Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid - Van dialoog naar rendement

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid introduceert een nieuw fenomeen: de DI Analytics. Het boek legt uit wat DI Analytics is, hoe je een DI Dashboard inricht en welke rekenmodellen je kunt gebruiken. Een preview.

Peter Dona | 6 april 2020 | 3-4 minuten leestijd

Directies, managers, HRM -adviseurs maar ook medewerkers hebben behoefte aan duidelijkheid, handvatten en vooral kansen en mogelijkheden. Juist in tijden van crisis, is het de vraag hoe we uit de crisis komen, en hoe we ervoor zorgen dat onze medewerkers zo inzetbaar zijn dat we de business weer kunnen hervatten met nieuwe elan. Hoe zorgen we ervoor dat onze medewerkers, niet alleen fysiek vitaal zijn, maar juist ook mentaal vitaal, met de juiste kennis en vaardigheden en talenten die benut worden door betrokken en bevlogen werknemers?

Het Corona-virus heeft zowat de gehele maatschappij, bedrijven en werknemers in de greep. Het lijkt wel dat alles stilvalt, lege winkelstraten en winkels, werknemers die vooral thuis werken, en zorgmedewerkers - die al de nodige werkdruk en werkstress ervoeren voor deze crisis - werken op de toppen van hun vermogens.

Juist nu is aandacht en investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers cruciaal. In mijn nieuwe boek Aan de slag met duurzame inzetbaarheid - Van dialoog naar rendement bied ik de handvatten om praktisch aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid wordt vaak gezien als ingewikkeld, een container, een ‘jeukwoord'. Terwijl het - mits je het verstandig aanpakt - helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

In mijn boek neem ik de lezer mee in alle stappen, van strategische doelstellingen en vaststellen waar de organisatie nu staat, naar inzicht krijgen in de belangrijkste risico's, kansen en mogelijkheden. Door de vele instrumenten, checklists en praktijktips die het boek en de bijhorende website biedt, kan je direct er mee aan de slag. Maar niet alleen inzicht is belangrijk, duurzame inzetbaarheid krijgt pas echt zijn toegevoegde waarde door de dialoog tussen leidinggevenden en medewerkers over duurzame inzetbaarheid. Waar staat de medewerker nu? En dan niet alleen op gebied van gezondheid en vitaliteit, maar juist ook op die andere, zo essentiële factoren van duurzame inzetbaarheid.

Met behulp van het Duurzame inzetbaarheidsmodel, DISC-2.0 beschrijf ik de vitale-, de bekwame-, de wendbare- en de veerkrachtige medewerker, en hoe die te versterken en te realiseren. Ok geef ik antwoord op de vraag wat de werkgever doet en wat de werknemer.

Mijn boek biedt verschillende handvatten, zoals dialoogtool voor leidinggevenden en medewerkers om samen over deze facetten van duurzame inzetbaarheid in gesprek te gaan en acties te ondernemen.

Maar wat zijn nu werkelijke effectieve interventies, om werknemers; vitaal, bekwaam, wendbaar en veerkrachtig te laten zijn? Dat is de kern van dit nieuwe boek, waarbij ik specifiek inga op de effecten van deze interventies.

In het hoofdstuk DI- analytics, beschrijf ik hoe organisaties kunnen meten, beoordelen en een businesscase kunnen opstellen, zodat de toegevoegde waarde tastbaar en transparant wordt. Door praktijkvoorbeelden van o.a. Vanderlande, KLM, Zorginstelling ST. Anna en infrabedrijf AHak ziet u voorbeelden van effectieve toepassingen.

Door de digitale tools die de lezer ontvangt bij aanschaf van het boek, krijg je een compleet en praktisch handboek in handen om duurzame inzetbaarheid in de eigen organisatie waar te maken.

Peter Dona (1955) is eigenaar van het adviesbureau Dona HR Advies LLP, dat zich vooral richt op strategische (risico)vraagstukken op het gebied van organisatie en medewerkers. Hij is de auteur van Aan de slag met duurzame inzetbaarheid - Van dialoog naar rendement.

Over Peter Dona
adviesbureau Dona HR Advies LLP, auteur 'Aan de slag met duurzame inzetbaarheid'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden