Het is een ogenschijnlijk simpel onderwerp: wilskracht. Maar Edwin Zasada fileert het volledig in zijn boek Over wilskracht. Stap voor stap neemt hij de lezer mee in alle mogelijke invloeden die bepalen of een mens er in gaat slagen om een doel wat hij voor ogen heeft te behalen. Slechts zelden heb ik iemand zo grondig zien onderzoeken wat een mens beweegt om iets na te streven, en vooral welke factoren zijn plannen bewust of onbewust doorkruisen.
Knoppen
Door inzicht te geven in bijvoorbeeld de werking van ons brein of de invloed van onze sociale conditionering en fysieke omstandigheden geeft Zasada een uiterst nauwkeurig beeld van alle knoppen waar we aan kunnen draaien om het beoogde resultaat te realiseren. En dat zijn nogal wat knoppen. Een aantal van die knoppen is logisch en voor de hand liggend, zoals het creëren van fysieke omstandigheden die er aan bijdragen dat je niet door bijvoorbeeld de kater van een regelmatige alcoholische versnapering sneller opgeeft. Weer een andere reeks knoppen liggen verborgen in de manier waarop we gebruik maken van de werking van ons brein. Een brein dat we voor ons kunnen laten werken door bijvoorbeeld routines in te bouwen die er voor zorgen dat die ons energie en hersencapaciteit besparen zodat we meer ruimte hebben om keuzes bewust te maken in plaats van ons te laten leiden door invloeden van buitenaf. Op deze manier laat Zasada een bijna eindeloze reeks knoppen passeren die allemaal invloed hebben op de einduitkomst.
Lichtjaren
Over wilskracht plaatst zich met deze grondigheid op lichtjaren afstand van alle vrolijke inspirerende boekjes met 10 stappenplannen en andere goed bedoelde praktische methodes. Methodes waarvan je na het lezen van Over wilskracht snapt waarom die heel vaak ondanks de oprecht goede voornemens toch niet het resultaat leveren waarop de lezer hoopt. Tegelijkertijd is dit ook de valkuil van Over wilskracht. Het is geen boek, het is een werk. De grondigheid maakt dat dit werk niet aan iedereen besteed is. Met name de professional met een meer dan bovengemiddelde interesse in de werking van de mens en het brein zal dit boek tot het einde doorwerken. Niet lezen, maar bestuderen. Om vervolgens met een heel nieuwe kijk zijn werk als professional in te richten met hernieuwde kennis over hoe je daadwerkelijk gedrag kunt beïnvloeden en mensen bovenmenselijke prestaties kunt helpen realiseren.
Meesterwerk
Of de gemiddelde Nederlandse manager zich die tijd en moeite zal veroorloven is maar de vraag. Voor deze groep is een verkorte versie van Over wilskracht aan te bevelen. Voor iedereen die oprecht wil doorgronden waar de sleutels liggen om ongekende resultaten wél te bereiken is dit boek een meesterwerk. Het gooit alle bestaande definities over wilskracht overboord. Wilskracht gaat voortaan niet meer over motivatie, of de vraag of je iets wel echt wilt. Wilskracht is voortaan een computer die je kunt programmeren, maar wel nadat je de gebruiksaanwijzing van A tot Z tot je hebt genomen.
Over Roy van den Anker
Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.