‘De firma, het verhaal van McKinsey en de invloed op het moderne bedrijfsleven’ van Duff McDonald beschrijft de geschiedenis van misschien wel de grootste onbekende organisatieadviesbureau van dit moment. McKinsey probeert met haar opdrachten juist buiten de media te blijven. Dit lukt over het algemeen zeer goed, toch worden er diverse opdrachten beschreven in het boek, zowel succesvolle als minder succesvolle.
McKinsey is een van de weinige adviesorganisaties die geen producten heeft, maar het moet hebben van netwerken voor het verkrijgen van opdrachten. Daarbij is in het verleden de filosofie gehanteerd dat men alleen voor de directies van klanten wilde werken: het werk moest van toegevoegde waarde zijn! Een bepaalde arrogantie kenmerkte de organisatie, waarbij de bedrijfscultuur onderhouden werd. Een medewerker van McKinsey uit Amsterdam moet uitwisselbaar zijn met een medewerker van McKinsey uit India. Daarvoor werden alleen topstudenten aangenomen, waarbij in de begintijd een samenwerking was met Harvard Business School.
Medewerkers die uit dienst gingen werden naast topbestuurders van grote organisaties ambassadeurs van McKinsey en haalden op hun beurt hun oude werkgever binnen voor advisering
Is het een echt Amerikaans boek met daarin een lofzang op McKinsey? In het begin lijkt het daar erg op, de successen van de organisatie worden in lovende woorden beschreven. Het vervolg daarentegen gaat ook in op minder goede kanten van de organisatie en de schandalen/mislukte adviestrajecten uit het verleden: General Motors (faillissement te wijten aan McKinsey?), SwissAir en een top die beschuldigd is van handel met voorkennis. Bij een aantal schandalen was het wel betrokken, maar werd dit niet breed uitgemeten in de pers. Zo had men grote betrokkenheid bij Enron…
McKinsey heeft een aantal grote managementadviseurs voortgebracht, waaronder Tom Peters (medeschrijver van Excellente ondernemingen) en Kenichi Ohmae. Daarnaast heeft het bedrijf grote bijdragen geleverd aan de hedendaagse werkwijzen, bijvoorbeeld op het gebied van budgettering.
In het begin van het McKinsey-tijdperk lag de focus op aanwijzen welke fouten cliënten begingen, gecombineerd met het credo dat klanten helpen hun doel is: niet hun eigen winstgevendheid. Dit werd in latere jaren anders…
Is McKinsey een organisatie van grootse ideeën, theorieën en heeft het op die manier een bijdrage geleverd aan de samenleving? Nee, McKinsey staat bekend om de grondige analyses, bezuinigingen en theorieën door toevalligheden, nieuwe invalshoeken voor oude onderwerpen. Op een gegeven moment stond het binnenhalen van McKinsey gelijk aan het afgeven van een intern signaal: het moet anders, we gaan bezuinigen!
Het boek is geen droge opsomming van feiten, het is een zeer leesbaar boek met interessant beschreven anekdotes. Het boek is chronologisch opgebouwd, beschrijft hoogte- en dieptepunten van de organisatie. Daarnaast beschrijft het zowel de interne situatie bij McKinsey als de externe situatie, de marktomstandigheden. Naast de historie van McKinsey geeft het boek inzicht in de economische geschiedenis.
Een zeer interessant en goed leerzaam boek voor iedereen die geïnteresseerd is in economische geschiedenis, hoogte en dieptepunten van een organisatie, intern politiek gekonkel en hoe een organisatie neergaat, zich weer opricht, neergaat en weer opricht…
Over Jan Hoogstra
Jan Hoogstra heeft na zijn opleiding Bedrijfseconomie meer dan 25 jaar ervaring opgedaan als IT-adviseur en IT-auditor bij enkele grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging. Daarbij heeft hij gezien dat de mens in informatiebeveiligingstrajecten de succesbepalende factor is.