Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Inspirerend leiderschap op afstand - 'Een prima boekje'

Wordt thuiswerken het nieuwe normaal? Of zitten we, zodra het kan en mag, alweer met z'n allen in de kantoortuin? Omdat jij als baas denkt dat je het best kunt leidinggeven als je je mensen dicht bij je hebt? Of omdat je niet beter weet? Laat je dan inspireren door Inspirerend leiderschap op afstand van Godelieve Meeuwissen, uit juni 2020.

Elly Stroo Cloeck | 8 juli 2020 | 4-5 minuten leestijd

Inspirerend leiderschap op afstand is een compact, goed gestructureerd boekje met concrete, en soms heel originele managementlessen. Het boek is ingedeeld op basis van drie aspecten waar een goed team (inclusief leider) aan moet voldoen, thuiswerkend of niet. Elk aspect heeft 3 principes, en elk principe weer een drietal concrete tips.

Het eerste aspect is Persoonlijk leiderschap, met de principes
- Versterk je talent,
- Verminder je valkuilen en
- Versterk je vitaliteit.

Dan komt Succesvol samenwerken, met de principes
- Vergroot je positieve invloed,
- Zorg voor psychologische veiligheid en
- Houd online ontmoetingen.

Het derde aspect is Je werk goed doen, met als principes
- Zet de bedoeling voorop,
- Wees duidelijk en
- Wees productief.

De tips komen altijd in twee-en: een tip voor jezelf als leider, daarna voor je team. Dat is een mooie structuur, overzichtelijk en consequent doorgevoerd.

Ik was blij verrast met principe 1 Versterk je talent. Je talent werkt motiverend, en we kennen allemaal wel de cursussen waarbij de focus allereerst uitging naar alles wat (nog) niet ‘op niveau is’. Onder dit principe vallen de tips Ken jezelf, Ontwikkel je talent en Blijf leren. Belangrijk is om dat talent te blijven uitdagen, regelmatig uit je comfortzone te komen dus. Leren hoeft niet met boeken (maar mag wèl gelukkig), de kern is: Nieuwsgierig blijven.

Het ‘op afstand’ thema komt het nadrukkelijkst naar voren bij principe 6 Houd online ontmoetingen. De auteur stelt dat de bedoeling van het contact belangrijker is dan de techniek die je gebruikt. Live moet een ‘luxe’ zijn, aangezien het enorm tijdrovend is. Leer om goed contact te hebben via email en telefoon. Tips zijn: Mail bewust, Bel bewust, Vergader (online) bewust (het beeldbellen wordt bepaald niet verheerlijkt). Een heel goed principe!

Ook heel fijn vond ik principe 8: Wees duidelijk. De tips hierbij: duidelijke afspraken maken, duidelijke deadlines stellen en duidelijk kritiek geven. Wat dat laatste betreft: focus op de inhoud als je kritiek krijgt, niet op de (waarschijnlijk belabberde) manier waarop het gegeven wordt. Ook belangrijk: wacht niet totdat je elkaar ‘live’ ziet, snelheid is bij feedback geven cruciaal.

Herkenbaar en handig is de indeling van je team in verschillende persoonlijkheden, al naar gelang zij voldoen aan de bovenstaande drie aspecten. De auteur onderkent 4 types.

- Type a is het gedroomde teamlid: de high performer. De high performers voldoen aan alle drie uitgangspunten! Deze kun je inspireren door hen op alle drie aspecten uit te dagen.

- Type b is de hardloper, het werkpaard. De hardlopers doen hun werk goed, en werken ook goed samen. Ze zorgen alleen slecht voor zichzelf, voor je het weet hebben ze een burn-out.

- Type c is de solist. Solisten doen hun werk goed, zorgen voor zichzelf, maar samenwerken is niet hun ding.

- Type d is de prater. Praters zijn veel bezig met (hun) persoonlijke ontwikkeling, werken ook goed samen, maar ècht werken, deadlines halen, nee dat doen ze niet.

De tips in het boekje geven je handvatten om elk van deze types te inspireren.

Natuurlijk is dit boekje heel toepasselijk in deze tijd, met veel thuiswerken, en de discussie hoe we dit ‘later’ gaan inrichten. Goed om eens een boekje te lezen met de boodschap dat thuiswerken normaal is, dat telefonisch overleg niet de uitzondering is maar de norm, èn beeldbellen niet altijd hoeft. Een origineel tegengeluid van deze auteur, die al jaren ‘op afstand’ werkt, ook in haar leiderschapscoaching.

Maar dit boekje gaat niet alleen over ‘op afstand’, het heeft algemeen toepasbare leiderschapslessen. Die lessen worden overigens niet onderbouwd door (een overzicht van) boeken of wetenschappelijke artikelen, maar zijn gebaseerd op haar eigen ervaring.

Het boekje is goed gestructureerd en praktisch met de principes en de daaronder vallende concrete tips. Toegankelijk, laagdrempelig, en met een fijne bondige en grappige schrijfstijl. Daarnaast is het mooi uitgevoerd in klein formaat, met relatief weinig tekst in groot formaat. Er is een website / online werkboek met werkdocumenten en wat extra informatie. Toegang krijgen duurde bij mij even, en natuurlijk moet je verplicht opt-innen voor de bijbehorende nieuwsbrief.

Inspirerend leiderschap op afstand is een prima boekje dus voor iedere leidinggevende die zich afvraagt hoe het nu verder moet met zijn/haar op afstand werkende team. En met de hardlopers, solisten en praters…..want ook al zie je de problemen niet meer, ze zijn er nog wel.

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden