Het aardige van dit boek is dat het al een project is sinds 1983. Steeds verschijnt er een nieuwe versie met de meest recente wet- en stelselwijzigingen en nieuwe inzichten in het verleden. Dit levert een zeer compleet beeld op van de ontwikkeling en status van onze gezondheidssector. Gaandeweg ontstaan er ook enkele zorgen.
Bij ieder kabinet lijkt het hoofdstuk met stelselwijzigingen toe te nemen en wordt er heen en weer geschoven met systemen, bekostigingssystemen en indicatiestellingen. Als je in één keer het boek uit zou lezen zou je toch ontredderd achterblijven en jezelf afvragen; hoe gaan we onze zorgsector eenvoudiger maken? Boot gaat deze vraag natuurlijk niet beantwoorden, en dat is ook helemaal niet zijn bedoeling. Het gaat vooral om opzoeken en vinden van achtergrondinformatie. Laten we daarom de proef op de som nemen.
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning staat volop in de schijnwerpers. Grote delen van de AWBZ worden namelijk naar deze WMO 'overgeheveld' (een echt beleidsmakersterm). Maar, wat is de WMO eigenlijk, en waar komt die vandaan? Ik spoed mij naar het register en vind dat ik moet zijn op pagina 232 en 403 (gelukkig niet alles daartussenin). Op deze pagina 232 vind ik dat de WMO de opvolger is van de Welzijnswet die stamt uit 2000. De WMO komt van Balkenende II en ging in 2006 in. Aardig is om te vermelden dat de Welzijnswet beoogde de doelgroep 'ouderen' voorzieningen en activiteiten in het algemeen aan te bieden.
De WMO had een ander perspectief, die gaat alleen over ondersteuning in het welzijn van ouderen daar waar zij niet zelf of met anderen kunnen organiseren. Het begrip 'welzijn' in de WMO werd door het kabinet uitgelegd als 'kwaliteit van leven'. De WMO werd bovendien sterk ingezet enerzijds om de kosten te beheersen bij toekomstige vergrijzing, maar werd anderzijds ook ingezet omdat men zich zorgen maakte over de toenemende individualisering van de maatschappij. In de WMO gaat het niet over de 'maakbare' samenleving of het maakbare leven, maar om civil society. Niet leunen maar steunen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik denk dat u het idee wel begrijpt, dit boek leent zicht uitermate goed voor achtergrondinformatie en historie van wetten, stelselwijzigingen en vormen financiering in de zorg. Als u een artikel schrijft en u wilt even zeker weten waar die wet of wijziging ook al weer vandaan kwam? pak Boot er even bij!
Over Henk den Uijl
Henk den Uijl is beleidsmedewerker bij de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in Zorginstellingen.