Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Genadeloos

Genadeloos. Niet meteen een woord waarmee ik mij identificeer, maar na het lezen van het boek van Erik Bertrand Larssen blijft het woord hangen. In eerste instantie lijkt het een oproep om jezelf fysiek en mentaal uit te dagen.Ik bespeurde bij mijzelf een negatieve associatie met het woord, maar anders dan de titel doet vermoeden ademt het boek een positieve motivatie en passie.

Jeroen Rycken | 2 september 2015 | 3-4 minuten leestijd

Vanuit zijn militaire achtergrond bij de Noorse commando’s gelooft Larssen dat ons lichaam tot ontzettend veel in staat is en veel kan verduren. Vaak is het onze geest die het ons verhindert om het volledige potentieel van ons lichaam te benutten.

Op het eerste oog lijkt dit vooral van toepassing op de topsporters die Larssen begeleidt, maar ook voor mij als adviseur merk ik dat een intensieve werkweek mij wel degelijk fysiek uitput. Het is dan ook vaak gemakkelijk om toe te geven aan de zachte bank thuis. Zelf heb ik bijvoorbeeld de neiging om na de wekker toch nog een paar keer te snoozen of een taak toch iets te lang uit te stellen.

Larssen roept je op om niet te blijven hangen in zo’n gewoonte, maar om duidelijke doelen voor jezelf te stellen, zorgen dat je jezelf eraan herinnert om dit ongewenste patroon te doorbreken. Bij het bepalen van je doel daagt Larssen je uit om echt te kijken naar de ambities die je wilt verwezenlijken en een echte uitdaging aan te gaan. Je kunt immers meer als je Genadeloos voor jezelf bent!

Het kiezen voor een duidelijk doel maakt het gemakkelijk om te kiezen tussen wat bijdraagt aan het behalen van jouw doel en wat niet. Vervolgens kun je door middel van visualisatie er voor zorgen dat je eventuele obstakels ook weet te overwinnen, omdat je eigenlijk al weet hoe die zich zullen voor doen.

Tot nu toe klinkt het niet als iets nieuws onder de zon. Waar Larssen mij echter mee weet te raken, is zijn besef dat veel mensen geneigd zijn om zich te vergelijken met anderen. Hier gaat in zijn ogen echter geen motivatie vanuit om jezelf beter te maken.

Als jonge adviseur vergelijk ik me ook vaak met de verwachting die de opdrachtgever volgens mij heeft. Wanneer erkenning dan uitblijft of wanneer je de lat te hoog hebt gelegd, zul je nooit een goed gevoel over je prestatie krijgen. Door jouw prestatie met jouw standaard te vergelijken, voorkom je dit probleem.

Ook het idee van Larssen dat iedereen invloed kan uitoefenen op zijn of haar prestatiesituatie spreekt mij aan. De prestatiesituaties zijn de momenten waarop je de daadwerkelijke prestaties die bijdragen aan jouw doel moet leveren. Door middel van visualisatie kun je jezelf voorbereiden op die momenten, maar je kunt er ook voor zorgen dat je in een modus komt waarin je lekker in je vel zit. Hij haalt daarbij de rituelen die sommige topsporters uitvoeren voorafgaand aan een wedstrijd als voorbeeld aan. Door jezelf in de gemoedstoestand te brengen waarin je in het verleden je beste prestaties hebt geleverd, kun je die met een goede voorbereiding herhalen.

‘Genadeloos’ heeft mij overtuigd dat ik mijn persoonlijke efficiëntie kan vergroten door van mijzelf uit te gaan en mijn eigen prestatiemodus te ontdekken. Het boek biedt een aantal technieken waarmee ik harder voor mij zelf kan zijn en dus efficiënter. Tegenwoordig beeld ik me in hoe lastig het de volgende ochtend gaat zijn om in één keer op te staan of hoe druk ik het ga krijgen als ik een taak dreig uit te stellen. Het helpt mij om niet in te geven aan mijn slechte gewoonten.

‘Genadeloos zijn’ is inmiddels een soort mantra geworden. Het boek van Larssen is in mijn ogen dan ook ideaal voor iedereen die zichzelf graag uitdaagt, maar dit toch te vaak uitstelt.

Over Jeroen Rycken
Jeroen Rycken is adviseur bij Adviestalent. Hij is historicus en geïnteresseerd in omgevingsmanagement en hoe mensen in het dagelijks leven invloed op elkaar en hun omgeving hebben. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden