Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De manager als koorddanser - 'Aansprekende thema's en eye-openers'

In De manager als koorddanser – Leiderschapsdilemma’s in de praktijk beschrijft Heidy Peperkamp aan de hand van vijf hoofdthema’s praktijkvoorbeelden waar een hedendaagse manager tegen aan kan lopen, welke dilemma’s op hun pad komen en hoe hij/zij dit heeft ervaren en aangepakt en achteraf op terugkijkt. 

Renée Braken-Krol | 27 oktober 2021 | 2-3 minuten leestijd

Heidy Peperkamp is organisatiecoach en interimmanager. Meer dan 20 jaar coacht zij managers in hun leiderschapsontwikkeling. In haar boek snijdt ze herkenbare, alledaagse dilemma’s aan en met prikkelende reflectievragen zet ze jou als lezer aan het denken.

Vijf thema’s

De manager als koorddanser is opgebouwd aan de hand van vijf thema’s; visievorming & verandering, samenwerking, leidinggeven, emotie bij communicatie en persoonlijke dilemma’s. Elk thema bestaat uit vijf verhalen van leiderschapsdilemma’s. Daarna volgt een dilemma-model aan de hand van alle verhalen. Daarin zijn de vijf thema’s als uitersten weggezet op een koord. Hoe sta jij hierin als manager? Bijvoorbeeld het thema ‘leidinggeven’, sta jij links met ‘intuïtief leiden en ontdekken’ of rechts met ‘rationeel leiden en doen wat hoort’, of daar tussen in?

Aan het woord

Managers, CFO, CEO’s en directeuren van private organisaties, zorginstellingen, eenmanszaken en onderwijs komen in het boek aan het woord. Welke worsteling kwamen zij tegen in hun rol als leidinggevende? Wat heeft dit voor hen betekend in hun carrière? Wat lag hieraan ten grondslag? En hoe kijken ze er achteraf op terug?

Interessante, persoonlijke, boeiende korte verhalen, lessons learned zijn door Peperkamp op een heldere wijze besproken. Een mooi voorbeeld is dat van een leidinggevende die besloot een stap terug te doen en een inhoudelijke functie te accepteren. Of dat van een leidinggevende die besloot te vertrekken, omdat zijn situatie - ‘gesandwicht’ tussen topmanagement en medewerkers - voor hem niet meer houdbaar was. En hoe spreek je je medewerkers op een digitale wijze aan in het Corona tijdperk?

One of the guys

Peperkamp bespreekt aansprekende thema’s, zoals crisismanagement - en wat dat vraagt van de kwaliteiten van jou als manager - werving en selectie, diversiteitsbeleid, oprechte aandacht geven, feedback geven en niet meer behoren tot ‘one of the guys’.

Peperkamp vraagt aan de leidinggevenden of zij in hun dilemma’s aspecten herkennen uit hun jeugd, veelal blijkt daar een (soms hardnekkige) overtuiging te zitten. Bijvoorbeeld zichzelf willen bewijzen, of de lat erg hoog leggen. Het gezin van herkomst, en je overtuigingen vanuit je jeugd, alsook dat je jezelf kent, voor je leiding kan geven aan een ander, zijn essentiële rode draden in dit boek.

Eye-openers

Elk verhaal bevat eye-openers van bekende en onbekende goeroes, literatuurtips, verwijzingen naar internetsites en managementmodellen en reflectievragen om je aan het denken te zetten.

De manager als koorddanser is een boek dat je niet in één keer uitleest, maar tot je laat komen. Laat de reflectievragen bezinken, is mijn advies. Het is een overzichtelijk boek, met een aansprekend lettertype. Het is ruim opgezet en prettig leesbaar.

Wiebelen

De titel De manager als koorddanser verwijst naar wiebelen op een koord, wat hoort bij mensen een ontwikkeling doormaken. En waar het dan juist om gaat is jezelf staande te houden, door uit te gaan van je eigen kracht, naar binnen te kijken, in verbinding te blijven met jezelf en de omgeving.

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden