Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Echt ondernemen - 'Zeldzaam leesbare gids'

Ondernemen, het is een term die toch vaak nogal vaag overkomt, maar niet bij Charlotte Meindersma. Haar boek Echt ondernemen, bemoei je met je eigen zaak maakt het zelfstandigenbestaan heel concreet.

Ander Opmeer | 26 oktober 2021 | 1-3 minuten leestijd

Echt ondernemen, bemoei je met je eigen zaak van Charlotte Meindersma is – deels – een praktische gids waar ondernemers gewoon flink mee kunnen aanpakken. Hoe bescherm je je merk? Wat is eerlijke marketing? Wat verwacht de wet van je als je (online) producten aanbiedt? Dat Meindersma jurist is, is duidelijk, maar wie om die reden een droge handleiding verwacht, hoeft niets te vrezen. Een hoofdstuk over ontbinden en vernietigen van overeenkomsten heet gewoon ‘hoe kom je van die kutklant af (en die klant van jou)’. Lekker helder en het hoofdstuk leest vervolgens als een tierelier. Alle andere hoofdstukken ook trouwens.

Ondernemer als mens

Toch duurde het even voor ik fan was van dit boek. Dat komt omdat het deels ook een ander soort boek is. Tussen alle praktische-maar-superleesbare hoofdstukken, staan interviews met ondernemers in alle soorten en maten, met allerlei visies op ondernemen. Hier komt het wat ‘vagere’ deel van ondernemen aan bod. Meindersma stelt hen vragen over successen en ‘struggles’, over beslissingen om wel of geen team aan te nemen, over groei en continuïteit. Ze laat zo zien dat er geen one-size-fits-all benadering is, want elke ondernemer is bovenal een mens, bij wie dingen wel of niet passen. Dat is mooi, maar zorgde er ook voor dat ik het gevoel kreeg dat het boek op twee gedachten hinkte. Dat die ene ondernemer besloot om haar bedrijf te verkopen en wat nieuws te beginnen, is een heel ander soort verhaal dan weten wanneer de Belastingdienst vindt dat een freelancer eigenlijk een medewerker in loondienst is. De titel van het boek geeft bovendien niets weg over de juridische inhoud, noch dekt het de lading van de interviews.

Must-haves

Uiteindelijk gaat dit boek wel op mijn stapel must-haves. Echt ondernemen is een zeldzaam leesbare gids over de noodzakelijke, praktische kanten van ondernemen, die ook nog eens de mens achter de ondernemer ziet. Dat niet alleen, je leert Meindersma zelf ook kennen door haar boek. Al lezend is mijn mening van ‘raar boek’ naar ‘uitzonderlijk boek’ gegaan en zou ik zo een oploskoffie met Charlotte doen als ik advies nodig had.

Over Ander Opmeer

Ander Opmeer is redacteur en mediaprofessional.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden