Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Hard gaan met de beste mensen - Zo groeien Swapfiets, Bynder en Voys

Een bedrijf groeit niet met de juiste mensen maar door de juiste mensen. Het begint met een idee, maar al heel snel wordt de groeifactor van je bedrijf bepaald door de medewerkers die je hebt.

MT/Sprout | 17 juni 2019 | 3-4 minuten leestijd

Sprout neemt je in deze eerste van vier Groeigidsen mee in de wereld van het personeel. Wat is goed personeel, waar vind je ze, hoe haal je ze binnen, hoe betaal je ze en hoe laat je ze boven zichzelf uitstijgen? Met de belangrijkste voorbeelden uit de vakliteratuur, tips van succesvolle groeiondernemers, wetenschappers en voorbeelden van snelgroeiende Nederlandse bedrijven.

‘Heb je meer werk dan tijd? Twijfel dan niet: neem mensen aan. Een goed team is dé factor van exponentiële groei. Dat zie je aan de Adyens, Picnics en Coolblues. Een goed team bestaat uit mensen die qua persoonlijkheid, mindset en drive bij je passen. Vergeet ervaring, kijk of mensen slim zijn en graag willen leren. De cultuurmatch, die is belangrijk.

Klinkt misschien soft, maar je bedrijf wordt er keihard van.'

Dat schrijft Hugo de Koning, mede-oprichter van YoungCapital, in het voorwoord van de Sprout Groeigids - Hard gaan met de juiste mensen. Nederlandse groei-ondernemers komen ruimschoots aan bod in de Groeigids. Vier bedrijven worden uitgelicht met een speciale groeicase, zij vertellen over de groei van hun bedrijf met nadruk op de aspecten: recruitment, belonen, cultuur en leiderschap. Het zijn de voorbeelden van Swapfiets, Bynder, Voys en SciSports.

We beginnen de Groeigids met de beste tips voor je hiring plan. Goed personeel vinden is een waanzinnige klus. Het eerste hoofdstuk helpt je op weg. Zoals ieder hoofdstuk in deze gids plaatsen we aan het einde een korte checklist om snel naar terug te bladeren als je het even niet meer weet.

In het hoofdstuk over selectie leer je hoe je de beste keuze maakt tussen de mensen die zich melden voor je vacature. Hoe gebruik je software in je voordeel, hoe richt je het sollicitatiegesprek in en wat moet je met cv's?
Veel jonge Nederlandse bedrijven breken met slechte tradities en hebben een hele nieuwe manier bedacht om mensen een warme landing in hun onderneming te geven. Het hoofdstuk over onboarding wordt gevolgd door een hoofdstuk over de o zo belangrijke bedrijfscultuur. Hoe bedenk je hoe je bedrijfscultuur moet zijn en wat je kernwaarden zijn? We geven je het antwoord.

Je houdt je mensen alleen tevreden, productief en in de groeimodus als je ze duidelijke en eerlijke feedback geeft. In het vijfde hoofdstuk gaan we uitgebreid in op de beste manier om feedback te geven, de voordelen die dit biedt en de valkuilen die er zijn op dit vlak.

In het hoofdstuk over belonen, leggen we samen met EY uit hoe je mensen kunt belonen, wat je moet doen als je wel dure mensen wil aannemen maar de cash niet hebt en hoe transparant je moet zijn over je beloningsbeleid.

Scrum, Kanban, lean, agile, holacratisch, sociocratisch of toch Semco? De manieren om samen te werken zijn zeer uitgebreid. We lopen alle opties langs en laten je de voordelen en nadelen zien van de verschillende vormen van samenwerking.

De belangrijkste motor achter succesvolle groei is misschien wel leiderschap. Bij een goede leider komen namelijk bijna alle lijntjes samen: de visie en missie, de cultuur, de selectie van de beste mensen en meer.
Het onvermijdelijke einde. In het laatste hoofdstuk gaan we in op het afscheid dat je soms moet nemen van mensen. Hoe bouw je een goed dossier op, welk verlies pak je en wat zeg je tegen iemand die weg moet?

Sprout helpt je in deze Groeigids met een van de belangrijkste onderdelen van je start-up of scale-up: de mensen die jouw onderneming helpen groeien. Deze groeigids zet alle belangrijke feiten, adviezen en voorbeelden op een rijtje. Met hulp van de vier kennispartners: EY, nlgroeit, GoFastForward en Erasmus Centre for Entrepreneurship.

De Groeigids bespaart je de tijd die je anders zou moeten besteden aan dikke boeken, lange kennissessies, seminars en gesprekken.

Over MT/Sprout
MT/Sprout gelooft dat leiders en ondernemers zorgen voor een betere wereld. De redactie ondersteunt bij persoonlijke en professionele ontwikkeling met kennis en inspiratie.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden