Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Unboss

De auteurs van ‘Unboss’ kiezen ervoor een participatieve leiderschapstijl te hanteren in plaats van met een directieve houding voor de groep te gaan staan. Ze gaan er vanuit dat managen inhoudt dat medewerkers ruimte wordt gegeven en dus iets anders is dan ‘de baas spelen’. Mijn eigen visie sluit op dit en meer punten aan bij het gedachtegoed van ‘Unboss’. Voor mij dus reden genoeg om dit boek te bestellen.

Iris van Maurik | 22 augustus 2014 | 2-3 minuten leestijd

‘Unboss’ voldoet zeker aan mijn hoge verwachtingen. Kolind en Bøtter beginnen met een hoofdstuk ‘De tijd is daar’. Op een zeer heldere manier zetten zij daarin uiteen dat veel ondernemingen zich baseren op managementprincipes daterend uit de tijd van de industriële revolutie.

De wereld om organisaties heen is in de afgelopen honderd jaar echter drastisch veranderd. De gangbare opvattingen helpen organisaties niet meer om optimaal te presteren. Het is tijd om te ‘unbossen’ en organisaties zo in te richten en te besturen zodat dit past bij de huidige tijd. Zoals de auteurs zeggen: ‘We moedigen je aan om je afdeling, je onderneming, je vereniging en je land te unbossen’.

Kolind en Bøtter hanteren een heldere schrijfstijl en houden dat het hele boek vol. Daarnaast geven ze veel voorbeelden, wat het boek nog aantrekkelijker om te lezen maakt. Bovendien zijn de voorbeelden geregeld zeer actueel, wat de inhoud begrijpelijker maakt en ervoor zorgt dat er gemakkelijker een voorstelling bij te maken is.

Na de eerste hoofdstukken zetten Kolind en Bøtter in ieder hoofdstuk een ander organisatieonderdeel centraal en laten ze zien hoe dit onderdeel te ‘unbossen’. Over alle aspecten van een organisatie hebben de auteurs wel iets te zeggen: de inkoop, de productie, het middenmanagement, de doelstelling, et cetera. Ze stellen daarbij de klassieke opvattingen en manieren van werken iedere keer ter discussie.

Het is verhelderend om op deze manier het gedachtegoed van Unboss uiteen te zetten, maar het zorgt er ook voor dat de boodschap van de schrijvers verschillende keren wordt herhaald, waardoor mij soms het gevoel van ‘nu weet ik het wel’ bekruipt. Het enige kritiekpuntje is dat Kolind en Bøtter ook hun eigen theorie een beetje lijken tegen te spreken. Het gedachtegoed van ‘Unboss’ gaat erom de medewerker in staat te stellen om zaken aan te pakken en zelfstandig aan het werk te gaan. Toch spreken zij in hun boek alleen de manager aan. Zoals in de eerste zin van het voorwoord: ‘Heb je er ooit bij stilgestaan dat de manier waarop je hebt geleerd je bedrijf, afdeling of team te managen mogelijk achterhaald is?’

Zij nodigen die medewerkers, die het uiteindelijk moeten gaan doen, daarmee niet uit tot het lezen van dit boek. Als adviseurs komen we veel bij organisaties over de vloer die nog niet ‘unbosst’ zijn. Ze werken nog volgens de traditionele principes en zijn zo ingericht.

Dit boek helpt om alternatieve voorstellen te doen en organisaties te helpen in die richting te bewegen. Een aanrader voor(in ieder geval) iedere adviseur!

Over Iris van Maurik
Iris van Maurik is adviseur bij Adviestalent. Zij heeft vanuit haar studie geleerd om vanuit verschillende invalshoeken en met een brede blik naar organisaties te kijken. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Lars Kolind, Jacob Bøtter
Unboss

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden