Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Leiderschap van de programmamanager

Ben je programmamanager en wil je aan de slag met de ontwikkeling van je leiderschap? Of wil je programmamanager worden en vraag je je af wat dat qua leiderschap van je vraagt? Dan is dit boek van Björn Prevaas, Jo Bos en Helmuth Stoop een must-read. Een preview.

Björn Prevaas | 21 januari 2019 | 3-5 minuten leestijd

Steeds meer organisaties gebruiken programma’s om doelen te realiseren en veranderingen tot stand te brengen. Programma’s helpen om die doelen met de goede focus, energie, structuur en samenhang te benaderen. Werken met programma’s is een bijzondere manier van samenwerken die, als je hem op de goede manier inzet, heel goed past bij deze tijd van snelle veranderingen.

Het Leiderschap van de programmamanager draagt in belangrijke mate bij aan het succes van een programma. We hebben mooie voorbeelden gezien van programmamanagers die weten waar ze voor staan en met visie, passie en moed opereren. Die hun opdrachtgevers durven te ‘challengen’, maar ook weten waar de grens ligt. Die een goede balans vinden tussen zelfverzekerdheid en kwetsbaarheid. Die dienstbaar zijn en anderen helpen zich te ontwikkelen in hun rol. Die balanceren tussen een focus op kortetermijnresultaten en langetermijneffecten, tussen koersvast zijn en toch voldoende flexibel.

Wij zijn ervan overtuigd dat goed leiderschap en succesvol programmamanagement onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De complexiteit en de dynamiek van programma’s vragen van programmamanagers dat ze stevig in hun schoenen staan. Het is daarbij essentieel te weten wat je basis is, waar je in gelooft, wat onvervreemdbaar van jou is en wat je kleur geeft. Een sterke professionele identiteit en stevig geankerd leiderschap vormen de basis van de rol.

Met dit boek willen we je aanzetten tot nadenken over je eigen leiderschap, je rolopvatting en je rolinvulling wanneer je deze rol inneemt, of gaat vervullen. We willen je helpen je eigen professionele norm diepgaander aan te boren én je bewustzijn te vergroten over je rol als leider en hoe je die kunt ontwikkelen. Daarmee hopen we dat je (nog) meer plezier gaat beleven aan je werk. Als we daarin slagen, dan hebben wij óns doel bereikt.

We hebben daarvoor gekeken naar de soms lastig te grijpen kenmerken van succesvolle en minder succesvolle programmamanagers, onder meer door ons oor te luisteren te leggen bij de mensen die dit vak elke dag uitoefenen. We interviewden zeventien van hen en kropen in hun huid om hun eigenheid te vangen in een serie portretten. Daaruit destilleerden we veertien thema’s voor het leiderschap van de programmamanager:

1. Kleur bekennen

2. Je inleven in de situatie

3. Werken vanuit een visie

4. Dienstbaar handelen

5. Moed en kwetsbaarheid tonen

6. Mensen en belangen verbinden

7. Omgaan met macht en gezag

8. Bouwen aan vertrouwen

9. Je integriteit onderhouden

10. Eigenaarschap creëren

11. Jezelf en anderen ontwikkelen

12. Vitaal zijn en voor jezelf zorgen

13. Weerstand, spanning en conflict hanteren

14. Je schaduwkant (h)erkennen

Wanneer we de thema’s bespreken, wandelen we langs oude wijsheden en nieuwe inzichten. We refereren aan boeken waarin je achtergronden kunt vinden en aan de verhalen uit de interviews en onze adviespraktijk. We hopen dat deze reis je inzichten geeft waarmee jij in je professionele en mogelijk ook persoonlijke leven iets kunt. Bij leiderschap gaat het om meer dan jezelf, maar het begint wel bij jezelf.

Is het leiderschap van de programmamanager nu zo anders dan dat van andere typen managers, zoals een project- of lijnmanager? Ja en nee. Een aantal thema’s is ook van belang voor andere management- of leiderschapsrollen, zoals zelfkennis, het zorgen voor je vitaliteit en het kennen van je schaduwkanten. Andere thema’s hebben een eigen inkleuring vanuit de aard van deze rol, bijvoorbeeld als het gaat om eigenaarschap creëren, je inleven in de situatie en werken vanuit een visie. De uitwerkingen, voorbeelden en reflectievragen in dit boek zijn steeds verbonden aan de praktijk van de programmamanager.

Ter geruststelling, je hoeft het boek echt niet in één keer en van kaft tot kaft te lezen. Je kunt de thema’s afzonderlijk van elkaar lezen en eruit pakken wat voor jou op dit moment interessant en waardevol is. Breng voor jezelf focus aan in waarmee je aan de slag gaat. Niet alles hoeft, en niet alles hoeft nu. Per slot van rekening moet er ook nog gewoon gewerkt worden!

Björn Prevaas is eigenaar en partner van Good Work Company. Hij heeft zo’n 15 jaar ervaring in het ontwikkelen van mensen en organisaties in project- en programmamanagement. Eerst via Twynstra Gudde, nu via zijn eigen bureau. Samen met Jo Bos en Helmuth Stoop schreef hij Leiderschap van de programmamanager.

Over Björn Prevaas

Björn begeleidt mensen, teams en organisaties om met behulp van projecten en programma’s hun strategische doelen en ingewikkelde opgaven te realiseren. Dat doet hij vanuit Good Work Company, het bureau waarvan hij samen met Manon Ruijters oprichter en eigenaar is. Hij schreef verschillende boeken over programmamanagement en onderneemt allerlei initiatieven om het vak verder te ontwikkelen.

Over Jo Bos

Jo Bos is partner van Phaos, bureau voor organisatieontwikkeling. Hij heeft jarenlange ervaring in het leiden en begeleiden van projecten en programma's. Vanuit de adviespraktijk werken Ernst Harting, Marlet Hesselink en Jo Bos intensief aan de professionalisering van projectmanagement in allerlei organisaties.

Over Helmuth Stoop
Sinds hij op 1 januari 1997 bij Twynstra Gudde binnenliep, is Helmuth Stoop verliefd geworden op de werkwijzen van project- en programmamanagement. “Het is zo’n enorm rijk gedachtegoed geworden. Daarvan plukken heel veel mensen dagelijks de vruchten bij het op- en aanpakken van complexe, tijdelijke opgaven. Iets een project of programma noemen is geen kunst, maar een opgave professioneel projectmatig of programmatisch aanpakken vraagt kunst (en vliegwerk) en kunde. De spanning tussen de eenvoud van het gedachtegoed en de weerbarstigheid in de toepassing in de praktijk is altijd voelbaar. Mijn passie en talenten liggen in het helpen van project- en programmamanagers en ambtelijke en bestuurlijke opdrachtgevers bij het omgaan met die spanning. Dat doe ik onder meer door begeleiding in de praktijk, persoonlijke coaching en teamcoaching en advisering van sleutelfiguren rond projecten en programma’s. Vanuit mijn achtergrond als bestuurs- en organisatiewetenschapper met een voorliefde voor organisatiepsychologie ben ik gefascineerd door vraagstukken omtrent governance in projecten en programma’s. Ook professionaliseer ik organisaties in project- en programmamanagement. Ik ontwikkelde Het KOMPAS©, een analyse- en diagnosemodel dat inzicht geeft in organisatiekenmerken die belemmerend en bevorderend zijn voor het werken in, aan en met programma’s. Samen met mijn collega-auteurs heb ik een actieve rol in PGM Open en diverse productontwikkelingen in het vakgebied. Na eerdere ‘kleine’ publicaties is dit boek voor mij een mijlpaal. Het onderstreept de bijzondere rol van de programmamanager. Vanuit mijn bewondering en respect voor de programmamanagers die ik ken en mijn professionele nieuwsgierigheid naar de succeskenmerken van deze bijzondere types heb ik met overgave mijn bijdrage aan dit boek geleverd.”

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden