Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Hypnose Vliegwiel voor Ondernemers - 'Voor wie ondernemen serieus neemt'

Als je bij Het Hypnose Vliegwiel voor Ondernemers van Ricardo Nielsen vermaakt verwacht te worden met een grote hypnose show, dan heb je het helemaal mis. Met dit op het eerste oog wat onopvallende boek beschik je juist over een serieus instrument om als startende ondernemer opvallend veel impact op jezelf en je onderneming te maken. 

Quintus Hegie | 2 september 2021 | 4-5 minuten leestijd

De krachtige belofte die Ricardo Nielsen doet door elementen uit hypnose te combineren met het thema ondernemerschap kan al te gemakkelijk worden weggewuifd. Met zijn sobere cover straalt Het Hypnose Vliegwiel voor Ondernemers daarnaast niet de allure uit, die je vindt bij boeken van succesvolle ondernemers. Welke aantrekkingskracht is er voor mij als lezer, om te midden bij mijn drukke ondernemersleven, juist stil te gaan staan bij mijzelf voordat ik iets doe? Bij het idee dat ik mezelf in hypnose breng, zittend op een comfortabele bank, mijn toekomstige succes visualiserend, krijg ik een gevoel van te veel stilzitten in een ondernemerswereld die constante beweging vergt. Stilstand betekent achteruitgang....

Wie toch het boekje openslaat, wordt al vrij snel geconfronteerd met zijn of haar eigen ‘hypnosebubbel', zoals Nielsen dat verwoordt in hoofdstuk 3. Wat ik in de vorige alinea heb verwoord als reden waarom Het Hypnose Vliegwiel voor Ondernemers door mij onaangeroerd in het winkelschap zou kunnen blijven liggen, is PRECIES de bullshit gedachtengang die ik mezelf voor heb gehouden om mijn vliegwiel niet te laten draaien. Dat verhaaltje in je hoofd blijkt de handrem die je tegenhoudt om je winst en potentie als ondernemer (m/v) te beperken. Nielsens boek heeft - in combinatie met het bijbehorende werkboek - juist wel die factor dat je ‘Oh-My-God' ineens helder begint te zien en de puzzelstukjes voor jouw ondernemersaanpak helemaal verkeerd lagen om jouw ideale plaatje te kunnen vormen.

Aan je mindset en aan je (verborgen, beperkende) overtuigingen werken is zo belangrijk. Dit aspect van ‘zelfhypnose' wordt zeer onderschat, wellicht zeker bij mensen die nog maar weinig tot geen ondernemerservaring hebben. De drive als ondernemer om te doen, juist veel te doen, laat je er al snel aan voorbij gaan dat je eerst dient te beginnen met Thinking Time. Jezelf en je onderneming bekijken met de lens van hypnose - je gedachten, je gevoelens, je diepere angsten en drijfveren - dat is die 20% van je tijd c.q. aandacht die 80% van je succesgraad bepaalt. Ik geloof er heilig in dat het doel van 100k extra winst door het lezen en toepassen van het materiaal uit Het Hypnose Vliegwiel voor Ondernemers zeer realistisch is. Dat moet iedere ondernemer gaan lukken!

Persoonlijk vind ik de concrete ondernemerstips en adviezen die Nielsen geeft in elk hoofdstuk redelijk doorsnee, in de zin van: ideaal voor startende ondernemers om te leren, maar voor gevestigde ondernemers toch vooral open deuren. Bij elke spijl van het vliegwiel komt een nieuw onderwerp aan bod, zoals geld, communicatie, leiderschap, etc. Bijvoorbeeld: Als je klanten zoekt, dan dien je je klanten actief te gaan bereiken (logisch). Nielsen vertelt je dit soort praktische stapjes op een overwegend directieve, zelfverzekerde manier. Die schrijfstijl kan je liggen of niet. Maar de clue in dit boek zit ‘m volgens mij ook niet echt in de stapjes inhoudelijk zelf, maar juist in dat kader van introspectie van je mindset door middel van technieken uit hypnotherapie.

Het doorbreken van verborgen beperkende overtuigingen, aangeleerde onwaarheden, aannames gebaseerd op van horen zeggen, lulverhaaltjes die je jezelf voorhoudt, dat maakt het verschil van dag en nacht met de ondernemers die ik zelf coach als vrijwilliger bij een sociale kredietinstelling. En het zijn ook juist die zaken, die als je die aanpakt, de winstkraan doen opendraaien als nooit tevoren. Ik weet het want ik heb het meegemaakt bij mijn eigen bedrijven. En, spoiler alert, ik heb mezelf ook jaren geleden laten opleiden tot Meester Hypnotiseur. Dat maakte dit boek lezen extra herkenbaar voor mij.

De kracht voor jezelf zit hem zeker in het stap-voor-stap doen van de oefeningen. Door de opzet van het boek, plus het gemakkelijk te downloaden werkboek, kan dat ook heel goed. Je hebt wel een printer en een pak papier nodig als je in het werkboek zelf wilt kunnen schrijven. Maar ook al werk je de oefening uit op de achterkant van het visitekaartje van je onderneming, het effect van zelfreflectie middels hypnose is als een wonder dat je bedrijf ‘overkomt'. Nielsen gebruikt geen moeilijk vakjargon, maar juist simpele, toegankelijk ‘doe dit en doe dat, en zo zit het'-taal, met af en toe een interessante anekdote of een gelijkenis met zijn eigen ervaringen.

Kortom: Het Hypnose Vliegwiel voor Ondernemers is er voor die ondernemer (m/v), die zichzelf en zijn of haar onderneming serieus wil nemen zonder het doen van aannames vooraf of door te verschuilen achter vooroordelen. De ondernemer die op zoek is naar gegarandeerd meer winst, en zich daarbij niet schaamt om aan een flinke portie confronterende zelfreflectie te doen, zal Nielsens boek enorm gaan waarderen. En hopelijk ook juist zichzelf echt leert kennen, in al zijn of haar schoonheid en kracht.

Over Quintus Hegie

Econometrist en informaticus Quintus C. Hegie, MSc heeft een tiental jaar praktische ervaring met data gedreven digitale marketing in de financiële branche. Zijn vertrekpunt bij het ondersteunen van bedrijven met hun marketing afdeling is steeds de gedragingen en overtuigingen van de eindklant beter te leren begrijpen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden