management
Dries van Nieuwenhuyse, Dave Vanhoudt
Performance management
Dries van Nieuwenhuyse, Simonne Vermeylen, Philippe Devos
Systemisch Performance Management

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden